Home / Reportaj / METAL TERMO INDUSTRY, O FIRMĂ DE SUCCES PE TIMP DE CRIZĂ…

METAL TERMO INDUSTRY, O FIRMĂ DE SUCCES PE TIMP DE CRIZĂ…

…SAU CUM SĂ FII PATRON LA NUMAI 26 DE ANI

La 26 de ani, mulţi dintre ai noştri tineri fie se fac că fac tot felul de facultăţi cu denumiri european – pompoase, obosindu-i, psihic şi mai ales material, pe cei părinţi, care le stipendiază, cu o conştiinciozitate de Sisifi perpetui (studii ce nu vor folosi în societatea reală, concretă, la nimic, în afara unor CV-uri „beton” şi pompoase, bune de pus doar pe păretele Facebook, pentru impresionat gâştele din arealul de referinţă), fie îşi pierd viaţa fără socoteală, aşteptând răsplăţi sau minuni.

Pentru că nu crede în minuni sau răsplăţi, Cezar Curcă s-a făcut patron. Adică şi-a luat viaţa în propriile mâini. În limbaj strict economic, este administrator de firmă. Profil, aşa cum scrie la „cartea tehnică” a societăţii Metal Termo Industry, a cărei conducere o împarte cu Florin Mihăilă, alt tânăr la fel de vivace, dibace şi răzbătător, în vârstă de 33 de ani: dealer sisteme de acoperiş, scări și ferestre de mansardă, tâmplărie PVC şi hidroizolaţii etc”.

„Ne dorim pe viitor să fim cât mai prezenţi pe piaţă. Unii, în pielea mea, ar decreta pur şi simplu că vor să devină coloşi industriali sau că vor fi lideri de piaţă. Unde se poate aşa ceva?, în România? Nu am inventat noi nici roata, nici apa caldă şi, în mod sigur, nici afacerile. În afaceri, trebuie seriozitate, timp liber – nu, viaţă personală – nu, muncă – da, bani – da şi implicare. Totală. Dar totul trebuie făcut cu oamenii. Nu poţi face nimic de unul singur. Îţi trebuie o echipă, pe care ţi-o construieşti de la zi la zi, cu adaptările de rigoare, singur. Adică tu decizi. Dar, în final, ai o echipă în care ai atâta încredere, încât dacă, să zicem, lipseşti o săptămână, eşti sigur că-şi va face treaba la cote maxime şi că nu te va face de râs” -Cezar Curcă

cezare curca

Cezar a început de jos, pentru că nimeni, nici măcar Dumnezeu, nu i-a băgat nimic în sac. A fost simplu montator la o firmă oarecum similară. A pus acoperişuri de tablă până i-a venit acru. Până când s-a gândit că n-ar strica să-i vină şi… dulce, căci experienţă dobândise la greu.
A fost, la început, când a părăsit acea firmă, ceea ce se cheamă „freelancer”, colaborând cu mai multe societăţi care îi cereau concursul. „Freelancer”, adică atâta face, banii jos, ochii la uşă.
Pe urmă, a fost vorba de un moment de cotitură în viaţa lui, când l-a întâlnit pe Florin Mihăilă. Doi tineri, la fel de zăbăuci, la fel de încăpăţînaţi, dar la fel de serioşi. Împreună cu care pune bazele Metal Termo Industry.

„Avem distribuţie în toată ţara. În Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare şi ne vom extinde şi în alte judeţe. E nevoie de produsul nostru şi, până acum, nu am întâmpinat reclamaţii” -Cezar Curcă

Firma, care îşi are sediul în Plopeni, Calea Sucevei nr. 263 A, județul Suceava, este una dintre cele mai puternice din domeniu şi nu pentru multe şi sofisticate calităţi. Cea mai importantă calitate este seriozitatea, iar, în subsidiar, lucrul bine făcut şi la timp.
„Lucrăm cu 3 firme de montaj, autorizate la standarde europene, care oferă toate garanţiile unor lucrări de asemenea anvergură. Avem un portofoliu de clienţi, care se extinde, surprinzător pentru unii, având în vedere criza economică, de la o zi ala alta. Lucrăm cu materiale RUUKI, BILKA Steel, ICOPAL, KRONLUX (FAKRO). Nu ne temem de concurență, deoarece fiecare firmă are segmentul său de piață. Înafară de asta ne bazăm pe ceea ne reprezintă și cu ce am început: seriozitate”, declară copatronul MTI.

În 2011, la nici un an de la înfiinţare, cifra de afaceri a societăţii crescuse deja cu 300%. Aveau , la început, nu mai mult de 3 angajaţi, în afară de ei. Acum, în 2014, au 15. Exact cât trebuie, dar extinderea bate la uşă, având în vedere cererea.
Mihăilă şi Curcă se pot lăuda cu lucrări de referinţă, cel puţin în judeţul Suceava, cu instituţii şi firme care le-au devenit clienţi: Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Biserica monument istoric din
Plopeni, Biserica monument istoric din Zahareşti – Stroiești etc.

mti

Dar, Mihăilă și Curcă se implică activ, am aflat, chiar dacă ei nu vor să-și facă, neapărat, reclamă din asta în viața socială a comunităților unde au afaceri. Pentru că, spune domnul Mihailă, de unde iei, trebuie să și dai. Metal Termo Industry a ajutat și ajută în continuare  mulți dintre nefericiții sorții.

Deviza lui Cezar în viaţă, dacă ar fi să aibă una, pentru că, la 26 de ani, nu s-a gândit încă să aibă un motto pe care să şi-l pună pe frontiscipiul firmei, ar fi: „Per aspera, ad astra”. Adică: ”Prin greutăţi, la stele”. Sau, mai simplu: Munceşti, ai, nu munceşti, n-ai!. Simplu?
Ba bine că nu…

Mugur GEU

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *