Home / Agricultura / Evolutia conditiilor agro-meteo in luna februarie

Evolutia conditiilor agro-meteo in luna februarie

În luna februarie 2014, regimul termic al aerului va înregistra valori, în general, apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii se vor încadra în limite normale în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-vestul ţării, local, acestea se vor putea situa sub mediile multianuale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, la sfârşitul lunii februarie 2014, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Local, în estul şi sud-estul teritoriului agricol se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii februarie, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate zonele de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din vestul, sudul şi sud-estul ţării, unde vor fi posibile reluări temporare de vegetaţie ale proceselor de creştere şi de dezvoltare, îndeosebi în intervalele mai calde. De asemenea, pe fondul unor temperaturi minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenţă (Tmin.≤-7…-10oC) a plantelor şi în lipsa unui strat protector de zăpadă, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de condiţiile pedo-climatice şi de agrotehnica aplicată, vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. Starea de vegetaţie se va menţine, în general, bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile tardive uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. La cultura de rapiţă va continua dezvoltarea aparatului foliar, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic. În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă; • Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de orz şi grâu de toamnă pe suprafeţele fără strat de zăpadă; • Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire, tratamente fito- sanitare) în plantaţiile pomi-viticole; • Efectuarea arăturilor pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

 Sergiu P.

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *