Home / Interviu / „Femeile ar trebui sa ierte cat le tine Dumnezeu”

„Femeile ar trebui sa ierte cat le tine Dumnezeu”

– Ce ar trebui să ştim despre dvs., femeia primar a comunei Săbăoani?
– În primul rând că sunt mamă, soţie, că, deşi am vrut să mă fac profesoară de franceză, Dumnezeu a avut alte planuri cu mine. Nu am reuşit la facultatea de litere, m-am reorientat spre zootehnie, am fost inginer zootehnic în producţie, pe urmă profesor-inginer la Liceul Agricol din comună, devenit acum liceu teoretic, apoi am predat cursuri de agrobiologie la Clubul Copiilor din Săbăoani, ca, în 1992, să fiu aleasă consilier local. Am eşuat în 1996, la alegerile pentru funcţia de primar şi apoi, în 2000, am fost aleasă primar şi iată, acesta e al patrulea mandat.
– Care este secretul de a fi votată de patru ori primar! Aţi întâmpinat probleme la alegeri pentru că sunteţi femeie?
– Să încep cu a doua întrebare. Da, în 1996, am pierdut alegerile la câteva voturi diferenţă, în al doilea tur, tocmai din acest motiv: eram femeie. Am simţit pe propria piele rezerva consătenilor, care credeau că această funcţie e predestinată strict bărbaţilor. Pe urmă, nici preoţii nu m-au ajutat, ba, dimpotrivă, au susţinut declarativ că femeia e pentru cratiţă. Secretul de a fi şi azi primar a fost apropierea mea faţă de oameni, faptul că i-am ascultat şi i-am ajutat chiar şi in probleme personale şi nu în ultimul rând pentru că am schimbat cu diplomaţie atitudinea personalului din primărie. Acum oamenii sunt trataţi cu blândeţe şi înţelegere, fără să fie repeziţi şi asta a contat foarte mult pentru ei. Şi aş mai adăuga micile realizări.
– Aţi avut momente mai puţin plăcute pe care le-aţi trăit şi nu aţi vrea să se mai repete vreodată?
– Au fost momente, dar eu zic, totuşi, că sunt o norocoasă. Dumnezeu mi-a întins o mână tot timpul când am avut probleme. Însă niciodată nu aş vrea să mai retrăiesc momentele de groază şi de disperare pe care le-am simţit când soţul meu a fost operat pe inimă şi când mi s-a spus că mai are de trăit 20 de ore. Ce am trăit atunci a fost cumplit şi, în ciuda slabelor speranţe pe care mi le dădeau medicii, m-am agăţat de şansa de 1% de a-l mai avea alături pe soţul meu, iar sâmburele acesta mic, cât boaba de muştar, a fost suficient. Dumnezeu a fost bun cu mine, iar soţul meu e lângă mine şi acum, şi avem 36 de ani de căsnicie şi ne putem bucura de cele două fete ale noastre.
– Ce defecte nu toleraţi şi le consideraţi de neîngăduit?
– Nu voi accepta niciodată minciuna, îl consider cel mai josnic defect. Și, apoi, la fel de grav, trădarea, de orice fel, începând de la cea de casă şi familie, până la cea de ţară.
– Ce dispreţuiţi la o femeie? Dar la un bărbat?
– Răutatea e gravă, dar ea se poate controla prin educaţie, iar dacă practici răutatea, ea se întoarce ca un bumerang împotriva ta şi te macină, îţi macină sufletul şi mintea. Apoi dispreţuiesc perversitatea, e cel mai cumplit păcat lăsat oamenilor, animalele nu cunosc astfel de sentimente şi poate din cauza asta mi se pare de neacceptat la un om care se pretinde a fi raţional.”
– La ce credeţi că ar trebui să nu renunţe o femeie? Ce e mai de preţ?
– Nu ştiu dacă e mai de preţ, dar la bunătate nu ar trebui să renunţe nimeni, cu atât mai mult o femeie, face parte din însăşi definiţia ei. Apoi fidelitatea este o altă caracteristică importantă din punctul meu de vedere, fidelitatea faţă de ea însăşi, de familie, de tot ceea ce face.
– Ce apreciaţi la o persoană şi care sunt modele le dvs.?
– Apreciez sinceritatea, diplomaţia, bunătatea. Ca model în politică Condoleezza Rice, iar modelul suprem al sufletului meu este şi va rămâne mama mea, care are 86 de ani şi mă sprijină şi acum în tot şi în toate.
– Dacă aţi da o lege care ar fi aceea?
– Cred că în aceste patru mandate am făcut puţin pentru bătrâni. De aceea aş vrea să dau o lege care să îi protejeze cât mai mult pe bătrânii singuri, fără ajutor, să găsească alinare pentru cât le-a mai rămas de trăit.
– Ce sfat vă permiteţi să le daţi, femeilor simple?
– Să fie înţelegătoare şi să ierte, atât cât le e dat de la Dumnezeu să trăiască. Prin iertare, ele atrag energie pozitivă, iar Dumnezeu le va răsplăti şi se va uita la ele cu bunătate.

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

Grupul Vocal „Dor de la Humor”, prof. coordonator Maria Macovei

Târgul de Paște din Suceava

  În Duminica Floriilor, 28 aprilie a.c., pe esplanada Casei de Cultură Suceava, cu începere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *