Home / Interviu / C.A.R Învăţământ Fălticeni Alternativa sucevenilor pentru servicii de creditare pe termen scurt şi mediu

C.A.R Învăţământ Fălticeni Alternativa sucevenilor pentru servicii de creditare pe termen scurt şi mediu

Casa de Ajutor Reciproc (C.A.R.) Învăţământ Fălticeni se poziţionează în anul 2013 ca fiind principala instituţie de profil din judeţul Suceava, cu peste 11.000 de membri din întreg judeţul şi fonduri sociale totale de peste 20 milioane lei. Aceste cifre situează casa, şi în anul 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe locul 2 la nivel naţional, intr-un top al Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din Romania, dintr-un total de 1912 C.A.R.- uri.

În acest moment, C.A.R. Învăţământ Fălticeni primeşte membri din orice domeniu de activitate (salariaţi bugetari, din domeniul privat sau pensionari) şi din orice localitate/comună/sat din judeţul Suceava.

Pentru a afla care a fost evoluţia casei în anul 2012 şi care sunt tendinţele pentru anul 2013, am stat de vorbă cu dna Antoneta Lionte, director economic.

–         Cum apreciaţi evoluţia casei în 2012 şi în primul semestru din 2013?

–         Anul 2012 a reprezentat o continuare a ceea ce s-a început în anii 2009-2010, şi anume o dezvoltare accelerată generată de deschiderea de noi agenţii de lucru pe raza judeţului Suceava şi de adoptarea unei politici de atragere de noi membri. În cursul anului 2012, au fost deschise 3 noi agenţii de lucru, la Rădăuţi, Siret şi Vatra Dornei, iar atragerea de noi membri şi, implicit de fonduri sociale, s-a datorat în special agenţiilor noi, dar şi celor deschise anterior, care nu au o vechime mai mare de 2-3 ani pe piaţă. Pentru anul 2013, având în vedere evoluţia din primele 6 luni ale anului, ne aşteptăm la o creştere care să o depăşească pe cea din 2012.

–         Dacă ne referim la câteva grupe de risc, unde s-a plasat casa în 2012 din acest punct de vedere?

–         Raportat la principalele grupe de risc din sistem, casa se poziţionează la data de 31 decembrie 2012, astfel: în anul 2012 a avut loc o creştere a numărului de membri cu 29,19% faţă de anul 2011, ceea ce înseamnă că anul trecut ni s-au alăturat 2124 de noi membri. În ceea ce priveşte nivelul de bonificare a fondurilor sociale, de la început s-a dus o politică prin care aceste fonduri nu doar să fie protejate împotriva inflaţiei, ci chiar să fie atractivă constituirea lor de către membri şi mărirea acestora prin acumulări lunare. Astfel, în anul 2012, fondurile sociale au fost bonificate cu o dobândă medie de 7,67%. Costul activităţii a fost de 54,66% (recomandarea Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din România, UNCAR, este de maximum 65%).  Lichiditatea la finalul anului 2012 a fost de 8,8%, în uşoară creştere faţă de 7,43%, cât a fost în 2011. Aceasta  se datorează atât faptului că numărul membrilor noi care ni se asociază şi vor un împrumut se menţine ridicat, dar şi faptului că membrii cu vechime, care termină de rambursat un împrumut, încheie un nou contract pentru un împrumut nou.

–         Menţionaţi principalele obiective de atins în a doua parte a anului.

–          Pentru a doua parte a anului ne propunem să finalizăm lucrările de consolidare şi mansardare a sediului central de la Fălticeni, să deschidem două sau chiar 3 agenţii de lucru, la nivel teritorial, pe raza judeţului Suceava şi să continuăm atragerea de noi membri şi fonduri. Scopul casei este de a-şi ajuta cu împrumuturi membrii însă, în acelaşi timp, avem şi acel rol de a asigura protecţia membrilor noştri prin a limita supraîndatorarea lor.

–          În opinia dumneavoastră, există o concurenţă notabilă în sistemul caselor de ajutor reciproc?

–         Considerăm că există o concurenţă, atât la nivel de case, cât şi la nivel de uniuni judeţene, însă această concurenţă nu vine neapărat din dorinţa de a fi mai bun decât celălalt, ci din nevoia de a ne perfecţiona mereu şi a ne îmbunătăţi serviciile pe care le oferim membrilor noştri. Noi considerăm că este foarte important ca fiecare casă din sistem să încerce să aibă indicatorii recomandaţi de Uniunea Naţională şi să obţină cel puţin acel statut de casă standard, pentru că aşa putem oferi membrilor CAR stabilitate, siguranţă şi echilibru pe termen lung.

–           Aveţi vreo recomandare pentru cei care vor să apeleze la un C.A.R. în vederea obţinerii unui împrumut sau pentru a constitui fonduri sociale?

–         Noi recomandăm tuturor să verifice dacă acel C.A.R. la care se apelează este supravegheat şi verificat în activitatea sa de Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din România, singurul organism abilitat de legea 122/1996 să facă asta. Dacă este vorba de un C.A.R. care nu este afiliat la Uniunea Naţională a C.A.R.-urilor, acolo pot fi diverse riscuri în ceea ce priveşte gestiunea fondurilor, care s-au materializat la diverse C.A.R.-uri în decursul anilor.

Ionel CURCAN

About cronicasatului

Check Also

White Smoke – un om, o poveste

White Smoke – se află în comuna Ipotești, județul Suceava. Gabriel Ostrovan, administratorul White Smoke, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *