Strănuți din ce în ce mai des, te doare capul și parcă ai și un pic de febră? Deși de cele mai multe ori confundăm răceala cu gripa, trebuie să știi că sunt infecții virale cauzate de viruși din familii diferite și care se manifestă în mod diferit, deși ambele sunt contagioase. În general, răceala are simptome mai ușor de suportat de care scapi după patru, cinci zile. Ce este răceala? Simpla răceală numită rinofaringita acută (guturaiul; coriza; rinita acuta) este inflamația mucoasei nazale și faringiene; procesul inflamator poate cuprinde și sinusurile paranazale și urechea medie. Strănutul este caracteristic unei simple răceli, fiind cauzat de iritația mucoasei nazale. Se întâlnește cel mai des în lunile reci de iarnă și afectează în general copiii și adulții de toate vârstele. Majoritatea dintre noi răcim între două și patru ori pe an, iar timpul de vindecare este cam de o săptămână. În cazul unei răceli, dacă nu mai este vorba și de alte infecții, nu trebuie consultat un doctor.
Gripa, mai puțin frecventă, este mult mai gravă mai ales atunci când apare la persoanele în vârstă sau care suferă de o boală cronică. Dacă nu apar complicații, simptomele dispar in 5-10 zile. Ești răcit dacă tușești, te doare în gât, ai febră ușoară și ai de-a face cu neplăcutul nas „curgând”. În cazul în care febra este ridicată, te doare capul, tușești, ai secreții nazale abundente, te dor mâinile și picioarele și te simți foarte obosită, ai contactat un virus gripal.
Virușii care cauzează răceala sunt diferiți de cei ai gripei și principalele căi de acces sunt nasul și gura. Virușii gripali pătrund în sânge, se înmulțesc rapid și se pot răspândi în întreg corpul, provocând apariția simptomelor generale.
REDUCEREA SIMPTOMELOR
Cea mai bună metodă de a scăpa cât mai repede de viruși este să iei medicamente. Paracetamolul și aspirina sunt eficiente împortiva febrei și a durerilor de cap. Fii însă atent deoarece, la cei mici, aspirina crește riscul dezvoltării sindromului Reye, o tulburare neurologică gravă.
Apelează la decongestionanti, dar nu face exces. Vaporii nazali sunt eficienți pentru răceală pe o perioadă scurtă de timp. Utilizați mai mult de șase zile, riscă să irite mucoasa nazală, provocând o alergie medicamentoasă sau congestie nazală cronică. Există decongestionanti sub formă de pastile sau sirop. De asemenea, încearcă acest truc: fă o baie îndelungată cu apă caldă, respiră aburii apei clocotite, consumă multe băuturi calde și ține cont de faptul că și umiditatea desfundă căile respiratorii.
Alege un sirop cu efect unic. Cele mai multe siropuri conțin două medicamente într-un singur produs (expectorant și decongestionant, decongestionant și antitusiv etc.). Eficacitatea acestora este adesea limitată. Este însă bine să le alegi pe cele cu acțiune unică pentru a îndepărta simptomul care te deranjează cel mai mult: antitusiv pentru a scapă de tuse, decongestionant pentru nasul înfundat. Cere sfatul medicului sau al farmacistului.
Odihnește-te cât poți de mult. Dacă este posibil, ia-ți câteva zile de concediu și încearcă să stai liniștit în pat și să dormi cât mai mult posibil. Odihna îți va ameliora starea și va diminua simptomele. Astfel, te vei pune pe picioare mult mai repede și vei evita să „dăruiești” virusul celorlalți.
Hidratează-te. Consumă multe lichide, mai ales băuturi calde. Ele ajută la lichefierea secrețiilor nazale și le face mai ușor de eliminat. În plus, te scutesc de deshidratarea provocată de febră.
Mănâncă lejer. Dacă ai gripă, cu siguranță nu ai poftă de mâncare. Prepară supe lejere, pâine prăjită, compot de mere, brânză de vaci, piure, legume, orez fiert și alte alimente ușor de mestecat și înghițit.
Protejează-ți nasul. Datorită faptului că este mereu agresat de batiste se va deshidrata și pielea va fi rănită. Hidratează-l cu puțină cremă de față.
Pentru a scăpa mai repede de durerile de gât și de secrețiile nazale, fă gargară cu apă sărata. Amestecă 5 mililitri de sare în jumătate de litru de apă caldă. Ai grijă să nu înghiți apa, conține prea multă sare!
Ai grijă de tine. Nu sta în frig, nu face efort fizic, respectă tratamentul indicat de doctor, nu sări peste mese și odihnește-te. Încearcă să iei câteva medicamente pentru gât, încălzește-te cu o pernă caldă, fricționează-te cu un alcool mentolat, ține-ți picioarele în apă caldă, ridică capul de pe pernă pentru a putea respira mai bine – toate acestea te pot însănătoși mult mai repede.
Ține cont de faptul că antibioticele nu au niciun efect împotriva gripei sau a răcelii care sunt infecții virale, provocate de viruși.
Sabina TIPA