Naţionala feminină de handbal mai ţine, încă, steagul sus. Braţul de aruncare a început să tremure. Este nesigur. Profesori şi antrenori de la echipele de copii şi juniori, „nişte nebuni” – cum se autocaracterizează -, încearcă să-şi facă meseria din pasiune pentru handbal, pentru sport. Pun bani din buzunar să formeze sportivi. La conducerea forului care ar trebui să ţină cu handbalul s-a făcut schimbarea. O nouă şi importantă decizie a celor din conducerea Federaţiei Române de Handbal (FRH), mai precis din partea Consiliului de Administraţie (CA), a venit: din sezonul competiţional 2014-2015, în Liga Naţională vor fi 14 echipe. Astfel, în viziunea liderilor de la FRH, se va revigora handbalul românesc. Naţionala masculină a României, cvadruplă campioană mondială în alte vremuri, nu mai poate trece nici măcar de primul tur preliminar al unui campionat european sau mondial. Obiceiurile au rămas. Rezultatele obţinute de sportivii români în competiţiile internaţionale n-au nicio legătură, decât foarte rar, cu cei care stau în scaune şi au putere de decizie. Antrenorul şi sportivul sunt cei care merită respect.
Pe parcursul întrecerii s-a schimbat sistemul
Cine avea nevoie de trecerea sau revenirea la un campionat cu 14 echipe? Cui foloseşte? Dintre cele 12 echipe, câte sunt acum, în ediţia 2013-2014, sau câte au fost în ediţii precedente, cel puţin una este la limita posibilităţilor financiare. În campionatul 2013-2014 s-au înscris 12 echipe. Una, Oltchim Râmnicu Vâlcea, chiar cea mai titrată, participantă în faze superioare ale Ligii Campionilor Europeni, nu s-a mai înscris. S-a desfiinţat şi a fost înlocuită cu HCM Râmnicu Vâlcea. O altă echipă, promovată în Liga Naţională acum doi ani, s-a retras înainte de începerea campionatului şi a fost înlocuită cu naţionala de tineret, un alt eşec al celor de la FRH. Acum, FRH decide să fie 14 echipe. Campionatul 2013-2014 este în curs. La începutul acestuia era stabilit să se joace în sistem play-off şi play-out. Cu alte cuvinte, primele şase clasate la finalul returului să joace pentru medalii naţionale şi participare în cupele europene, iar următoarele şase pentru evitarea, teoretic şi conform celor stabilite la începutul sezonului, celor două locuri retrogradante, 11 şi 12. Practic, nu mai este la fel, de vreme ce sezonul competiţional următor al Ligii Naţionale va fi unul cu 14 echipe. Ocupantele locurilor al 11-lea şi al 12-lea nu vor mai fi retrogradate. Vor avea posibilitatea să joace meciuri de baraj cu ocupantele locurilor secunde din seriile ligii a doua pentru a-şi păstra locurile în primul eşalon. Și, în acest caz, la ce se mai stabileşte un regulament care nu se respectă?
Costel Munteanu (vicepreşedinte la HCM Roman): “Din câte am înţeles, la finalul campionatelor ligilor I şi a II-a, ocupantele locurilor I în cele două serii din liga secundă vor promova în Liga Naţională, iar clasatele pe poziţia a doua în liga secundă vor susţine baraj cu echipele de pe locurile 11 şi 12 din prima ligă, pentru completarea numărului de 14 echipe în viitorul campionat al Ligii. Oricum, o hotărâre în acest sens, de schimbare a sistemului competiţional, nu trebuia luată în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al FRH, ci la prima Adunare Generală a FRH. Bineînţeles, nu pe parcursul campionatului”.
Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): “Nu vreau să comentez această decizie. Rămâne de văzut dacă sistemul cu 14 echipe în prima ligă va fi benefic pentru handbalul românesc. S-a văzut, în acest sezon, un campionat echilibrat, cu 12 echipe. Cu 14 echipe vor fi cheltuieli mai mari. Pe de altă parte, se va mări şi aria de selecţie. Handbalistele mai tinere vor avea posibilitatea de a juca. În acest sens, este bine. Există, însă, şi posibilitatea creşterii numărului de jucătoare străine care vor evolua în campionatul României, ceea ce ar fi în detrimentul echipei naţionale. Normal ar fi fost ca decizia în ceea ce priveşte numărul de echipe care vor participa în Liga Naţională 2014-2015 să se ia la începutul sezonului 2013-2014 sau, cel mult, în pauza dintre tur şi retur. Cele 12 echipe care s-au angrenat în ediţia curentă de campionat au avut anumite ambiţii şi motivaţii”.
Decizia de schimbare a numărului de echipe în Liga Naţională a fost luată în CA al FRH, pe bază de vot: 10 pentru, 6 contra. În caz că până la toamnă, când va începe o nouă ediţie de campionat, nu se va reschimba numărul de echipe, este de presupus un sistem cu opt formaţii în play-off şi şase în play-out în sezonul 2014-2015. Vor mai fi 14 echipe măcar până la sfârşitul turului? Statisticile din ultimii ani indică un răspuns negativ. Nici când au fost 12 n-au rămas 12. Dacă era vorba de 16, era altceva.
Marius PAHÎȚ