Home / Reportaj / Hribul, ridicat la rang boieresc in cadrul festivalului de la Vama

Hribul, ridicat la rang boieresc in cadrul festivalului de la Vama

Supã cremã de hribi, sarmale cu hribi, ciulama de hribi, ruladã de casã cu ghebe sau cu hribi, salatã de hribi, zacuscã de hribi, salatã de hribi, mãmãligã. Clãtite cu hribi, torturi în formã de hribi. Bunãtãți din ciuperci și prãjituri cu afine. Afinatã, frãgatã, zmeuratã. Mici, bere. Mici. Rachiu. Scump și ieftin, Stanliskaya, dar și „Adio, mamã”. Votcã Veronica (Vorona, pentru cunoscãtori), dar și coniac Alexandrion. Mici. Pulpe de pui la grãtar. Porumb fiert (la munte, aceastã specialitate culinarã se coace mai greu). Muzici, fanfare, interpreți, meșteri populari, lupi împãiați, oficialitãți. Costume populare. Pe stadionul „Bucovina” din comuna Vama s-a desfãșurat, în zilele de 21 și 22 septembrie a.c., ediția a V-a a Festivalul Hribului, care pune în valoare, de când s-a înființat, specificul bucãtãriei bucovinene, prin valorificarea fructelor și ciupercilor de pãdure. Primarul Gheorghe Baltag: Gheorghe Baltag„Serbãm hribul, dar este și ziua localitãții Vama. Brandul este al Asociației de Turism, dar, desfã- șurându-se în toatã localitatea, sunt implicați aproape toți locuitorii comunei. Mulțumesc administratorilor de pensiuni pentru implicarea în realizarea acestui festival la care avem oaspeți din țarã și din strãinãtate – Germania, Franța, Austria, Ucraina. Festivalul este un îndemn la unitate, înțelegere, omenie”.

Bucãtãrie

Expoziția-concurs de artã culinarã tradiționalã a reunit un numãr de 12 pensiuni din Asociația de Turism Vama – Bucovina, care au amenajat tot atâtea standuri cu specialitãți tradiționale. Juriu: Dan Burgheaua – director Centrul Național de Informare și Promovare Turisticã, conf. univ. Angela Albu de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publicã a universitãții sucevene, prof. Corina Cubleșan – fost președinte ANTREC Suceava, medicul Octavian Cubleșan și Aurelia Badale, președinta Asociației de Turism Vama – Bucovina. Furori au fãcut sarmalele cu hribi de la Casa Lucan. Aceste sarmale au câștigat și premiul I la Festivalul sarmalelor de la Praid. Sufleul fãcut de gospodinele de la Casa Lucreția și ciulamaua de hribi cu mãmãliguțã au dat asistența pe spate. În cadrul concursului gastronomic, au fost acordate premii speciale Casei Lucan – pentru cele mai bune sarmale cu hribi, Casei Elvira – pentru cele mai multe preparate prezentate, Casei Ștefan pentru originalitatea prezentãrii, Pensiunii Muguri de Fluier – pentru cea mai bunã prãjiturã, Pensiunii Bucovina Lodge – pentru plãcintele poale-n brâu și Pensiunii Lidana – pentru prãjitura cu vișine. Premiul III a fost acordat Casei Vero și Casei Bianca, premiul II – Pensiunii Voichița și Casei Aurora, iar premiul I – Casei Lucreția.

Meșterii populari

Standurile cu obiecte confecționate de meșterii populari din județ au etalat costume populare, sculpturi din lemn, obiecte ornamentale lucrate manual, mãști, obiecte de uz casnic din lemn confecționate manual, icoane pictate și împodobite cu foițã de aur, ouã încondeiate, vase din ceramicã.

Serbãri folclorice

Parada portului popular și cele douã serbãri folclorice organizate în cele douã zile de festival au oferit vizitatorilor reprezentații artistice ale unor renumite formații din județ. Au evoluat Ansamblul folcloric profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, solistul Cãlin Brãteanu, Ansamblul Folcloric din Borșa, Orchestra Municipale „Doina Rarãului” din Câmpulung Moldovenesc, Fanfara țãrãneascã Stamate, Ansamblul folcloric ucrainean „Kozaciok” Bãlcãuți, Grupul folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul folcloric „La gura izvorului” din Vatra Moldoviței, Ansamblul folcloric „Arcanul” din Fundu Moldovei, Ansamblul folcloric „Cetina” din Vama, Ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei”, Tudorița Baltag, Mãdãlina Lupupopii, Mihai Badale, Mihai Papariga, trupa folk Icarus din Sãveni, Botoșani. Invitați speciali: Gheorghe Turda și Cristina Gheorghiu.

Ionel CURCAN

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *