Home / Actualitate / SA TRAIM FRUMOS INTR-O COMUNA FRUMOASA

SA TRAIM FRUMOS INTR-O COMUNA FRUMOASA

Grăniceşti nume cu rezonanţăîn istoria românilor şi o localitate cu oameni deosebiţi. Numele acesteia apare într-un document din 15 martie 1490, atunci când domnitorul Ştefan cel Mare a întărit Episcopiei de Rădăuţi dreptul de stăpânire a 50 de sate care au fost date de Alexandru Voievod, printre care se număra şi satul Grăniceşti. La această dată, în aşezare există un monument istoric, biserica din cimitirul satului, care datează din anul 1758. Satele componente: Dumbrava, Grănicești, Gura Solcii, Iacobești, Românești, Slobozia. Populația comunei se ridică la 4 440 locuitori.

Statornic din fire, Nuțu Gheorghe a ajuns ceea ce a vrut atât de mult: primar al comunei natale, Grănicești.
Bătălia sa nu a fost uşoară. La un moment dat, adversarul său a fost sistemul, dar victoria din 2012 îi este incontestabilă. Pentru Nuțu Gheorghe, administraţia locală se face din curiozitate şi pasiune, din ambiţia omului care nu pune interesul personal înaintea cauzei obşteşti. Ştie că mandatul în cauză e pariul său. Cu sine şi cu cei care, în decursul timpului, au avut încredere în domnia-sa.

Într-un interviu deloc convențional, Nuțu Gheorghe răspunde unor întrebări ce au venit de la sine.

 

– Ce a însemnat pentru primarul Nuțu Gheorghe anul 2013?

-În general, anul 2013 a fost un an cu fluctuaţii, dar, una peste alta, un an destul de bun pentru comuna Grănicești. Spun lucrul acesta având în vedere investiţiile derulate pentru localitatea noastră… Pe zi ce trece, comuna se schimbă, în bine, zic eu.

– Banul public, domnule Gheorghe, nu are consistenţa banului pe care fiecare îl face cu mâna sa… Care este punctul dumneavoastră de vedere faţă de modul în care trebuie să se cheltuiască banul public

– Staţi de vorbă cu angajaţii primăriei din Grănicești şi veţi afla ce înseamnă banul public pentru Nuțu Gheorghe! Căci, pentru mine are şi formă, are şi fond. Trebuie să respectăm legea, să fim atenţi şi să reţinem că suntem destul de săraci pentru a ne permite să risipim banii publici.

– Despre investițiile realizate ce ne puteți spune?

– Comuna Grăniceşti a depus, de-a lungul timpului, serioase eforturi pentru a se putea alinia la un anumit grad de confort economic şi social, la acest aspect contribuind nu numai administraţia locală ci şi locuitorii comunei. În acest sens au fost realizate o serie de investiţii care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la asigurarea unui trai decent într-o Europă modernă.

Printre investiţiile realizate de către Consiliul Local Grăniceşti, prin programul SAPARD este proiectul „Reţea de alimentare cu apă potabilă”, şi care deserveşte satul Grăniceşti. Proiectul a inclus 4 km de reţea de aducţiune, 7 km reţea de distribuţie, 137 de racordaţi la reţea, precum şi 3 racordaţi agenţi economiei. Tratamentul apei prin instalaţie este realizat cu ajutorul unui sistem de ultraviolete. În anul 2013 a fost inauguratăȘcoala „Mihail Sadoveanu” din Grănicești, cu fonduri BEI și BDCE. Valoarea totală a investiţiei a fost de 2,8 milioane de lei, iar lucrările de reabilitare au început în anul 2011. La Şcoala din Grăniceşti învaţă 372 de copii, în clădirea unităţii funcţionând şi trei grupe de preşcolari.

– Dar despre proiectele viitoare…?

– Îmi propun extinderea rețelei de apă, canalizare și a stației de epurare. De altfel vreau să modernizez drumurile comunale și instituțiile publice. Aș dori să menționez căîn comuna Grănicești există facilități oferite investitorilor, de exemplu: terenuri agricole cu acces DE 85 și DN 2M, produse balastieră, racordare rețea de apă potabilă, exploatare piatră, acces CF, terenuri pentru construcții industriale, amenajări popasuri turistice, înființare de ferme agricole.

Activitățile specifice zonei?

– Activități specifice zonei rurale. Oamenii se ocupăîn principal cu agricultura, creșterea animalelor, cultivarea terenurilor agricole, legumicultura, construcțiile și chiar industrie. Mă pot mândri căîn comuna Grănicești sunt 5 meșteri cunoscuți și în comunele învecinate și nu numai, care cos costume populare, 4 meșteri care cos pe piele (holișă) și bundițe, precum 2 persoane care confecționează hamuri.

– Dacă ar fi să vă daţi o notă, exigent ştiindu-vă, din iunie 2012 şi până astăzi, care ar fi aceea?

– De multe ori mi-am muşcat buzele considerând că am greşit. De multe ori poate că m-am felicitat, dar una peste alta cred că aş merita măcar o notă de trecere. În orice caz, locuitorii din comună ar fi îndreptăţiţi să spună lucrul acesta.

– Relansarea creşterii economice a devenit o prioritate naţională, pornindu-se de la importanţa sa atât pentru asigurarea condiţiilor de realizare impuse de UE cât şi pentru creşterea nivelului de trai. La nivelul comunei Grăniceşti activitatea economico-socială se axeazăîn principal pe…?

– Pe domeniul industriei (transport rutier, prestări servicii şi comerţ, construcţii) şi agricultură.

Care este cheia succesului?
-Munca, seriozitatea și disciplina sunt cele mai importante într-o echipă. Fără muncă, disciplinăși seriozitate nu se poate face nimic.

– Un gând frumos pentru cititorii și locuitorii din comună

– Le doresc sănătate, fericire, împlinire și mult noroc, pentru că ne trebuie și noroc în viața de zi cu zi.  Vom fi și pe mai departe în slujba cetățenilor comunei, atât eu cât și viceprimarul comunei și nu în ultimul rând consilierii locali. Să trăim frumos, într-o comună frumoasă!

 Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

După 20 de ani, aur olimpic pentru la canotaj 8 plus 1 feminin

Pregătit de Antonio Colamonici și Marcus Despina, antrenorul responsabil de barcă, echipajul de 8 plus …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *