Home / Politica / POLITICIENII PE TEREN

POLITICIENII PE TEREN

UNICUL CANDIDAT SUCEVEAN ELIGIBIL LA ALEGERILE EUROPARLA­MENTARE

Orest Onofrei este unul din politicienii suceveni care încă mai are ceva de spus pe scena politică jude­țeană, dar nu numai. Pentru a dovedi acest lucru, Ono­frei candidează pentru un post de parlamentar euro­pean, din partea Partidului Democrat Liberal. Pe lista partidului se află pe locul 6, iar în ideea în care PDL își va atinge ținta electorală, Onofrei se bucură de un loc eligibil. Cu alte cuvinte, are șanse reale de a ajunge eu­roparlamentar. Acest lucru l-ar face pe candidatul din Suceava să devină și unicul europarlamentar, în adevă­ratul sens al cuvîntului, din județul nostru.

Onofrei se bucură, pe lângă locul 6 eligibil, și de toată susținerea liderilor naționali ai PDL. Monica Macovei, Cătălin Predoiu și Gheorghe Flutur, au fost alături de el și atunci când Onofrei s-a prezentat în fața a mai bine de 1000 de oameni, la Suceava, să-și prezinte programul electo­ral.

La întâlnirea cu pricina, din data de 10 mai, au mai fost prezenți și alți colegi democrat-liberali printre care amintim pe Ioan Balan, pe deputatul Sanda-Maria Ardeleanu și pe Aurel Olă­rean, primarul municipiului Rădăuți. Pentru a-și arăta simpatia față de întreg de­mersul lui Orest Onofrei, toți liderii PDL au luat pe rând cuvântul, fiecare afir­mând și reamintind lucrurile utile pe care PDL le-a făcut pentru județ, și nu în ulti­mul rând pentru țară.

Orest Onofrei a fost cel care urmat pe scenă și și-a deschis discursul cu o pa­ralelă între viața politică actuală și un meci de tenis. Aluzia a avut ca scop iro­nizarea contrelor pe care, atât Ponta cât și Băsescu le întrețin, fără efort uitând însă de români. „Primul la servă, de la Cotroceni, ne anunţă ce trebuie să facem în această campanie, care sunt temele de campanie… La Palatul Victoria se pri­meşte serva şi ne spune cum trebuie să ne comportăm în campania asta. Şi au fost vreo două serve. În rest, noi ceilalţi suntem spectatori la acest meci. Unul e mai hoţdecât altul, unu-i mai şme­cher decât altul. Altul se dă în bărci, altul se dă în stam­be, iar noi stăm şi ne uităm. Concluzia e simplă. La aces­te alegeri, noi, cei din PDL, facem un break, adică vom câştiga pe serva celuilalt”, a spus Onofrei.

În condițiile în care Ono­frei este sigur de faptul că, în 2016, Gheorghe Flutur va fi președintele Consiliului Județean, iar Ioan Balan, primarul Sucevei, candida­tul la europarlamentare a evidențiat nevoia Sucevei de a avea, bineînțeles, și un europarlamentar. Așa­dar, viitorul sună portocaliu pentru Suceava, mai ales datorită acestui triunghi de­mocrat liberal.

O parte din proiectele pe care Orest Onofrei își dorește să le implemente­ze în zona Moldovei sunt: construirea unei autostrăzi, obținerea de fonduri euro­pene pentru zona Nord-Est, deoarece Moldova, în acest moment, este cea mai să­racă zonă din România. De asemenea, Onofrei dorește să construiască canalizare în comuna Marginea, jude­țul Suceava, și o variantă pentru municipiul Rădăuți. Prim-vicepreședintele PDL consideră că aceste proiec­te sunt unele dintre cele mai importante. Cu alte cuvinte, Orest Onofrei își dorește să dezvolte zona Moldovei și să o tranforme într-un ținut european.

Unul din actualii euro­parlamtentari ai PDL a fost alături de Onofrei, și anu­me Monica Macovei, care a ținut să facă un bilanț al activității sale din cadrul Parlamentului European.

Ulterior, europarlamen­tarul a sfătuit sucevenii să propage ideea de a alege pe cineva care deja are un palmares de proiecte și re­alizări atât în Parlamentul European, cât și în interio­rul țării.

„Spuneţi-le acest lucru oamenilor, pentru că în Par­lamentul European trebuie să trimiţi persoane despre care ai garanţia că au făcut ceva pentru tine. Nu pe unii care nu au făcut nimic”, a mai afirmat Macovei.

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a ți­nut să facă public planul pe care PDL îl are pentru Suceava, plan în care s-a regăsit, negreșit, același triunghi Flutur-Bălan-Ono­frei, exprimându-și astfel simpatia pentru cei trei po­liticieni suceveni. Predoiu a mai afirmat că PDL este singurul partid din România care nu are planuri contra sau anti-orice.

„Mă uit la toţi liderii celorlaltor partide concu­rente. Au doar proiecte anti. Ponta a avut proiect anti-PDL, are în continuare proiect anti-Băsescu. Anto­nescu a avut proiecte an­ti-PDL, anti-Băsescu, acum a ieşit de la guvernare şi are un proiect anti-Ponta. Noi suntem singurii care avem un proiect pro. Avem un proiect pentru locuri de muncă, pentru investiţii, pentru stat de drept, şi nu stat strâmb, cum vrea să ne propună domnul Ponta”, a spus Predoiu.

Ultimul, dar nu cel din urmă, care a vorbit publi­cului simpatizant, a fost Gheorghe Flutur, liderul PDL Suceava. Acesta a reamintit sucevenilor toate realizările pe care el și echipa PDL le-a făcut pentru județul Sucea­va și și-a exprimat regretul că actuala administrație județeană nu-i continuă proiectele, care ar fi fost mult mai profitabile pentru Suceava. Cu toate acestea, el a promis, că odată cu întoarcerea sa în Consiliul Județean, toate proiectele benefice Sucevei, dar și Ro­mâniei vor fi reluate.

De asemenea, Gheorghe Flutur și-a exprimat spri­jinul necondiționat oferit viitorului europarlamentar, Orest Onofrei.

Cadou democrat liberal pentru Suceveni

Pentru a mulțumi suceve­nilor, și pentru a-i îndemna să meargă la vot, Orest On­ofrei a pus la cale un con­cert special stabilit pentru data de 23 mai.

Acesta va avea loc în centrul Sucevei, începând cu ora 16:00, pe scenă ur­când Sofia Vicoveanca, Au­rel Tamaș, Sorin Filip, Ion Paladi, Voltaj, Proconsul, Maxim, Andrei Leonte, Na­guale și Kaira.

În acest fel PDL Suceava va încheia campania elec­torală pentru alegerile eu­roparlamentare, campanie care, în opinia lui Ioan Ba­lan, la nivel de județ, a fost una civilizată, normală

 

SPITALELE SUCEVENE L-AU AVUT CA OSPETE PE MINISTRUL SĂNĂTĂŢII

Spitalele din Suceava au primit, pe 16 şi 17 mai vizita oficială a Ministrului Sănătă­ţii, Nicolae Bănicioiu. Vizita a început la Spitalul Jude­ţean Suceava, unde a rămas de-a dreptul impresionat de starea în care se află prin­cipala unitate spitalicească din judeţ.

Managerul unităţii spita­liceşti, economistul Vasile Râmbu, directorul medi­cal, dr. Tiberius Brădăţan, au evidenţiat necesitatea unui computer tomograf în unitatea sanitară, aceştia primind răspuns afirmativ, şi mai ales promiţător pentru toţi pacienţii care au nevoie de această aparatură.

“Am efectuat o vizită la spitalul judeţean Suceava. Pentru început pot să spun că este o situaţie mult mai bună decât în alte spitale pe care le-am vizitat. Este mult peste Botoşani. Aici s-a ales o soluţie bună de management al spitalului este o colaborare bună în­tre managerul principal şi directorul medical iar im­plicarea Consiliului Jude­ţean s-a văzut în tot ceea ce a însemnat investiţii şi supliment financiar. Circui­tele sunt funcţionale, igiena este la locul ei, medicaţia nu lipseşte. Din această lună spitalul din Suceava va fi inclus în programul naţio­nal de ATI, cu suplimetul de medicamente şi dispozitive aferent”, a declarat minis­trul Nicolae Bănicioiu. De asemenea acesta a mai pre­cizat că cererea de finanţa­re a achiziţiei unui tomograf modern, nu va rămâne fără răspuns, lucru care a bucu­rat conducerea spitalului.

Din suita Ministrului Să­nătăţii au făcut parte şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi parla­mentarii Ioan Stan şi Ovidiu Donţu.

A doua zi, ministrul Să­nătăţii a vizitat Spitalul mu­nicipal din Fălticeni, un alt proiect în derulare al jude­ţului nostru.

Ministrul Sănătăţii a fost însoţit de primarul mun­cipiului Fălticeni, Cătălin Coman, doctorul Vlad Mo­rariu,. deputatul Ioan Stan, senatorul Ovidiu Donțu, președintele CJ Suceava Cătălin Nechifor și vicepre­ședintele Alexandru Rădu­lescu. Ministrul i-a fost adus la cunoștință progresul lu­crărilor ce au loc în incin­ta spitalului, lucrări care, după spusele managerului spitalului, Vlad Morariu, au ajuns la stadiul de 73% din proiect. Managerul l-a mai informat pe ministrul Sănă­tăţii că, pentru ultimele 27 de procente, ar mai fi nece­sare încă 12 milioane de lei. Ca răspuns, demnitarul a dat speranţe fălticenenilor, declarând că banii vor con­tinua să vină, atât timp cât se vor putea observa îmbu­nătăţirile din spital.

„La un stadiu de 73% vă daţi seama că trebuie să continuăm, nu avem cum să oprim lucrările. Este o lu­crare demarată în 1991 iar bani pentru această unitate sanitară s-au dat abia din 2012, peste 280 de miliar­de de lei vechi. Vom conti­nua investiţia. Nu promit că vom asigura toate cele 12 milioane de lei în acest an, vom face tot posibilul, după aceea ne gospodărim cu echipamentele. Va fi un spi­tal destul de mare şi dacă va fi gestionat aşa cum este gestionat cel din Suceava nu o să ne pară rău de aceas­tă investiţie”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu la sfârşitul vizitei.

Aşadar, putem spune că Ministrul Sănătăţii a rămas impresionat de hărnicia cu care se modernizează două dintre spitalele din judeţul nostru, şi nu putem decât să sperăm, că această impre­sie va ajuta administraţia judeţeană să obţină fonduri şi pentru alte proiecte im­portante din Suceava.

SUCEAVA ŞI BOTOŞANI PUTERE AGRICOLĂ ÎN MOLDOVA

Împreună cu suita de vizitatori de la “centru”, a venit şi Ministrul Agricul­turii, care se pare că şi-a făcut temele cu privire la situaţia agricolă a nordului Moldovei. Astfel, se pare că Daniel Constantin, vine cu veşti îmbucurătoare pentru agricultorii noștri, deoarece acesta a lăudat hărnicia moldovenilor. De asemenea, ministrul a mai declarat că pentru el ploa­ia nu reprezintă un motiv de tristeţe, ci dimpotrivă, un ajutor mult aşteptat din partea vremii. „Eu sunt sin­gurul de pe scenă care se bucură când vine ploaia! Mergem până la capăt, iar eliberarea României se va întâmpla pe 16 noiembrie, când candidatul nostru va fi Victor Ponta. Sunt mândru de agricultorii din această zonă, trebuie să ştiţi că la Botoşani şi la Suceava nu mai sunt terenuri nelucra­te”, a spus ministrul Agri­culturii, Daniel Constantin. Deși în agricultura de sub­zistență condițiile meteo fac diferența dintre un an roditor și unul dezastruos, poate ar fi mai util să în­cepem să ne bazăm și pe condițiile pe care le putem crea cu ajutorul statului. De ce să nu investim mai mulți bani în sisteme de irigare, sau de protecție a culturi­lor, și să ne bazăm doar pe voia sorții?

PONTA LA NOI ACASĂ

Vineri, 16 Mai, a venit rândul politicienilor de la PSD să vină la noi. Premi­erul Victor Ponta a făcut un drum tocmai până la Sucea­va, cu prilejul campaniei electorale, pentru a inspec­ta lucrările de la drumul ju­deţean dintre Suceava şi Bo­toşani. Chiar dacă în urmă cu câteva zile, drumul încă nu era tocmai practicabil, la momentul sosirii Premieru­lui, şi a suitei sale, drumul arăta ca-n palmă, semn că lucrătorii au dat bice lucră­rilor şi au adus şoseaua la o stare acceptabilă.

Ponta s-a declarat satis­făcut, având în vedere că „drumul nu a mai fost repa­rat de 30-40 de ani”, a afir­mat primul ministru.

Vis-a-vis de demersurile care au întarziat începe­rea lucrărilor, demnitarul a declarat că în legislaţia ro­mânească sunt destule hibe care să facă acest lucru po­sibil.

Premierul a explicat că întregul proces de alegere al firmei care să efectueze lucrările, nu depinde de ad­ministrația centrală, ci mai degrabă, de cum decurge licitaţia la nivel local, ast­fel că politicienii sunt pe nedrept învinuiţi de toate lucrurile care merg prost pe drumurile României.

„Nu ne mai certați pe noi, că nu noi organizăm li­citația, firmele câștigă con­form legii și rareori câștigă conform deciziei CNADNR. Știți foarte bine, se con­testă mai departe, la CNSC și după aceea la Curtea de Apel. Acum, sunt foarte su­părat că de un an de zile am desemnat câștigătorul la centura Bacăului și de un an de zile ne tot amână CNSC și Curtea de Apel. Deci, noi, ceea ce ține de noi facem, avem banii, dar firma n-am desemnat-o, firma e câști­gătoare, noi putem doar să stăm în control tot timpul pe ei, să-și facă treaba și dacă nu și-o fac, evident, să nu-i plătim.” este explicaţia pe care Victor Ponta a ofe­rit-o celor prezenţi.

Premierul s-a arătat de-a dreptul încântat de bilan­ţul pe care reprezentantul firmei constructoare, care lucrează la drumul judeţean Suceava-Botoşani, l-a pre­zentat şi a mai declarat că este foarte bucuros să vadă că, în sfârşit, în România se finalizează proiecte şi înain­te de termenul limită.

După cum se pare că de­rulează lucrările, drumul va fi practicabil la cele mai înalte standarde de anul acesta, iar nu de la începu­tul anului 2015, cum a fost stabilit anterior.

Cătălina CHITIC

About cronicasatului

Check Also

Incendiu la Biserica cu hramul „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavriil” din localitatea Poiana Stampei

Update: Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la instalaţia de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *