Home / Agricultura / CALENDARUL LUCRARILOR AGRICOLE DIN LUNA IUNIE

CALENDARUL LUCRARILOR AGRICOLE DIN LUNA IUNIE

CULTURA PLANTELOR

DE CÂMP

•finalizarea lucrărilor de între­ținere la porumb, floarea-soarelui, soia etc.;

•administrarea fazială (pe rând) a îngrășamintelor chimice;

•identificarea pe teren a loturilor seminciere și recunoașterea lor de către organele abilitate;

•urmărirea fazelor de vegetație la cerealele păioase în vederea stabili­rii momentului optim de recoltare;

 

•pregătirea campaniei de vară prin: repararea utilajelor (combine, prese, remorci), dotarea formațiilor de lucru cu ateliere mobile de repa­rații, pichete PSI, efectuarea instru­irilor de protecția muncii, aprovizio­narea cu piese de schimb;

•declanșarea recoltării orzului;

•recoltarea gramineelor și legu­minoaselor perene, strângerea și de­pozitarea fânului.

LEGUMICULTURA

•prățit pe rând și între rânduri la culturile: tomate, ardei, pătlăgele, vinete, ceapă, usturoi, castraveți, dovlecei, pepeni și verdeturi;

•executarea lucrării de palisat (legat) și copilit la tomatele timpu­rii, de regulă decadal, executat car­nitul plantelor, de regula dupa patru inflorescente;

•irigat toate culturile înființate prin răsad și semănat direct, cu nor­me de 150-300 l apă/ha;

•aplicat tratamentele pentru combaterea agenților patogeni și dăunătorilor la toate culturile, când este necesar, la avertizarea Inspec­toratului de Protecția Plantelor;

•fertilizat fazial cu îngrășăminte chimice la culturile de vară: tomate, ardei, pătlăgele, vinete etc.;

•recoltat: mazăre de grădină, cartof timpuriu, varză timpurie, conopidă timpurie, tomate timpurii, legume, verdețuri, s.a.;

•comercializarea producției.

POMICULTURA ȘI VITICULTURA

•lucrări de întreținere prin prasile mecanice și manuale;

•fertilizarea cu îngrășăminte chi­mice;

•efectuarea lucrărilor de stropire în vii și livezi, în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor specifice peri­oadei, la avertizare;

•recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologică (cais, cireș, vișin, mere și pere de vară) și comercializarea lor.

CREȘTEREA ANIMALELOR

•bovinele ies la pășunat pe pășu­nile amenajate în jurul fermelor sau pe cele comunale;

•recoltarea fânețelor;

•terminarea alcătuirii turmelor de oi care pleacă pe pășunile alpine;

•se termină tunsul oilor și îmbă­ierea lor;

•se sortează lâna după calitate și începe predarea ei la beneficiari;

•începe împărțirea laptelui de oaie pe proprietari, în funcție de efectivele deținute de fiecare;

• începe procurarea cereale­lor și a paielor din fermele unde a fost declanșată lucrarea de recoltare a acestora;

• se recoltează și se extrage mierea de salcâm și se asigură rezer­vele de miere în faguri pentru iarna următoare;

• se execută condiționarea mierii și se extrage ceara;

• începe livrarea primelor cantități de miere către beneficiari.

Sabina TIPA

 

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *