Home / Magazin / PROPRIETATI TAMADUITOARE ALE USTUROIULUI

PROPRIETATI TAMADUITOARE ALE USTUROIULUI

Puterea vindecătoare a usturoiului este pomenită în texte chinezeşti, datând din anul 2000 î.Hr. Aproape că nu există ţară din lume care să nu fi cunoscut şi cercetat formidabilele calităţi medievale ale acestei plante uluitoare.
Usturoiul are mulţi constituenţi activi, printre care aliina, alicina şi compuşi cu sulf. Alicina şi compuşii cu sulf fac din usturoi un valoros antibiotic, un remediu pentru reglarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, prevenirea anumitor tipuri de cancer, fiind stimulent al imunităţii.
În consecinţă, usturoiul proaspăt este forma ideală pentru a beneficia de cea mai puternică şi mai cuprinzătoare acţiune a acestei plante. Alte opţiuni ar fi usturoiul în forma lui uscată/pulbere, o formă preparată comercial, sau uleiul de usturoi preparat în casă. Pentru efecte terapeutice maxime nu gătiţi usturoiul căci prin aceasta veţi anula efectul alicinei şi a altor componente ale plantei.
Foarte important este ca usturoiul folosit să fie sănătos, căpăţâni proaspete, cu căţei deşi fără forme de contaminare.

Cum se prepară uleiul de usturoi în casă !?

  • ½ cană de usturoi proaspăt
  • ½ cană de ulei de măsline

Amestecaţi foarte bine ingredientele şi apoi adăugaţi încă ¼ cană de ulei de măsline. Agitaţi puţin, turnaţi într-o sticluţă acoperită şi puneţi-o la o fereastră luminată, unde o puteţi lăsa să stea timp de 10 zile. Agitaţi uşor sticluţa, de 3 ori pe zi. În a zecea zi filtraţi printr-un tifon şi păstraţi uleiul în frigider. După ce amestecul este filtrat, există întotdeauna în ulei puţine reziduuri fine albe. Nu este nicio problemă să le lăsaţi acolo, atâta timp cât sunt foarte fine şi, în cantitate mică. Atenţie! Nu lăsaţi amestecul să mai stea la fereastră după a zecea zi. Va începe să își piardă calităţile şi să se degradeze, dacă nu este filtrat şi pus în frigider la momentul potrivit. Pulpa de usturoi care este filtrată poate fi mâncată sau folosită la bucătărie.
Se poate folosi la copii şi la nou-născuţi. Poate fi picurat cu uşurinţă în urechi pentru orice problemă a acestora.
Pentru copii şi adulţi este suficient ¼ – 1 linguriţă de ulei de usturoi pe zi pentru oprirea tusei. Pentru nou-născuţi se pot utiliza şi doze mai mici administrate cu pipeta pe limbă.
Uleiul de usturoi poate fi utilizat ca antibiotic, pentru îndepărtarea insectelor, fungicid (împotriva ciupercilor) sau împotriva paraziţilor.
Se poate freca cu ulei de usturoi partea de corp afectată.
Pentru a scăpa de „parfumul de usturoi”, mâncaţi nişte pătrunjel sau mestecaţi un mugur de cuişoare sau puţin chimion sau puneţi pe limbă o picătură de ulei de mentă. Ori puteţi să vă clătiţi gura cu părţi egale de suc de lămâie şi apă, să mestecaţi o coajă de portocală sau mai multe boabe de fasole, timp de aproximativ 30 de secunde, sau mai mult. Şi din acest punct de vedere consumul de ulei de usturoi reprezintă o alternativă la consumul de usturoi proaspăt.
Dar, punând pe talerele balanţei efectele benefice ale usturoiului şi „parfumul acestuia” ce nu este suportat de foarte multe persoane, balanţa înclină spre efecte!
Dacă nu aveţi probleme gastrice nu ocoliţi usturoiul, indiferent de forma sub care le consumaţi!

Prof. Simona SALDINGER

About cronicasatului

Check Also

ANTREPRENORII SATELOR

V-aţi săturat să lucraţi pentru cineva? Visul dumneavoastră este să aveţi o afacere proprie de care să vă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *