Home / Cultural / „FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ

De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii de două ori într-un an. În ziua de 6 august, când în calendarul ortodox este Schimbarea la faţă, locuitorii din Taşca au parte de o sărbătoare religioasă, iar în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, toată suflare se bucură de o petrecerea orgainzată de primarul Alexandru Drăgan şi consilierii locali ai comunei. Şi anul acesta locuitorii din Taşca împreună cu invitaţii s-au adunat în parcul” Sfânta Maria”, locul special amenajat pentru astfel de evenimente. Intitulat generic, „Flori de munte”, sărbătoarea din duminica de 17 august, a adunat cu mic cu mare oamenii din comună, tinerii plecaţi în străinătate venţi în concediu, dar şi invitaţi speciali, edili ai altor comune , precum şi cântăreţi autohtoni sau recunoscuţi la nivel naţional.

„Este a 20 a ediţie a festivalului Flori de munte. Totul a pornit cu 20 de ani în urmă când în acest loc am
avut o tabără internaţională, care a strâns tineri din toate continentele. Acea zi ne-a dat curaj şi aşa a luat fiinţă această sărbătoare. Pe 6 august i-am mulţumit Domnului pentru toate câte am avut anul acesta, dar şi până acum, a fost o zi de post şi rugăciune pentru consătenii mei, iar de Sfânta Maria Mare,mai exact, în prima duminică de după această sărbătoare ne bucurăm aici, la poalele Ceahălului prin cânt şi voie bună”, a ţinut să sublinieze primarul din Taşca, Alexandru Drăgan. Astfel, după o slujbă scurtă religioasă, prilej cu care preoţii şi sătenii au mulţumit Domnului pentru anul care l-au avut, cu toţii şiau umplut sufletele de bucurie. Unii au retrăit anii copilăriei prin jocurile amenajate pentru cei mici, alţii savurând o bere şi un mic, însă toţi cei prezenţi au ascultat cu drag programele artistice pregătite de formaţii populare, dar şi de muzică uşoară din comună, dar şi din satele învecinate.

Culpurile din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie, fără a mărturisi secretul longevităţii mariajului lor, au fost premiaţi de către primarul Drăgan. Familiile premiate au primit un coş cu flori, o diplomă şi o sumă de bani, ca semn de preţuire a căsniciei, fiind şi un exemplu de urmat pentru tineri. Ansamblurile folclorice şi formaţiile de muzică uşoară din comună, cât şi invitaţii din alte comune au încântat locuitorii din Taşca. Surpriza făcută de edilul din Taşca tuturor celor prezenţi a fost invitatul special Pepe, care a concertat în parcul Sf Maria din comună şi care a fost răsplătit cu aplauze.

Zi de voie bună, dar şi de bilanţ la Taşca

Primarul de la Taşca, Alexandru Drăgan este unul dintre cei mai longevivi în această funcţie din judeţul Neamţ, el fiind ales în fiecare an electoral încă din 1990. Poate şi din acest motiv îi dă dreptul să poată analiza evoluţia comunei sale în raport cu schimbările politice şi economice ale ţării. „Programele de dezvoltare economico-sociale sunt bune, dar punerea în practică este sub zero. Şi asta se întâmplă pentru că viaţa politică este regrupată în tabere, centru dreapta şi stânga, doar în preajma alegerilor, în rest, se amestecă din nou şi îşi urmăresc propriile interese.

De când am fost ales, încă din primul mandat am avut grijă de dorinţele locuitorilor, iar această stabilitate la nivel local a dus la încrederea oamenilor”, a menţionat primarul Alexandru Drăgan. În vizitele făcute de-a lungul timpului în străinătate, edilul de la Taşca, după cum însuşi mărturişete a văzut ce înseamnă să fii cetăţean european, de aceea „prin programe europene am realizat o serie de investiţii care au adus confort şi condiţii decente pentru locuitorii mei”.

Alimentarea cu apă, iluminatul şi canilzarea
Pentru ca locuitorii din comuna Taşca să trăiască în condiţii decente şi să simtă confortul satelor europene, aşa cum a văzut primarul în vizitele statelor europene, primele investiţii au fost îndreptate către alimentarea cu apă, iluminatul public şi a lucrărilor de canalizare. Locuitorii celor cinci
sate ale comunei, Taşca, Secu, Hamzoia, Ticoş-Floarea, şi Neagra au văzut încă de la început că iluminatul în plină noapte nu mai este o problemă. „ Cu ajutorul băncii austriece, ERSTE BANK am reabilitat iluminatul public în toată comuna, existând becuri ecologice, care au redus în timp şi consumul. Dorim o extindere a staţiei de panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, avanând ca termen anul viitor o centrală fotovoltaică în zona industrială a comunei”, a precizat primarul Drăgan.

Există multe firme în zona montană de la Taşca însă cel mai important agent economic este Carpat Cementul ale cărui contribuţii la bugetul local au fost principala sursă de cofinanţare a proiectelor europene. „ Până de curând am avut o bază în această sursă financiară, însă de la 3000 de angajaţi acum societatea are 260 de oameni, iar după o analiză economică a activităţii, la buget nu ajung decât două treimi din cât virau în anii din urmă. Ceea ce pentru noi este un punct slab. Însă asta nu ne va împiedica pe viitor să accesăm alte programe, numai să se deblocheze de către statul nostru, întrucât procedurile şi birocraţia fac mai grea accesarea acestor surse de finanţare”, a declarat, primarul de la Taşca.

Alimentarea cu apă în comuna montană se întinde pe 22 de kilometrii ceea ce face ca fiecare dintre locuitorii din Taşca şi satele aferente să beneficieze de apă curentă în locuinţe. Canalizarea există deocamdată în centrul civic al comunei. Proiectul în valoare de 6 milioane de euro este o prioritate, însă mai devreme de anul viitor când încep deblocarea fondurilor europene nu poate fi pus în practică pentru toată comuna.

Simona VASILIU

About Ionel Curcan

Check Also

De ce vă pleacă angajații?

Angajații nu părăsesc companii, ci își părăsesc superiorii. Compania e doar o entitate fiscală . …

One comment

  1. In conditii potrivite si cat mai civilizate, primarul a reusit sa pregateasca primul proiect de modernizare a comunei: alimentarea cu apa si canalizarea. Urmatorul pas a fost accentuarea aspectuluiui estetic al comunei, prin canalizare, iluminat public, marirea si modernizarea parcarilor, compreseaza una cate una aspectele tehnico-economice ale comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *