Home / Agricultura / BULETIN AGROMETEOROLOGIC

BULETIN AGROMETEOROLOGIC

În această perioadă va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2…19°C, la nivelul întregii ţări, valori mai ridicate cu 1…8°C, comparativ cu mediile climatologice.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7…24°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -4…13°C pe aproape întreg teritoriul agricol, fiind condiţii de producere a brumei, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 6…21°C în cea mai mare parte a teritoriului, favorabile pregătirii patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (ovăz, orzoaică, mazăre, borceag), precum şi la sfecla de zahăr.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploaie în cea mai mare parte a ţării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în zonele nord-estice, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, nordul şi centrul Transilvaniei, estul Maramureşului, local în centrul, estul şi sudul Moldovei. În Banat, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Moldova, sudul Transilvaniei, estul Munteniei şi centrul Dobrogei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia, Dobrogea, centrul şi sudul Moldovei, local în nordul Transilvaniei. Seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala în vestul, centrul, nordul şi local în sud-estul teritoriului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative vor evolua uşor mai lent. În general, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (40-100%) şi alungirea tulpinii (10-60%), iar culturile tardive vor înregistra apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-16 frunze), alungirea tulpinii (10-60%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-25%).
În majoritatea plantaţiilor, speciile timpurii de sâmburoase vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire şi înflorire, iar la seminţoase (măr) se va semnala umflarea mugurilor de rod.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua fazele de „plâns” şi înmugurire.
Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare) se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
Urgentarea arăturilor în vederea efectuării însămânţărilor de primăvară.

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *