Home / Informatii utile / ALIMENTE CARE NE RACORESC, LA PROPRIU

ALIMENTE CARE NE RACORESC, LA PROPRIU

Odată cu venirea verii, oame­nii sunt expuși din ce în ce mai mult la soare, fapt care conduce la supraîncălzirea corpului. Gre­șeala pe care o facem, majorita­tea dintre noi, este să consumăm alimente și băuturi reci, în speran­ța că acestea ne vor răcori. Total greșit. Atât înghețata cât și băutu­rile reci nu fac altceva decât să ne răcorească pe moment, iar la 10 minute după consum, temperatu­ra corpului crește din nou la peste 37 de grade. Cel mai indicat este să consumăm apă, sau băuturi cu conținut scăzut de zahăr care au o temperatură de 15-20, chiar 25 de grade, care ne vor menține hi­dratați, și vor ajuta la scăderea temperaturii coprorală.

După sfatul medicilor, vă re­comandăm câteva din aceste ali­mente care vă vor ajuta să vă ră­coriți de-a binelea în toiul verii.

Efectele răcoritoare ale men­tei sunt atât de puternice, încât menta este astăzi folosită atât în alimentație, cât și în cosmetică și medicină

Menta este ideală în prepara­tele răcoritoare de vară. Putem să consumăm frunzele proaspete de mentă în băuturi, salate, înghe­țată și dulciuri. Pe lângă aceste beneficii culinare, menta mai are și alte beneficii cunoscute deja de lumea întreagă.

– Prezintă efecte calmante pentru iritațiile cutanate;

– Menta este folosită în infecți­ile tractului respirator;

– Ameliorează unele tulburări și simptome digestive, precum crampele abdominale, diareea, balonarea;

– Stimulează eliberarea sucului biliar și ajută în digestia grăsimi­lor.

– Menta prezintă proprietăți antioxidante;

– Menta este un excelent tonic cerebral.

Fructele de pădure sunt con­siderate ca făcând parte din lista „alimentelor mov”, adică acele alimente cu conținut ridicat în cel mai puternic antioxidant din natură: resveratrolul. Acest an­tioxidant este de 50 de ori mai puternic decât vitamina C și este, totodată, un pigment, conferind culoarea mov alimentelor.

Antioxidantul se găsește în zmeură, afine, coacăze, mure, fragi, porumbe, coaja strugurilor negri, în vinul roșu și în coaja pru­nelor coapte.

Prin conținutul ridicat în anti­oxidanți zmeura prezintă propri­etăți anticancerigene, împiedică îmbătrânirea prematură, stimu­lează imunitatea organismului fi­ind indicată în curele de slăbire și detoxifiere.

Atât pepenele roșu, cât și pe­penele galben sunt alimente indi­cate în zilele de caniculă, având un conținut ridicat în apă, fibre, antioxidanți, vitamine și minera­le.

Pepenii sunt apreciați pentru beneficiile lor asupra sănătății, fiind recomandați în dietele de slăbire (mai puțin la persoanele diabetice), în zilele toride pentru că mențin hidratarea organismu­lui, dar și pentru sănătatea ochilor și a pielii (au un continut bogat în betacaroten).

Vara avem poftă de roșii. Este firesc, căci organismul „știe” de ce are nevoie. Roșiile protejează pielea în mod natural împotriva razelor ultraviolete, hidratează și au un aport ridicat de antioxidanți (licopen).

Tomatele sunt totodată o bună sursă de fibre, ajutând în menți­nerea siluetei și combătând con­stipația.

Vara este recomandat să con­sumați apă cu lămâie, această băutură hidratând intens, tonifică organsimul și conține o cantitate importantă de vitamina C și antio­xidanți. Apa cu lămâie accelerea­ză arderile grăsimilor, prezintă un efect antioxidant și anticanceri­gen, previne apariția ridurilor și să nu uităm de faptul că ajută în combaterea anemiei și energizea­ză organismul.

Să sperăm că acestea sunt des­tule motive pentru care, în zilele toride de vară să alegeți mai cu­rând alimentele naturale, benefi­ce sănătății, și să le lăsați deopar­te pe cele care vă amăgesc corpul și vă fac mai mult rău decât bine.

Cătălina C.

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *