diabet

DIABETUL, o problemă de sănătate la nivel mondial

Diabetul este o boală cronică, care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanți ai organismu­lui, dar persistența unor valori crescute de­termină îmbătrânirea mai rapidă și apariția unor complicații precum: accidentele vas­culare, stop cardiac, insuficiența renală, or­bire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicații pot fi prevenite dacă se mențin valorile glicemice cât mai aproape de normal.

Depistarea diabetului în populația ge­nerală se face pe baza mai multor factori:

• Prezența simptomelor de dia­bet (poliurie, polidipsie, scăde­re în greutate, irascibilitate etc.)

• Populația de peste 40 de ani cu greutate peste limita normală: indice de masă > 25; circumferința taliei > 94 cm la bărbați și > 80 la femei; hipertensiune; boala ischemi­că cardiacă, boala cerebro-vasculară, boa­la vasculară periferică; dezvoltarea bolilor dermatologice asociate cu diabetul zaharat; toleranța la glucoza alterată; apariția unor glicemii mai mari în cursul dimineții; cazuri de diabet zaharat în familie; diabet gestați­onal; hipertrigliceridemia.

TIPURI

Diabetul zaharat tip 1: Se dezvoltă la copii sau adolescenți, pancreasul nu produce in­sulină și nivelul glucozei din sânge (glicemia) crește în mod exagerat,tratamentul constă în injecții de insulină și o dietă echilibrată, apare în prezența unui factor declanșator (ex. un virus) care stimulează un atac imun asupra celulelor pancreatice ce produc insu­lina la persoanele cu predispoziție genetică.Diabetul zaharat tip 2: De obicei apare după vârstă de 40 ani, boala se dezvoltă lent (săptămâni, luni), pancreasul secretă insulina, dar nu în cantitate suficientă, sau celulele nu o pot folosi (rezistența la insu­lina), tratamentul constă în dietă, tablete sau insulină, în funcție de necesitatea fie­cărui pacient.

ALIMENTAȚIE

Dieta este un element esențial al trata­mentului tău. Întreabă-ți medicul în legătu­ra cu frecvența și cantitatea meselor. Aces­tea pot să varieze în funcție de tratament. Evită băuturile alcoolice, dulciurile și grăsi­mile de origine animală. Aproximativ 90 % dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.

Alimente interzise: băuturi alcoolice, carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață); mezeluri grase: salamuri, carnâți; organe: creier, ficat; pește gras: morun, nisetru, crap mare, scrumbie, somn; icre; conserve de carne, pește; lapte integral; condensat, praf; brânzeturi fermentate, telemea; mai mult de 2 gălbenușuri pe săptămână; un­tură, slănină, grăsime de pasăre, jumări; supe, ciorbe grase, indiferent din ce carne sau drese cu smântână; cartofi prăjiți; ma­ioneze; condimente iuți; murături; smântâ­nă; frișcă; creme pe baze de unt sau smân­tână; fructe oleaginoase: nuci și migdale în cantitate mare, alune, arahide, nucă de co­cos, măsline – cantitate mare; fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote.

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

342183maxim

PARCURI VII

Primăria Suceava împreună cu membrii Consiliului Local și în colaborare cu Fundația de Caritate și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *