Un pompier botoşănean va reprezenta, pentru al doilea an consecutiv, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la etapa finală a Concursului de cros şi atletism pe Ministerul Afacerilor Interne. Acesta va avea loc la Cluj, între 3 şi 6 iunie, la două probe, respectiv 1.500 de metri şi 4.000 de metri
Acest lucru se va întâmpla după ce plutonierul major Iulian Rotariu, în vârstă de 38 de ani, a obţinut titlul de campion naţional al pompierilor la cele două probe, la categoria de vârstă 35 – 45 de ani. Premiile au fost adjudecate după participarea la ediţia finală a campionatului de cros şi atletism – Cupa „Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România” – ediţia 2014, care s-a desfăşurat la Râmnicu Vâlcea, în perioada 6-9 mai. Pentru a obţine noile performanţe, subofiţerul, alergător de maraton montan, a fost nevoit să se încălzească timp de 40 de minute înainte de fiecare probă, străbătând de la două până la de cinci ori distanţele pe care le avea de parcurs în concurs. „Alergarea pe distanţe scurte nu este punctul meu forte, eu fiind alergător de maraton montan. Pentru a obţine rezultate bune am avut nevoie de o încălzire îndelungată. Am alergat înainte de concurs între şase şi opt kilometri. Aceeaşi distanţă o parcurg și după competiţie”, a declarat plt. maj. Iulian Rotariu.
Angajat ca subofiţer operativ în cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani din 2007, plt. maj. Iulian Rotariu pare de neoprit. Participă la aproape orice competiţie de acest gen, aşa încât palmaresul este unul destul de bogat. El consideră că, în cazul său, „meseria este 100% din performanţe”. Relativ începător, pompierul susţine că mare parte din performanţele sale i le datorează şi profesorului Dana Vieru de la Liceul cu Program Sportiv Botoşani, care îl pregăteşte îndeaproape.Cea mai mare performanţă a subofiţerului este ocuparea locului 12 din 450 de concurenţi, din peste 20 de ţări la Maratonul Saharei, care s-a desfăşurat pe 24 februarie 2014, la Tindouf, Algeria, cu un timp record personal de 3`31„56, după ce a parcurs 42 de kilometri în condiţii vitrege de alergare, temperatură de aproape 40 de grade şi traseu cu porţiuni de nisip şi dune înalte.Performanţa subofiţerului este una de excepţie, fiind la prima participare la o competiţie sportivă în afara ţării.La ediţia anterioară, reprezentantul României a parcurs cei 42 de kilometri în deşert în 4`32„32.Visul subofiţerului de a alerga în deşert i s-a împlinit cu ajutorul Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România (ASPR), care i-a asigurat cheltuielile logistice de deplasare, şi Rotary Club Botoşani, care a suportat taxa de participare la maraton şi echipamentul sportiv complet necesar.
Marius PAHÎȚ