Home / Actualitate / Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Muzeul Etnografic Ciocănești
Muzeul Etnografic Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de interes pe care îl trezește turiștilor. Vei descoperi în Ciocănești o adevărată oază de tradiție bucovineană neatinsă parcă de trecerea timpului. Tot ce trebuie să faci e să vizitezi comuna și, dacă ai ocazia, să participi la multitudinea de evenimente care au loc aici. Casele frumos pictate asemenea ouălor încondeiate de Paște, peisajele pitorești și căldura cu care te întâmpină localnicii te vor determina să te întorci aici ori de câte ori ai ocazia.

Casa care găzduiește Muzeul Etnografic, ca toate celelalte case din Ciocanesti, este „brodată” la exterior cu motive populare ce se regăsesc pe ii.  Obiectele ce se regăsesc aici au fost donate de locuitorii comunei care au înțeles că acest gest face bine comunității.

La intrare, ne întâmpină o machetă uriașă a unui păstrăv folosită în cadrul Festivalului Păstrăvului, precum și a unei plute. Aceasta era folosită în trecut pentru transportul mărfurilor, astăzi plutăritul pe Bistrița fiind folosit doar în scop turistic.

Cum principala îndeletnicire a bărbaților locului a fost și este oieritul, una dintre camerele acestui muzeu îi este dedicată. Aici regăsim o reconstituire a unei stâni ce cuprinde tot ceea ce se regăsește în aceasta.

În cele ce urmează veți putea urmări povestea obiectelor din Muzeul Etnografic al comunei Ciocănești relatată chiar de către dna director muzeograf Marilena Nicoliță.

Principala îndeletnicire a femeilor a fost și este închistritul ouălor și țesutul. Tot muzeul este împânzit cu obiecte obținute ca urmare a muncii sătencelor: costume populare, prosoape, carpete de perete, preșuri. Ceea ce este de apreciat este starea foarte bună în care se găsesc „uneltele” cu ajutorul cărora se fabrica toate aceste produse: fuiorul, războaiele de țesut.

Cuferele pictate manual sunt un alt punct de atracție al locului și merită ascultată povestea fiecăruia dintre ele.

Meşteşugul încondeierii ouălor e ridicat la rangul de artă, prin măiestria şi bogăţia creatoare ce se transpun în micul obiect îmbogăţit cu elemente tradiţionale de o delicată frumuseţe. Metaforă a existenţei umane şi simbol al tradiţiei noastre populare, oul este îmbrăcat pe plaiurile bucovinene într-o diversitate de modele şi culori închegate în conştiinţa folclorică a românului.

Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, înfiinţat pe aceste meleaguri în anul 2007, din iniţiativa administraţiei locale, devine un univers expoziţional, ce oglindeşte un grandios spectacol de creativitate şi culoare. Dacă, în primă fază, sediul acestuia se afla în centrul aşezării, într-o clădire de lemn, găzduind atât ouă încondeiate, cât şi obiecte de preţ ale tradiţiei populare zonale, în anul 2014 Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate a fost separat de colecţia etnografică, spre a-şi dobândi independenţa culturală în incinta Casei de Cultură Florin Gheuca Ciocăneşti.

Muzeograf Marilena Nicoliță
Muzeograf Marilena Nicoliță

 

În cele ce urmează veți putea urmări povestea Ouălor Încondeiate  care se regăsesc în muzeu relatată chiar de către dna director muzeograf Marilena Nicoliță.

 

În cazul în care ajungeti prin zonă, iar muzeul, nu este deschis, o puteți suna pe doamna director Marilena Niculiță, pe care o puteți contacta la numărul de telefon: 0744 589 977.

Vă sfătuiesc s-o contactați din timp pe doamna director muzeograf Marilena Niculiță și poate reușiți să stabiliți o întâlnire și în afara programului. Este un om amabil, primitor și foarte deschis.

Un articol realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

About Emanuel Corduneanu

Check Also

DIRECT DIN FABRICĂ face angajări

Magazinul nou deschis ,,Direct din Fabrică” , face angajări în orașul Bacău pe postul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *