Home / General / DIABETUL, o problemă de sănătate la nivel mondial

DIABETUL, o problemă de sănătate la nivel mondial

Diabetul este o boală cronică, care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanți ai organismu­lui, dar persistența unor valori crescute de­termină îmbătrânirea mai rapidă și apariția unor complicații precum: accidentele vas­culare, stop cardiac, insuficiența renală, or­bire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicații pot fi prevenite dacă se mențin valorile glicemice cât mai aproape de normal.

Depistarea diabetului în populația ge­nerală se face pe baza mai multor factori:

• Prezența simptomelor de dia­bet (poliurie, polidipsie, scăde­re în greutate, irascibilitate etc.)

• Populația de peste 40 de ani cu greutate peste limita normală: indice de masă > 25; circumferința taliei > 94 cm la bărbați și > 80 la femei; hipertensiune; boala ischemi­că cardiacă, boala cerebro-vasculară, boa­la vasculară periferică; dezvoltarea bolilor dermatologice asociate cu diabetul zaharat; toleranța la glucoza alterată; apariția unor glicemii mai mari în cursul dimineții; cazuri de diabet zaharat în familie; diabet gestați­onal; hipertrigliceridemia.

TIPURI

Diabetul zaharat tip 1: Se dezvoltă la copii sau adolescenți, pancreasul nu produce in­sulină și nivelul glucozei din sânge (glicemia) crește în mod exagerat,tratamentul constă în injecții de insulină și o dietă echilibrată, apare în prezența unui factor declanșator (ex. un virus) care stimulează un atac imun asupra celulelor pancreatice ce produc insu­lina la persoanele cu predispoziție genetică.Diabetul zaharat tip 2: De obicei apare după vârstă de 40 ani, boala se dezvoltă lent (săptămâni, luni), pancreasul secretă insulina, dar nu în cantitate suficientă, sau celulele nu o pot folosi (rezistența la insu­lina), tratamentul constă în dietă, tablete sau insulină, în funcție de necesitatea fie­cărui pacient.

ALIMENTAȚIE

Dieta este un element esențial al trata­mentului tău. Întreabă-ți medicul în legătu­ra cu frecvența și cantitatea meselor. Aces­tea pot să varieze în funcție de tratament. Evită băuturile alcoolice, dulciurile și grăsi­mile de origine animală. Aproximativ 90 % dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.

Alimente interzise: băuturi alcoolice, carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață); mezeluri grase: salamuri, carnâți; organe: creier, ficat; pește gras: morun, nisetru, crap mare, scrumbie, somn; icre; conserve de carne, pește; lapte integral; condensat, praf; brânzeturi fermentate, telemea; mai mult de 2 gălbenușuri pe săptămână; un­tură, slănină, grăsime de pasăre, jumări; supe, ciorbe grase, indiferent din ce carne sau drese cu smântână; cartofi prăjiți; ma­ioneze; condimente iuți; murături; smântâ­nă; frișcă; creme pe baze de unt sau smân­tână; fructe oleaginoase: nuci și migdale în cantitate mare, alune, arahide, nucă de co­cos, măsline – cantitate mare; fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote.

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *