Diabetul este o boală cronică, care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanți ai organismului, dar persistența unor valori crescute determină îmbătrânirea mai rapidă și apariția unor complicații precum: accidentele vasculare, stop cardiac, insuficiența renală, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicații pot fi prevenite dacă se mențin valorile glicemice cât mai aproape de normal.
Depistarea diabetului în populația generală se face pe baza mai multor factori:
• Prezența simptomelor de diabet (poliurie, polidipsie, scădere în greutate, irascibilitate etc.)
• Populația de peste 40 de ani cu greutate peste limita normală: indice de masă > 25; circumferința taliei > 94 cm la bărbați și > 80 la femei; hipertensiune; boala ischemică cardiacă, boala cerebro-vasculară, boala vasculară periferică; dezvoltarea bolilor dermatologice asociate cu diabetul zaharat; toleranța la glucoza alterată; apariția unor glicemii mai mari în cursul dimineții; cazuri de diabet zaharat în familie; diabet gestațional; hipertrigliceridemia.
TIPURI
Diabetul zaharat tip 1: Se dezvoltă la copii sau adolescenți, pancreasul nu produce insulină și nivelul glucozei din sânge (glicemia) crește în mod exagerat,tratamentul constă în injecții de insulină și o dietă echilibrată, apare în prezența unui factor declanșator (ex. un virus) care stimulează un atac imun asupra celulelor pancreatice ce produc insulina la persoanele cu predispoziție genetică.Diabetul zaharat tip 2: De obicei apare după vârstă de 40 ani, boala se dezvoltă lent (săptămâni, luni), pancreasul secretă insulina, dar nu în cantitate suficientă, sau celulele nu o pot folosi (rezistența la insulina), tratamentul constă în dietă, tablete sau insulină, în funcție de necesitatea fiecărui pacient.
ALIMENTAȚIE
Dieta este un element esențial al tratamentului tău. Întreabă-ți medicul în legătura cu frecvența și cantitatea meselor. Acestea pot să varieze în funcție de tratament. Evită băuturile alcoolice, dulciurile și grăsimile de origine animală. Aproximativ 90 % dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.
Alimente interzise: băuturi alcoolice, carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață); mezeluri grase: salamuri, carnâți; organe: creier, ficat; pește gras: morun, nisetru, crap mare, scrumbie, somn; icre; conserve de carne, pește; lapte integral; condensat, praf; brânzeturi fermentate, telemea; mai mult de 2 gălbenușuri pe săptămână; untură, slănină, grăsime de pasăre, jumări; supe, ciorbe grase, indiferent din ce carne sau drese cu smântână; cartofi prăjiți; maioneze; condimente iuți; murături; smântână; frișcă; creme pe baze de unt sau smântână; fructe oleaginoase: nuci și migdale în cantitate mare, alune, arahide, nucă de cocos, măsline – cantitate mare; fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote.
Sabina TIPA