Armenii sunt una dintre cele 13 minorităţi ce vieţuiesc pe teritoriul judeţului Suceava. Totuşi, spre deosebire de alte minorităţi, armenii au o istorie mai vastă la fel cum este si teritoriul pe care s-a stabilit, în urmă cu mai bine de 1000 de ani. S-au împământenit atât de puternic în istoria noastră încât povestea noastră a devenit, în timp şi a lor. Datorită lor sau înfiinţat şcoli armeneşti, care funcţionând pe lângă bisericilie şi mănăstirile ridicate de ei, au ţinut trează conştiinţa armenească în sufletul armenilor. Deşi Suceava nu a fost singurul loc unde armenii s-au stabilit, alte locuri fiind Botoşani, Dorohoi, Galaţi, Iaşi, Suceava numără una dintre cele mai mari comunităţi. Astfel puteţi observa cum şi armenii contribuie la imaginea Bucovinei de regiune cosmopolită.
Armenii din Suceava
Descoperiri arheologice din vechiul cimitir al bisericii armeneşti „Sfânta Treime”, dispărută din Suceava atestă faptul că în Suceava a vieţuit de-a lungul secolelor o puternică comunitate armenească.
Aceasta s-a distins prin spiritul gospodăresc, comercial, negustoresc, aducând contribuţii benefice la sporirea economică a urbei.
Vechile biserici armeneşti din Suceava sunt monumente istorice înscrise pe lista patrimoniului
imobil naţional, veritabile capodopere de artă medievală: Mănăstirea Zamca (Biserica Sfântul Auxentie, fostă mănăstire de călugări, fostă reşedinţă a episcopului armean, ridicată, potrivit tradiţiei, de către Agopşa, înainte de 1551), Biserica Sfântul Simion (Turnu Roşu; după o inscripţie mai nouă ar fi fost zidită în 1513 de către armeanul Donig), Biserica Sfânta Cruce (ridicată de Cristea Hanco, în armeană Hacih Hancoian, în 1521, şi capela Sfântul Ioan), iar în afara oraşului, Mănăstirea Haci-Gadar (sau Hagiu-gadar = împlinirea tuturor dorinţelor), ctitorită la 1512 de către Dragan Donovac).
O descriere a Sucevei la 1693, consemnează că „Numărul armenilor din Suceava, cu copii cu totul, este trei mii şi ei au aici patru biserici, dintre care 3 sunt biserici parohiale şi anume:1) a s. Treimi, 2) a s.
Cruci şi 3) a s. Simon. Fiecare dintre cei 3 parochi este susţinut de 150 de familii.
Sursa uniuneaarmenilor.ro
Cătălina C.