Home / Sport / OCUPANTELE LOCURILOR AL 11-LEA SI AL 12-LEA IN LIGA NATIONALA NU VOR MAI FI RETROGRADATE

OCUPANTELE LOCURILOR AL 11-LEA SI AL 12-LEA IN LIGA NATIONALA NU VOR MAI FI RETROGRADATE

Naţionala feminină de handbal mai ţine, încă, steagul sus. Braţul de arun­care a început să tremure. Este nesigur. Profesori şi antrenori de la echipele de copii şi juniori, „nişte nebu­ni” – cum se autocaracteri­zează -, încearcă să-şi facă meseria din pasiune pentru handbal, pentru sport. Pun bani din buzunar să forme­ze sportivi. La conducerea forului care ar trebui să ţină cu handbalul s-a fă­cut schimbarea. O nouă şi importantă decizie a celor din conducerea Federaţiei Române de Handbal (FRH), mai precis din partea Consi­liului de Administraţie (CA), a venit: din sezonul compe­tiţional 2014-2015, în Liga Naţională vor fi 14 echipe. Astfel, în viziunea liderilor de la FRH, se va revigora handbalul românesc. Naţio­nala masculină a României, cvadruplă campioană mon­dială în alte vremuri, nu mai poate trece nici măcar de primul tur preliminar al unui campionat european sau mondial. Obiceiurile au rămas. Rezultatele obţinute de sportivii români în com­petiţiile internaţionale n-au nicio legătură, decât foarte rar, cu cei care stau în sca­une şi au putere de decizie. Antrenorul şi sportivul sunt cei care merită respect.

Pe parcursul întrecerii s-a schimbat sistemul

Cine avea nevoie de tre­cerea sau revenirea la un campionat cu 14 echipe? Cui foloseşte? Dintre cele 12 echipe, câte sunt acum, în ediţia 2013-2014, sau câte au fost în ediţii precedente, cel puţin una este la limita posibilităţilor financiare. În campionatul 2013-2014 s-au înscris 12 echipe. Una, Olt­chim Râmnicu Vâlcea, chiar cea mai titrată, participan­tă în faze superioare ale Ligii Campionilor Europeni, nu s-a mai înscris. S-a des­fiinţat şi a fost înlocuită cu HCM Râmnicu Vâlcea. O altă echipă, promovată în Liga Naţională acum doi ani, s-a retras înainte de începerea campionatului şi a fost înlo­cuită cu naţionala de tine­ret, un alt eşec al celor de la FRH. Acum, FRH decide să fie 14 echipe. Campiona­tul 2013-2014 este în curs. La începutul acestuia era stabilit să se joace în sistem play-off şi play-out. Cu alte cuvinte, primele şase cla­sate la finalul returului să joace pentru medalii naţio­nale şi participare în cupele europene, iar următoarele şase pentru evitarea, teore­tic şi conform celor stabilite la începutul sezonului, celor două locuri retrogradante, 11 şi 12. Practic, nu mai este la fel, de vreme ce sezonul competiţional următor al Ligii Naţionale va fi unul cu 14 echipe. Ocupantele lo­curilor al 11-lea şi al 12-lea nu vor mai fi retrogradate. Vor avea posibilitatea să joace meciuri de baraj cu ocupantele locurilor secun­de din seriile ligii a doua pentru a-şi păstra locurile în primul eşalon. Și, în acest caz, la ce se mai stabileşte un regulament care nu se respectă?

Costel Munteanu (vice­preşedinte la HCM Roman): “Din câte am înţeles, la fi­nalul campionatelor ligilor I şi a II-a, ocupantele locu­rilor I în cele două serii din liga secundă vor promova în Liga Naţională, iar clasate­le pe poziţia a doua în liga secundă vor susţine baraj cu echipele de pe locurile 11 şi 12 din prima ligă, pen­tru completarea număru­lui de 14 echipe în viitorul campionat al Ligii. Oricum, o hotărâre în acest sens, de schimbare a sistemului competiţional, nu trebuia luată în cadrul unei şedin­ţe a Consiliului de Adminis­traţie al FRH, ci la prima Adunare Generală a FRH. Bineînţeles, nu pe parcursul campionatului”.

Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): “Nu vreau să comentez această decizie. Rămâne de văzut dacă sistemul cu 14 echipe în prima ligă va fi benefic pentru handba­lul românesc. S-a văzut, în acest sezon, un campionat echilibrat, cu 12 echipe. Cu 14 echipe vor fi cheltuieli mai mari. Pe de altă parte, se va mări şi aria de selec­ţie. Handbalistele mai tine­re vor avea posibilitatea de a juca. În acest sens, este bine. Există, însă, şi posibili­tatea creşterii numărului de jucătoare străine care vor evolua în campionatul Ro­mâniei, ceea ce ar fi în de­trimentul echipei naţionale. Normal ar fi fost ca decizia în ceea ce priveşte numărul de echipe care vor participa în Liga Naţională 2014-2015 să se ia la începutul sezonu­lui 2013-2014 sau, cel mult, în pauza dintre tur şi retur. Cele 12 echipe care s-au an­grenat în ediţia curentă de campionat au avut anumite ambiţii şi motivaţii”.

Decizia de schimbare a numărului de echipe în Liga Naţională a fost luată în CA al FRH, pe bază de vot: 10 pentru, 6 contra. În caz că până la toamnă, când va în­cepe o nouă ediţie de cam­pionat, nu se va reschimba numărul de echipe, este de presupus un sistem cu opt formaţii în play-off şi şase în play-out în sezonul 2014-2015. Vor mai fi 14 echipe măcar până la sfârşitul tu­rului? Statisticile din ultimii ani indică un răspuns nega­tiv. Nici când au fost 12 n-au rămas 12. Dacă era vorba de 16, era altceva.

Marius PAHÎȚ

About cronicasatului

Check Also

BRAZILIA VS ROMAN

Iubitorii “sportului rege” din Roman îşi vor dubla în perioada 3-6 iulie porţia de adrenalină …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *