Home / Actualitate / OMAGIU LUI CIPRIAN PORUMBESCU

OMAGIU LUI CIPRIAN PORUMBESCU

La invitaţia Primăriei Ciprian Porumbescu, Suceava, o delegaţie compusă din patru „fii ai satului” din co­muna Iordăneşti, raionul Hliboca din Ucraina, s-a aflat duminică, 1 iunie a.c., în localitatea suceveană care cu mândrie poartă numele marelui compozitor român.

Suita de evenimente cul­turale desfăşurate la finele săptămânii trecute a fost subînscrisă contextului mai larg al celei de-a IV-a ediţii a „Festivalului European al Artelor”.

Despre eveniment ne-a vorbit pe larg Ciprian Bo­jescu, care s-a născut chiar în comuna Iordăneşti, cu peste şapte decenii în urmă. „După o scurtă vizi­tă la Cernăuţi şi în comuna mea natală Iordăneşti, în zilele de 27 şi 28 mai a.c., însoţit de prof. Marius Ca­zacu de la Colegiul Naţio­nal «Petru Rareş» Suceava, după care am avut o între­vedere cu edilul localităţii, Gheorghe Lutic, care primi­se deja invitaţia omologului său Dumitru Nimiţean din comuna Ciprian Porumbes­cu, cei din Iordăneşti au dat curs invitaţiei” ne-a spus Ciprian Bojescu.

Pe 31 mai, oaspeţii din Iordăneşti au vizitat Mănăs­tirea Dragomirna, însoţiţi fiind de Ciprian Bojescu şi prof. Marius Cazacu, în ca­litate de ghizi. „A doua zi, duminică, 1 iunie, înainte de a porni spre comuna Ci­prian Porumbescu, delega­ţia din Iordăneşti a vizitat şi Mănăstirea «Sfântul Ioan cel Nou». În comuna lui Ci­prian Porumbescu, oaspeţii din Iordăneşti, Valeriu Rota­ru, Aurel Saviuc, viceprima­rul din comuna Iordăneşti, Mihai Janiţchi, şi Carp Ghe­orghe au fost întâmpinaţi de oficialităţile comunei Ci­prian Porumbescu, în frunte cu edilul-şef Dumitru Nimi­ţean. La biserica parohială din localitate s-a ţinut o slujbă de pomenire a mem­brilor familiei compozitoru­lui trecuţi la cele veşnice, iar la mormântul lui Ciprian Porumbescu din comună, corala bărbătească din ora­şul maramureşean Şomcuta Mare, sub bagheta prof. Ius­tin Podăreanu, a interpre­tat celebrul imn «Pe-al nos­tru steag e scris Unire». La mormântul compozitorului s-au mai aflat primarul lo­calităţii Şomcuta Mare, Flo­rin-Vasile Talpoş, vicepri­marul comunei Iordăneşti, Aurel Saviuc, care a ţinut şi un frumos discurs prin care a reliefat personalitatea lui Ciprian Porumbescu. Ma­nifestările au continuat la Muzeul «Ciprian Porumbes­cu» din Stupca, unde majo­ritatea invitaţilor au ţinut prelegeri despre marele compozitor al românilor de pretutindeni”.

Ciprian Bojescu ne-a mai reamintit că cele două lo­calităţi, Ciprian Porumbes­cu şi Iordăneşti din raionul Hliboca, vor deveni comune înfrăţite.

Adrian POPOVICI

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *