Home / Actualitate / Marţi, 13, prevenim catastrofe

Marţi, 13, prevenim catastrofe

Având în vedere semnificaţia nefastă a zilei de astăzi, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara organizează  activităţi de informare pentru prevenirea ‘ghinionului’.

Marţi, 13 este ziua în care ghinionul ne dă târcoale mai mult ca de obicei, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, ne îndeamnă să ‘ prevenim ghinionul’ cu ajutorul precauţiei.

O statistică tristă ne arată faptul că anual, în România,  sunt înregistrate aproximativ 5500 de incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele materiale, se inregistrează si aproximativ 700 de pierderi omeneşti. Cauzele principale ae acestor nenorociri sunt, în proporţie de 31% coşurile de fum necurăţate, 21 % dintre incendii sunt cauzate de instalaţii electrice improvizate sau defecte, fumatul neglijent şi focul deschis nesupravegheat reprezintă 14% din cauzele izbucnirii incendiilor, iar un procent de 13 % mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate..

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii menite să informeze  cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

Cu prilejul acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi, la finalul anului 2013, au iniţiat o nouă acţiune preventivă sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!”.

Era normal să vină rândul informării asupra responsabilităţilor cetăţeneşti care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, şi asupra importanţei prevenţiei şi precauţiei, care salvează vieţi.

Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava îşi deschide porţile, tuturor celor care doresc să fie informaţi cu privire la modurile de prevenire a incendiilor.  Între orele 10:00 şi 14:00, toate subunităţile din judeţ (Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, Solca şi Vicovu de Sus) aşteaptă vizitatori.

De asemenea, vor fi organizate puncte de informare preventivă în zonele cu public numeros, respectiv „Iulius Mall” Suceava, „Shopping City” Suceava, „Galeria Real” Şcheia, „Lidl” Câmpulung Moldovenesc şi „Penny Market” Vatra Dornei, unde pompierii şi reprezentanţii E.ON România vor împărţi pliante cu informaţii utile, sub egida campaniilor care se desfăşoară la nivel naţional.

Nici  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani nu lasă această zi nemarcată, fapt pentru care în cele doua subunităţi din Botoşani şi Dorohoi se vor organiza campanii de informare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor. De asemenea, în şcolile din comunele Copălău, Coşula şi Mihai Eminescu, pompierii îi vor învăţa pe copii cum să prevină situaţiile de urgenţă.

Poate că această campanie nu va reuşi să împiedice sau să prevină toate incendiile din România, dar cu siguranţă, oamenii care vor lua parte la aceste campanii vor şti cum să reacţioneze în caz de incendiu, şi mai ales, vor şti cum să prevină problemele pe care incendiile le provoacă. În definitiv, fiecare persoană este importantă, în prevenţia situaţiilor de urgenţă şi fiecare aport este important când vine vorba de protecţia şi siguranţa oamenilor.

 

Catalina C.

About cronicasatului

Check Also

DIRECT DIN FABRICĂ face angajări

Magazinul nou deschis ,,Direct din Fabrică” , face angajări în orașul Bacău pe postul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *