Home / Actualitate / FERMIERII SCUTITI DE RETURNAREA SUBVENTIEI PRIMITE IN PERIOADA 2007-2010

FERMIERII SCUTITI DE RETURNAREA SUBVENTIEI PRIMITE IN PERIOADA 2007-2010

Agenția de Plăți și Inter­venție pentru Agricultură (APIA) a finalizat în cursul zilei de 30 mai 2014 plățile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/2014 privind unele ma­suri referitoare la plățile naționale directe comple­mentare în sectorul zooteh­nic.

Sumele reprezintă pri­mele beneficiarilor plăților naționale directe comple­mentare în sectorul zooteh­nic pe care aceștia nu le au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deci­ziilor emise de camerele de conturi județene și a muni­cipiului București în cadrul unei misiuni de audit al Curții de Conturi. De preve­derile Legii nr. 48/2014 be­neficiază pe lângă fermierii deja plătiţi şi fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanţă) care sunt anulate prin efectul legii.

În acest context vice­prim-ministrul Daniel Con­stantin, ministrul Agricul­turii și Dezvoltării Rurale, a declarat: ”Am promis că rezolvăm această situație dificilă și ne-am ținut de cu­vânt. Iată că în doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate – fermierii vor fi scutiţi de returnarea sub­venţiei primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi.”

Astfel, în conformita­te cu prevederile Legii 48/2014, „Plata sumelor prevăzute la art. 1 si alin. (1) al prezentului articol se realizează pana la data de 31 decembrie 2014”, iar Art.3, prevede că: „Sumele necesare aplicării preve­derilor prezentei legi, in cuantum de 26.877 mii lei, se asigura în limita prevede­rilor bugetare ale Ministeru­lui Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Reamintim că în perioa­da 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Eu­ropeană erau condiționate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligaţi, pentru a putea in­tra în posesia subvenţiei, să scrie o declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi/sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA a reieșit fap­tul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returne­ze subvenția primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenții de la Uniunea Eu­ropeană pe o perioadă de trei ani.

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

Tragedie la Botoșani! Un motociclist a murit, iar o tânără și mama sa au ajuns la spital – FOTO&VIDEO

Un bărbat a murit, iar o tânără de 21 de ani și mama sa au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *