Home / Agricultura / FERMIERII AR PUTEA BENEFICIA DE ANULAREA IMPOZITULUI

FERMIERII AR PUTEA BENEFICIA DE ANULAREA IMPOZITULUI

Fermierii care au înregis­trat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteoro­logice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proporţi­onal cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit.

Impozitul pe venitul din ac­tivităţi agricole datorat pen­tru anul fiscal 2013 de con­tribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere se va anula dacă a fost stabilit pe bază de norme de venit, iar producţia a fost afectată în proporţie de peste 30%, cu acte doveditoa­re, nefiind încheiată o poliţă de asigurare aferentă, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Gradul de calamitate se do­vedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă. Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca ur­mare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe bază de normă de venit.

„Aceşti producători agri­coli, au declarat şi în unele cazuri au şi plătit, impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). În aceste condiţii, plata impo­zitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producă­torii nu au realizat valoare adăugată în anul economic re­spectiv“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Fiscul va emite în aceste cazuri decizia de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fis­cale accesorii aferente aces­tuia. Pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *