Home / Sport / Oina, sportul nostru naţional, la loc de cinste în Salcea

Oina, sportul nostru naţional, la loc de cinste în Salcea

Oraşul Salcea a fost gazda călduroasă, la propriu şi la figurat, într-o sâmbătă de august cu soare din belşug, mai precis pe data de 14 a lunii, gazda Cupei Federaţiei la oină.

Sportul nostru naţional, practicat fervent,  de vreo 40 de ani, în această localitate (în prezent există un club de juniori, Speranţa Salcea), a dat o reprezentaţie la cote maxime, la care au luat parte cele mai puternice echipe din România, campioana Frontiera Tomis Constanţa, Dinamo Straja Bucureşti, Biruinţa şi Brigada Gherăeşti, Stejarul Pârcovaci Iaşi, Dinamic Coruia din Maramureş.

Câştigătoare: Dinamo Straja Bucureşti, care a plecat cu trofeul în geantă, după o semifinală câştigată cu 18 – 11 în faţa campioanei Frontiera Tomis Constanţa şi o finală câştigată cu 18 – 15 în faţa celor de la Biruinţa Gherăeşti, echipă ce a trecut în semifinale de Stejarul Pârcovaci, cu 20 – 10.

În calitate de organizator, a fost de faţă preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, care a spus: „Organizarea acestei competiţii la Salcea are ca scop renaşterea oinei în judeţul Suceava, în localitate existând deja premizele formării unui club ce are şanse să se bată de la egal la egal peste câţiva ani cu celelalte echipe din ţară, asta întâmplându-se deja la juniori”.

Oficialul de la Bucureşti vrea o renaştere a oinei, pornindu-se de la centrele de tradiţie ce au fost la nivel naţional. În judeţul Suceava, au existat, de-a lungul timpului, foarte multe competiţii, organizate mai ales în fosta tabăra Bucşoaia, zonă unde activa o echipă de vis, cea a Frasinului.

Deşi participă doar în competiţiile de juniori, gazda Cupei Federaţiei, Asociaţia Sportivă Speranţa Salcea, a avut cinci jucători în teren, ce au evoluat pentru echipa Dinamic Coruia din Maramureş.

Profesorul şi antrenorul Sorin Gălăţeanu, care a preluat activitatea de la  prof. Radu Roată, este optimist în ceea ce priveşte viitorul acestui sport la Salcea.

Cei cinci jucători vor contura  scheletul unei redutabile echipei de seniori, pe care oficialii din Salcea îşi doresc s-o aibă în localitate.

Cupa Federaţiei la oină a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Salcea, DJST Suceava, cu ajutorul firmelor Grup Construct Bucovina, Betty Ice, Sistem Connect, Minco Serv, dar şi Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

Începând cu anul viitor, clubul din Salcea va organiza Cupa Bucovinei, competiţie care să aducă în fiecare an cele mai bune echipe din ţară la nivelul juniorilor II şi III, a dat asigurări  primarul Ilie Lungu, susţinătorul necondiţionat al acestui sport în localitatea pe care o conduce.

Un amănunt de culoare: inimosul profesor de sport Radu Roată, cel care a pus bazele practicării oinei la Salcea, este şi cel care confecţionează, la strung, bâtele pe care le folosesc juniorii Speranţei.

M.G.

About cronicasatului

Check Also

BRAZILIA VS ROMAN

Iubitorii “sportului rege” din Roman îşi vor dubla în perioada 3-6 iulie porţia de adrenalină …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *