Odată cu venirea verii, oamenii sunt expuși din ce în ce mai mult la soare, fapt care conduce la supraîncălzirea corpului. Greșeala pe care o facem, majoritatea dintre noi, este să consumăm alimente și băuturi reci, în speranța că acestea ne vor răcori. Total greșit. Atât înghețata cât și băuturile reci nu fac altceva decât să ne răcorească pe moment, iar la 10 minute după consum, temperatura corpului crește din nou la peste 37 de grade. Cel mai indicat este să consumăm apă, sau băuturi cu conținut scăzut de zahăr care au o temperatură de 15-20, chiar 25 de grade, care ne vor menține hidratați, și vor ajuta la scăderea temperaturii coprorală.
După sfatul medicilor, vă recomandăm câteva din aceste alimente care vă vor ajuta să vă răcoriți de-a binelea în toiul verii.
Efectele răcoritoare ale mentei sunt atât de puternice, încât menta este astăzi folosită atât în alimentație, cât și în cosmetică și medicină
Menta este ideală în preparatele răcoritoare de vară. Putem să consumăm frunzele proaspete de mentă în băuturi, salate, înghețată și dulciuri. Pe lângă aceste beneficii culinare, menta mai are și alte beneficii cunoscute deja de lumea întreagă.
– Prezintă efecte calmante pentru iritațiile cutanate;
– Menta este folosită în infecțiile tractului respirator;
– Ameliorează unele tulburări și simptome digestive, precum crampele abdominale, diareea, balonarea;
– Stimulează eliberarea sucului biliar și ajută în digestia grăsimilor.
– Menta prezintă proprietăți antioxidante;
– Menta este un excelent tonic cerebral.
Fructele de pădure sunt considerate ca făcând parte din lista „alimentelor mov”, adică acele alimente cu conținut ridicat în cel mai puternic antioxidant din natură: resveratrolul. Acest antioxidant este de 50 de ori mai puternic decât vitamina C și este, totodată, un pigment, conferind culoarea mov alimentelor.
Antioxidantul se găsește în zmeură, afine, coacăze, mure, fragi, porumbe, coaja strugurilor negri, în vinul roșu și în coaja prunelor coapte.
Prin conținutul ridicat în antioxidanți zmeura prezintă proprietăți anticancerigene, împiedică îmbătrânirea prematură, stimulează imunitatea organismului fiind indicată în curele de slăbire și detoxifiere.
Atât pepenele roșu, cât și pepenele galben sunt alimente indicate în zilele de caniculă, având un conținut ridicat în apă, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Pepenii sunt apreciați pentru beneficiile lor asupra sănătății, fiind recomandați în dietele de slăbire (mai puțin la persoanele diabetice), în zilele toride pentru că mențin hidratarea organismului, dar și pentru sănătatea ochilor și a pielii (au un continut bogat în betacaroten).
Vara avem poftă de roșii. Este firesc, căci organismul „știe” de ce are nevoie. Roșiile protejează pielea în mod natural împotriva razelor ultraviolete, hidratează și au un aport ridicat de antioxidanți (licopen).
Tomatele sunt totodată o bună sursă de fibre, ajutând în menținerea siluetei și combătând constipația.
Vara este recomandat să consumați apă cu lămâie, această băutură hidratând intens, tonifică organsimul și conține o cantitate importantă de vitamina C și antioxidanți. Apa cu lămâie accelerează arderile grăsimilor, prezintă un efect antioxidant și anticancerigen, previne apariția ridurilor și să nu uităm de faptul că ajută în combaterea anemiei și energizează organismul.
Să sperăm că acestea sunt destule motive pentru care, în zilele toride de vară să alegeți mai curând alimentele naturale, benefice sănătății, și să le lăsați deoparte pe cele care vă amăgesc corpul și vă fac mai mult rău decât bine.
Cătălina C.