“HORA BUCOVINEI” LA FRASIN
În cursul zilei de duminică, 18 mai, în prezenţa a aproximativ 18.000 de persoane, a vut loc la Bucşoaia – Frasin, cea de-a VI-a ediţie a „Horei Bucovinei”. Evenimentul a fost organizat pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice oieritului din Bucovina. În spațiul amenajat pentru a găzdui mai multe stâne din județs-au prezentat obiceiurile şi muncile la stână, gastronomia specifică, precum şi costumul popular din această zonă etnofolclorică. Activitățile specifice păstoritului bucovinean au fost prezentate pe tot parcursul derulării evenimentului. Paleta largă de produse gastronomice a oferit prilejul degustării specificului culinar bucovinean.
În stil tradițional, portul popular a fost piesa de rezistență a vizitatorilor care au dorit să iasă în evidență.
Evenimentul a început cu o paradă a gospodarilor din diferite vetre folclorice ale judeţului, fiind prezentate și amenajate stâni din Frasin, Fundu Moldovei, Sadova, Gura Humorului, Vama sau Stulpicani, unde vizitatorii puteau degusta produse preparate la stână.
Vizitatorii au venit, s-au bucurat, au degustat, au cumpărat, dacă au simțit nevoia, și, la final, cu toții s-au declarat impresionați de buna organizare și desfășurare a lucrurilor. Am reușit să obținem câteva informații de la responsabilii acestui eveniment, care, la unison, au declarat că totul a mers cât se putea de bine.
Florin Sinescu, prefectul județului Suceava
„Este un eveniment important pentru județul Suceava, pentru Bucovina, pentru că, la acest gen de eveniment, se întâmplă lucruri importante și putem observa tradiții locale, portul popular, meșteșugurile, și mai ales dansul și muzica populară. Acestea sunt elemente care ne unesc și ne aduc împreună, și în acest an, al șaselea. Se pare că este ediția cea mai reușită de până acum, a reunit peste 18.000 de oameni, și aici la Frasin, a bătut încă o dată inima Bucovinei. Am vrut să facem toate aceste lucruri pentru suceveni, și mai ales pentru bucovineni.”
Cătălin Nechifor, președintele Consiliului
Județean Suceava
„Ce pot să zic? Vremea a fost superbă, a ținut Dumnezeu cu noi și, iată că 18.000 de oameni au fost aici. Astăzi a fost o zi liberă de politică, nimeni nu a făcut campanie electorală pentru că era nevoie de timp de respiro. Chiar m-am simțit bine lângă gospodari, am gustat din bucatele bucovinene și din afinata tradițională. Iată că este o sărbătoare care tot capătă amploare de la an la an, iar în anii următori importanța acestui eveniment va fi din ce în ce mai mare pentru că luăm în calcul faptul că putem organiza următoarele ediții în diferite alte locații, pentru că Suceava are un potențial uriaș.”
Marinel Bălan, primar oraș Frasin
„Cred că este unul dintre cele mai frumoase evenimente din județul Suceava, și poate chiar din țară. Este un eveniment care are ca scop promovarea tradițiilor, promovarea obiceiurilor de stână, ale crescătorilor de animale din zona de munte a Sucevei. Suntem deja la a șasea ediție și văd cum, de la an la an, e tot mai bine organizat, tot mai multă lume. Pe viitor, ca și până acum, mi-am propus să menținem și să promovăm lada de zestre a Bucovinei, pentru că, dacă vă uitați în jurul dumneavoastră, vedeți bucovineni, care poartă cu mândrie obiceiurile străbune.”
Pe lângă organizatori s-au mai perindat mii de vizitatori, dar și câteva zeci de producători care au venit să-și promoveze produsele tradiționale. Cu toții au avut numai vorbe de laudă pentru organizatori și au afirmat că, deși au mai participat și la edițiile precedente, această ediție le-a întrecut pe toate. Costumul tradițional, care a reprezentat o componentã majorã în crearea și menținerea identitãții culturale a comunitãților locale pastorale bucovinene, a fost prezentat la eveniment prin parada bacilor, a soliștilor și a localnicilor care au participat laolaltã la aceastã mare sãrbãtoare prilejuitã de urcatul turmelor la munte.”
Băieș Ilie, Botoșana
„E un eveniment de amploare, zic eu. Se vede că e foarte multă lume, oamenii se simt bine. Pentru mine e al treilea an când vin la aceste manifestări. În comparație cu anul trecut, când evenimentul s-a desfășurat în două zile, au fost mulți, dar și anul acesta sunt destui oameni.”
Comerciant
„Suntem aici de ieri dimineață, dar ne bucurăm că vremea a ținut cu noi. De la opt dimineața au început să vină și vizitatorii, și deocamdată merge vânzarea. Banii îi numărăm la sfârșitul zilei.”
Gavril Ursescu, Fundu Moldovei, producător
„Sunt a șasea oară aici.De la început venim. Mi se pare foarte bine organizat, mai ales pentru noi, pentru producători. Noi facem parte din Asociația „Produs în Bucovina” și mergem pe la toate târgurile, dar aici chiar avem deschidere și este o șansă de promovare extraordinară.”
Grigore Crăciunescu, Câmpulung Moldovenesc, fermier
„E foarte frumos, eu vin de cinci ani aici, dar anul acesta am avut noroc. A fost și vreme bună, și lume multă. Iar oamenii au avut ce vedea.”
INTERPRETI RENUMITI LA „HORA BUCOVINEI”
Și cum nici un festival, nu e festival dacă nu cântă artiști pe scenă, organizatorii au adus mai mulți interpreți de muzică populară printre care Aurel Tamaș, Alexandru Recolciuc, precum și formații de muzică populară și dans tradițional printre Fanfara de la Stamate, care Ansamblul Ciprian Porumbescu. Artiștii, care au urcat pe scenă pentru a încânta numerosul public, nu-și mai încăpeau în piele de mândrie că au ocazia să participe la un eveniment de așa o amploare, și s-au arătat interesați să revină și în următorii ani.”
Vasile Leontică, trompetist
„Evenimentul mi se pare bine pus la punct, promovează munca țăranului de la stână, de la câmp, și este binevenit. Noi suntem aici de dimineață, dar încă suntem în formă, pentru că după ora 18:30 intrăm pe scenă. Reprezentăm folclorul autentic din comuna Fântânele.”
Andreea Chisăliță, interpret
„Am mai fost la ”Hora Bucovinei”, dacă nu mă înșel, este a treia oară anul acesta. Mi se pare foarte frumos și mă bucur că asemenea evenimente se organizează, pentru că promovează și duc mai departe tradițiile și ne ajută pe noi tinerii interpreți să ne facem un nume. Acum urmează să intru pe scenă și am mari emoții, sper să fie totul bine și să încânt publicul”
Alexandru Recolciuc, interpret
„Sunt a șasea oară aici, și chiar îmi place. E bine organizat. Mulțumim conducerii, pentru asta. Recent am scos pe piață un nou album și am venit și la Bucșoaia să-l promovez și să încânt bucovinenii cu melodiile noastre populare.”
Ionel Coca, interpret
„Pentru mine e prima dată când vin la „Hora Bucovinei” și, sincer, nu mă gândeam că va fi atâta lume. Mă bucur că oamenii au venit și, din câte am auzit, aceștia respectă tradițiile, chiar și cele creștinești. Am rămas impresionat să aud că majoritatea celor care sunt astăzi aici și-au început ziua cu Dumnezeu.”
„HORA BUCOVINEI” EDIȚIA A VI-A
Scopul proiectului a fost, atât în cei cinci ani anteriori, dar și în prezent, dezvoltarea durabilă a turismului sucevean. Astfel proiectul „Hora Bucovinei” îşi propune să facă cunoscut, la nivel naţional, specificul şi singularitatea obiceiurilor şi tradiţiilor pastorale din Bucovina. La aceste manifestări a participat şi Rovana Plumb, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale şi George Turtoi, secretar de stat în ministerul Agriculturii. Din partea autorităţilor judeţene a participat, Cătălin Ioan Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu – prefectul judeţului şi parlamentarii suceveni Ovidiu Donţu – senator PSD, Neculai Bereanu – senator PSD, Gheorghe Flutur – senator PD-L, Ioan Bălan – deputat PDL, Steliana Miron – senator PNL, Alexandru Băişanu – deputat PNL, Dumitru Pardău – deputat PNL, Radu Surugiu – deputat PNL, precum şi alte personalităţi ale administraţiei judeţene şi locale. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu primăria oraşului Frasin şi a debutat în jurul orelor 10:00 cu prezentarea standurilor stânelor tradiţionale din Humor, Fundu Moldovei, Botușu Mare, Stulpicani dar şi a Păstrăvăriei din Valea Moldovei.
În speranța că acest eveniment va fi organizat în continuare, indiferent de culoarea politică a celor ce urmează a se ocupa de județul nostru, nu putem decât să fim optimiști că „Hora Bucovinei” va deveni un festival cunoscut la nivel național.
Ionel CURCAN