Home / Agricultura / Cu 10 la suta mai mult, grau cultivat in aceasta toamnă

Cu 10 la suta mai mult, grau cultivat in aceasta toamnă

Campania de însãmânțãri de toamnã este în grafic, terenurile fiind eliberate pe toate cele 21.000 de hectare care urmeazã a fi cultivate, anunțã Vasile Schipor, directorul executiv al Direcției Județene Agricole Suceava. Cu grâu, propuse au fost a se însãmânța 15.200 de hectare, pânã în prezent fiind realizate circa 12.000 de hectare adicã aproximativ 80% din total. Schipor spune cã timpul încã permite, iar în funcție și dacã va ploua sau nu, semãnatul la aceastã culturã ar urma sã se apropie de final în zilele care vin. „În fiecare an, programãm un procentaj de 10%, adãugat la ceea ce s-a cultivat în anul precedent, pentru sporirea suprafeței cu grâu, cât și în vederea diminuãrii celei rãmase necultivate în decursul anilor. În acest sens, „încercãm sã convingem fermierii sã cultive, astfel încât terenul sã nu mai rãmânã pârloagã”, a declarat Vasile Schipor, șeful Direcției Agricole.

Cu triticale, specie de plante cerealiere care este destinatã a hrãnirii animalelor, sunt planificate a se înființa 500 de hectare, la fel ca și la orz, la orzoaicã cele 200 de hectare fiind deja semãnate. Rapița este în continuã extindere în județul Suceava, în aceastã toamnã așteptându-se însãmânțarea a 1.500 de hectare. „Încercãm sã creștem, în fiecare an, suprafața semãnatã cu rapițã. Am pornit de la 450 de hectare, apoi 600 de hectare, anul trecut am avut 1.175 de hectare cultivate, contractele fiind asigurate atât pentru producerea de ulei, dar și pentru biodiesel”, a reliefat directorul executiv al DJA Suceava, subliniind cã la preluare se asigurã și un preț destul de bun. În schimb, rapița este sensibilã la temperaturi scãzute, iar o toamnã deosebit de rece ar putea aduce prejudiciu important acestei culturi, similar secarei și orzului. „Noi credem într-un an bun, cu toate cã se anunțã o iarnã grea. Sperãm ca acolo unde culturile sunt închegate, pe fondul aportului hidric, sã reziste bine, chiar dacã au fost semãnate mai târziu”, a explicat șeful Direcției Județene Agricole, Vasile Schipor.

(A.S.)

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *