CULTURA PLANTELOR
DE CÂMP
•finalizarea lucrărilor de întreținere la porumb, floarea-soarelui, soia etc.;
•administrarea fazială (pe rând) a îngrășamintelor chimice;
•identificarea pe teren a loturilor seminciere și recunoașterea lor de către organele abilitate;
•urmărirea fazelor de vegetație la cerealele păioase în vederea stabilirii momentului optim de recoltare;
•pregătirea campaniei de vară prin: repararea utilajelor (combine, prese, remorci), dotarea formațiilor de lucru cu ateliere mobile de reparații, pichete PSI, efectuarea instruirilor de protecția muncii, aprovizionarea cu piese de schimb;
•declanșarea recoltării orzului;
•recoltarea gramineelor și leguminoaselor perene, strângerea și depozitarea fânului.
LEGUMICULTURA
•prățit pe rând și între rânduri la culturile: tomate, ardei, pătlăgele, vinete, ceapă, usturoi, castraveți, dovlecei, pepeni și verdeturi;
•executarea lucrării de palisat (legat) și copilit la tomatele timpurii, de regulă decadal, executat carnitul plantelor, de regula dupa patru inflorescente;
•irigat toate culturile înființate prin răsad și semănat direct, cu norme de 150-300 l apă/ha;
•aplicat tratamentele pentru combaterea agenților patogeni și dăunătorilor la toate culturile, când este necesar, la avertizarea Inspectoratului de Protecția Plantelor;
•fertilizat fazial cu îngrășăminte chimice la culturile de vară: tomate, ardei, pătlăgele, vinete etc.;
•recoltat: mazăre de grădină, cartof timpuriu, varză timpurie, conopidă timpurie, tomate timpurii, legume, verdețuri, s.a.;
•comercializarea producției.
POMICULTURA ȘI VITICULTURA
•lucrări de întreținere prin prasile mecanice și manuale;
•fertilizarea cu îngrășăminte chimice;
•efectuarea lucrărilor de stropire în vii și livezi, în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor specifice perioadei, la avertizare;
•recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologică (cais, cireș, vișin, mere și pere de vară) și comercializarea lor.
CREȘTEREA ANIMALELOR
•bovinele ies la pășunat pe pășunile amenajate în jurul fermelor sau pe cele comunale;
•recoltarea fânețelor;
•terminarea alcătuirii turmelor de oi care pleacă pe pășunile alpine;
•se termină tunsul oilor și îmbăierea lor;
•se sortează lâna după calitate și începe predarea ei la beneficiari;
•începe împărțirea laptelui de oaie pe proprietari, în funcție de efectivele deținute de fiecare;
• începe procurarea cerealelor și a paielor din fermele unde a fost declanșată lucrarea de recoltare a acestora;
• se recoltează și se extrage mierea de salcâm și se asigură rezervele de miere în faguri pentru iarna următoare;
• se execută condiționarea mierii și se extrage ceara;
• începe livrarea primelor cantități de miere către beneficiari.
Sabina TIPA