Home / Actualitate / ELITA ECVESTRA LA „CUPA BUCOVINEI”

ELITA ECVESTRA LA „CUPA BUCOVINEI”

Nu mă îndoiesc că toată lumea, chiar și din cel mai mic sătuc, știe că unul dintre cele mai frumoase sporturi este hipismul. Poate sună complicat acest cuvânt, însă nu înseamnă nimic mai mult decât călărie, sportul nobililor de demult, care obișnuiau să se relaxeze alături de caii lor, în zilele însorite, fie la vânătoare, fie pur și simplu în natură.

Poate sunteți tentați să credeți că în prezent acest sport dipsare încetul cu încetul, însă în Bucovina, mai exact la Rădăuți, an de an se organizează Cupa Bucovinei, un concurs pentru împătimiții sportului, și pentru bucuria ochilor privitorilor.

Anul acesta Romsilva s-a întrecut pe sine, organizînd o sesiune competițională cum rar ne este dat să vedem. Organizatorii, dar mai ales concurenții veniți de la hergheliile de renume din România, au avut noroc de vreme frumoasă, caldă numai bine cât să nu obosească prea repede caii, și mai ales destul de bine pentru ca spectatorii să nu se mai dea plecați. De 13 ani Romsilva reușește să investească timp, bani, resurse umane în sportul nobil, iar rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. An de an, tot mai mulți sportivi din toată țara vin să evolueze în fața unui public din ce în ce mai numeros, mai curios și mai nerăbdător, gata să aplaude orice săritură spectaculoasă.

În ultimii ani interesul pentru această competiție a crescut de la an la an, iar în prezent adună laolaltă un număr mare de sportivi şi de cai de valoare, arbitri şi tehnicieni ai Federaţiei Ecvestre Române, cu prestigiu profesional. Herghelia de Rădăuți a avut în concurs nu mai puțin de 6 cai ( da știu, ne duce cu gândul la faimoasa replică „6 cai frumoși”, dar ce să vedeți? Chiar erau frumoși!), care împreună cu sportivii lor au reușit să obțină rezultate extraordinare. La această ediţie s-au prezentat 48 de cai aparţinând celor 11 cluburi de prestigiu din ţară, respectiv :

– C.S.M . SIBIU;

– FOREST ECVESTRU – SUCEVIŢA;

– ZAR – IAŞI;

– CAI DE LEGENDĂ –HORODNIC;

– DEPOZITUL de ARMĂSARI – DUMBRAVA – NEAMŢ;

– EQVESTRER – IAŞI;

– RARĂUL BACĂU;

– CAI DE VIS BOTOŞANI;

– FRAŢII JDERI– TG. NEAMŢ;

– DECEBAL BACĂU;

– DEPOZITUL de ARMĂSARI TG. MUREŞ.

Concursul de sărituri peste obstacole “CUPA BUCOVINEI – ROMSILVA “, organizat de către Clubul Hipic –ROMSILVA – filiala Herghelia Rădăuţi, din structura Direcţiei Silvice Suceava, a devenit de-a lungul anilor o competiţie tradiţională de prim rang în cadrul calendarului copetiţional al Federaţiei Ecvestre Române, ediţia a -XIV-a , reprezentând o etapă importantă în cadrul campionatului naţional pentru disciplina sărituri peste obstacole”.

După trei zile în care fiecare sportiv împreună cu cei 48 de cai prezenți au evoluat cu grație pe hipodromul Hergheliei Rădăuți, s-au premiat câștigătorii acestei ediții. În cadrul competiției au existat diferite categorii printre care amintesc:

Copii și Juniori unde marii câștigători au fost Locul I – Alina Breha cu calul Cenai, club Forest Ecvestru; Locul II – Ana Moroşan cu calul Reverie, club Forest Ecvestru; Locul III – Octavia Ilisoi cu calul Groza, club Romsilva;

Cai debutanți unde primele 5 locuri au fost ocupate de cai din Bucovina, 3 ai Romsilva (Amber, Zara și SB17-31) și ceilalți doi din Sucevița ( Ayan și Meloram)

Cai de 5 ani unde marele câștigător a fost calul Zoltan și călărețul deja celebreu Ionel Moroșan. Trebuie menționat că Zoltan a câștigat acest premiu după o intervenție chirurgicală, care iată că nu l-a împiedicat în drumul să spre succes.

Cai de 7 ani: Locul I – Ionel Moroşan cu calul Uraniu, club Romsilva; Locul II – Raul Ilioi cu calul Miss Clinton, club CSM Sibiu; Locul III – Ionel Moroşan cu calul Charlote, club Romsilva.

Juniori 18 ani: Locul I – Ştefan Leonte cu Ogica, club Romsilva; locul II – Dana Panaite cu Amurg, club Equester; locul III – Iris Nichiforiuc cu Patricia, club Cai de Legendă; locul IV – Ştefan Leonte cu Darius, club Romsilva; locul IV – Iris Nichiforiuc cu Fidibus, club Cai de Legendă.

Amatori: Locul I – Mihai Stroescu cu Leandra 76 – Equester; Locul II – Cătălina Sava cu Haiduc – Equester; Locul III – Raluca Bran cu Zar – Fraţii Jderi; Locul IV – Cristina Crăciun cu Fabienne – Forest Ecvestru; Locul V – Andi Andriuca cu Crush – Fraţii Jderi. Cai

Clasament Cupa: Locul I – Ştefan Leonte cu Zori de zi, Ogică, Darius – Romsilva; Locul II – Raul Ilioi cu Celentano, Hara, Miss Clinton – CSM Sibiu; Locul III – Radu Ilioi cu Alehandro, Quintender – CSM Sibiu; Locul IV – Tiberiu Cebotaru cu Le Petit, Ritmic, Haiduc – Equester; Locul V – Ionel Moroşan cu Zoltan, Uraniu, Raquel Star, Amber – Romsilva.

Probele au fost destul de dificile, dar cu siguranță au încântat publicul extraordinar de numeros pe parcursul zilelor de concurs.

Pentru sportivii şi caii Clubului Hipic –ROMSILVA- , evenimentul organizat de către Herghelia Rădăuţi, din structura D. S. Suceava reprezintă din punct de vedere tehnic una dintre etapele importante pentru testarea aptitudinilor precum şi de ierarhizare a nivelului de pregătire în cadrul sistemului hergheliilor şi depozitelor de stat administrate de către R. N. P. –Romsilva. Acest eveniment de tradiţie promoveză cei mai valoroşi cai din ţară.

Sentimentul plecării de pe hipodromul Rădăuți, duminică 29 iunie, a fost acela de împlinire, de „uite că se poate și la noi” să fim performanți. Avem cai dar și copii sportivi care îi ajung din urmă pe antrenorii lor, și care vor duce cu siguranță tradiția Cupei Bucovina mai departe, și poate cine știe, în 5-10 ani Direcția Silvică va trebui să construiască tribune mai mari, pentru a găzdui toți oamenii care se vor aduna să privească aceste competiții. Încetul cu încetul acest sport de elită devine accesibil tuturor să-l practice și să-l privească, și asta nu poate decât să ne bucure. Excelența ar trebui să înceapă de la noi, și doar prin muncă reușim să avem succes.

Cătălina C. 

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *