În mod paradoxal , conștiința păcatului crește odată cu apropierea de Dumnezeu.
Părintele Ioniță Emanuel – Gabriel este venit în Iacobeni, comuna Dângeni, județul Botoșani, din data de 1 octombrie 1998, slujește la Parohia Sf Nicolae, după terminarea seminarului teologic Dorohoi.
Din copilărie a fost învățat de bunici, care erau buni creștini, să ocrotească viața și tot ceea ce înseamnă valori ale noastre!
O mâncare îți place doar dacă o guști. De aceea ne zice psalmul: “Gustați și vedeți că bun este Domnul”.
Legat de slujire, știm că Dumnezeiasca Liturghie este punctul în care preotul se întâlnește cu comunitatea, în ansamblul ei. El se întâlnește la spovedanie, la cateheză, cu cei care vin, dar la Dumnezeiasca Liturghie, el practic se întâlnește cu toată comunitatea, pe de o parte, cu cei prezenți, iar, pe de altă parte, el îi poartă înaintea lui Dumnezeu pe toți cei care i s-au încredințat, din zona respectivă, pe care îi știe sau nu, care vin la biserică sau nu, care sunt apropiați sau nu de Dumnezeu. Iar dacă preotul își formează comunitatea, de la cei mici, până la părinți, de la nașii de botez și de cununie, la mirii care se cunună și la copilul care se botează, și pe toți cei pe care îi întâlnește îi angajează la o participare cât mai activă la Dumnezeiasca Liturghie, atunci și oamenii devin din ce în ce mai profunzi în trăire și înțelegere.
Luna martie este asimilată ca fiind,,luna vieții ” pentru că întreaga natură renaște.
Totodată, sărbătorim și noi, creștinii, viața, pentru că este cel mai mare dar de la Dumnezeu! Acest DAR trebuie apreciat, păstrat și transmis! De aceea , ca și anul trecut, se dorește a sensibiliza și mai mult oamenii pentru aprecierea vieții ,printr-un marș la care participă creștini de toate vârstele!
Anul trecut s-a ocupat împreună cu câteva cadre didactice ale Școlii Iacobeni, dar anul acesta avem participanți și implicați activ ,colegii preoți: Iliescu Ionuț Marius de la Parohia Dobarceni, Achitenei Lucian de la Parohia Dangeni și Hagiu Ionuț de la Parohia Hulub! De asemenea mizăm iar pe sprijinul cadrelor didactice!
Conștientizarea că împreună, parohia, ca și mare familie, ocrotim viața și o prețuim! Ne dorim a fi o sărbătoare a vieții.
Ce ne lipsește din viața cotidiană atunci când ne gândim la credință?
Dragostea unuia către altul sau măcar respectul.
Credeți că ne-am îndepărtat de familia tradițională?
O perioadă, acum se revine și o spun cu toată responsabilitatea.
Au fost momente care v-au marcat sau întâlniri cu oameni care au schimbat ceva şi în dumneavoastră atunci când i-aţi spovedit?
Mereu e câte ceva nou,chiar dacă fac lucrul acesta de peste 25 de ani! Sunt povesti de viață, exemple de tărie a oamenilor, cred cu tărie că experiența spovedaniei schimbă suflete.
Mai există sfinți printre noi?
Părintele arhimandrit Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă a fost cu adevărat un preot măreț .
Sunt foarte mulți tineri care se roagă,pentru că au avut șansa să facă religie în școală și chiar am mărturii ale părinților, că au învățat și ei să se roage odată cu copiii lor.
Sfinți au fost, sunt și vor fi mereu, rămâne doar să îi descopere Dumnezeu! Sigur că da, părintele arhimandrit Iustin Pârvu rămâne un model de slujire lui Dumnezeu și oamenilor!
Tinerii de astăzi mai cred în importanța cununiei religioase sau ajung să aibă deja copii fără a mai face cele de cuviință?!
Sunt și situații în care apar copiii și înainte de căsătorie, dar este foarte important că înțeleg și ce înseamnă cu adevărat cununia și legătură sufleteasca înaintea lui Dumnezeu! Dar, totuși, sunt de apreciat că promovează viata și nu recurg la avort!
Biserica de astăzi se implică în ajutorarea familiilor ? Să nu uităm cât de instabile sunt locurile de muncă din sistemul privat, oricine poate rămâne într-o zi fără un loc de muncă.
Ce face biserica în acest caz? Cum ajută ?
Departamentul,,Pro Vita ” are câteva apartamente, pentru mame aflate în dificultate, unde le sunt plătite utilitățile, hrana,tot ceea ce au nevoie! Despre celelalte ajutoare oferite de Biserică, chiar dacă nu sunt făcute publice,sau pe față, sunt extrem de multe și consistente,în foarte multe direcții!
Ne aflăm în era tehnologiei. Cu ce schimbă aceasta relația cu Divinitatea?
Nu schimbă cu nimic relația cu Dumnezeu, ba,din contră,este acces mai ușor la informații,la locuri de suflet,pe care fizic nu ar putea să le vadă vreodată.
Se spune că, dacă vrei să faci un rău, găseşti înzecit oameni. Când vrei să faci un bine cât de greu este să duci la bun sfârșit un eveniment dedicat binelui?
Un eveniment dedicat binelui se face mai greu,cu încercări,dar mulțumirea, de asemenea, este imensă.
Un mesaj pentru publicul dumneavoastră și pentru cititorii ziarului Cronica Satului :
E momentul reîntoarcerii la valorile care ne au făcut să ajungem până astăzi, din dorința de a ne putea îmbrățișa copiii și nepoții și din respect pentru părinți și bunici! Post ușor și cu folos în continuare!
Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu