Home / Politie / “Nu-ti scapa casa din ochi !”

“Nu-ti scapa casa din ochi !”

Ce trebuie să faci pentru a nu fi victima hoţilor din locuinţe?

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a înregistrat în primul semestru al anului 2013 un număr de 614 furturi din locuinţe. Dintre acestea, circa 25% (un număr de 148) s-au datorat neasigurării uşilor. O altã parte din furturi se datoreazã mãsurilor precare de asigurare sau superficialitãtii (depozitarea cheii sub presul usii, în ghivecele de flori, pe tocul usii, etc. ). Conform unei analize efectuate pe 3.000 de cazuri soluţionate la nivelul IGPR, la orase, hoţii actioneazã în timpul zilei pe parcursul sãptãmânii de lucru (54,9%), iar în weekend pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate preferã sã dea spargeri noaptea, atât în cursul sãptãmânii (60,8%), cât si în weekend (60,1%). Cel mai adesea, hotii furã bani (30%), aparaturã electronicã, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcþii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), bãuturi alcoolice (5,6%) si materiale de construcþii (5,5%). În cele mai multe cazuri (22,8%) pierderile sunt estimate între 100 si 500 de lei, urmate de cele cu 500-1.000 de lei (15,3%) si doar în 0,7% din cazuri sunt furate bunuri si bani în valoare de peste 50.000 de lei. Furturile au loc pe fondul usilor neasigurate sau prin împrietenirea hoþilor cu proprietarii, pretinzând cã sunt de la diverse institutii sau companii de utilitãţi, dar si prin spargerea efectivã a locuintei.

Existã patru tipologii de hoti, respectiv cel muncitor (care se prezintã ca fiind instalator, electrician, lucrãtor la deratizare sau utilitãþi), cel oportunist (profitã de usi/geamuri lãsate deschise), cel semi-mascat (tipul comun de spãrgãtor prin efracþie) si hoþul intelectual (îmbrãcat elegant, cu servietã diplomat, în care areinstrumente de spargere). Hoþii sunt în general bãrbaþi (89,4%) cu vârste cuprinse între 14 si 40 de ani, cetãþeni români fãrã ocupaþie, cu studii generale. Aceºtia provin din familii cu condiþii economice precare, dezorganizate, necãsãtoriþi sau care trãiesc în concubinaj. Majoritatea au antecedente penale sau sunt recidivisti, au domiciliul în localitate sau în cele limitrofe, mai rar fiind cazul infractorilor
voiajori.

Pentru cresterea gradului de informare a sucevenilor si responsabilizarea acestora, poliþittii de prevenire desfãsoarã campania “Nu-ti scãpa casa din ochi!”. În perioada iunie – august 2013 poliþittii au distribuit 2.000 de scrisori cetãþenilor în cutiile postale, fiind înmânate cetãþenilor si brosuri cu recomandãri preventive.

RECOMANDÃRILE POLITISTILOR

Politia recomandã cetãtenilor sã închidã usile si ferestrele noaptea si când sunt plecati de acasã, inclusiv usa de la balcon. Cei care locuiesc la parter, etajul 1 ºi ultimul etaj ar trebui sã monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracþie. De asemenea, Poliþia sfãtuieste cetãtenii sã monteze douã încuietori la usã pentru o mai bunã securizare. Cei care locuiesc la curte trebuie sã aibã în vedere un sistem de iluminare cu senzori de miscare, sistem video de supraveghere, dar în primul rând un gard înalt care sã nu poatã fi escaladat. Totodatã, locatarii nu trebuie sã permitã accesul în locuintã celor care vin cu promoþii sau care pretind cã reprezintã instituþii care oferã servicii publice, decât dupã ce le verificã actele de identitate si documentele de serviciu si numai dacã sunt însoþiþi de administratorul blocului.

About cronicasatului

Check Also

Jurnalistul Ziarului MicNews agresat de politie

Un jurnalist de la Ziarul MicNews si Ziarul Scandal agresat de un agent al Poliţiei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *