Home / Agricultura / FERMIERII AR PUTEA BENEFICIA DE ANULAREA IMPOZITULUI

FERMIERII AR PUTEA BENEFICIA DE ANULAREA IMPOZITULUI

Fermierii care au înregis­trat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteoro­logice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proporţi­onal cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit.

Impozitul pe venitul din ac­tivităţi agricole datorat pen­tru anul fiscal 2013 de con­tribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere se va anula dacă a fost stabilit pe bază de norme de venit, iar producţia a fost afectată în proporţie de peste 30%, cu acte doveditoa­re, nefiind încheiată o poliţă de asigurare aferentă, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Gradul de calamitate se do­vedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă. Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca ur­mare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe bază de normă de venit.

„Aceşti producători agri­coli, au declarat şi în unele cazuri au şi plătit, impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). În aceste condiţii, plata impo­zitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producă­torii nu au realizat valoare adăugată în anul economic re­spectiv“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Fiscul va emite în aceste cazuri decizia de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fis­cale accesorii aferente aces­tuia. Pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *