Home / Actualitate / Scoala Banesti – gazda interactiva a weekend-ului

Scoala Banesti – gazda interactiva a weekend-ului

Peste 40 de ţări din lume dedică ziua de 1 iunie copiilor, aşa că nici românii nu s-au lăsat mai prejos, organizând o gamă largă de evenimente pentru a aduce zâmbete pe chipurile copiilor.Aşa se face că, duminică, 1 iunie, în pofida vremii neprietenoase, sute de oameni au fost prezenţi în curtea Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Băneşti.. De ce au fost prezenţi vă veţi întreba. Ei bine, pentru că Şcoala gimnazială din Băneşti, împreună cu Primăria comunei Fântânele, au pus la cale o zi întreagă de activităţi pentru copiii din comună dar şi din alte localităţi.

Inițiat de conducerea Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Bănești, manifestarea a reunit trei ample activități.Astfel, de dimineaţă, organizatorii au avut în plan un adevărat campionat de fotbal, menit să încurajeze mişcarea şi activitatea fizică în rândul copiilor. Campionatul, numit Cupa Recolta, a adunat în juru-i nu mai puţin de 11 echipe, una venită tocmai din localitatea Ungureni, judeţul Botoşani. La startul competiţiei s-au aliniat pe langă echipa de fotbal venită din Botişani, încă 10 echipe ale şcolilor gimnaziale din judeţ.Şcoala Gimnazială nr. 2 din Vicocul de jus, Şcoala Gimnazială Siminicea, Şcoala Gimnazială Vereşti, Şcoala Gimnazială “Miron Costin”, Şcoala Gimnazială din Ştirbăţ- Udeşti, Liceul tehnologic “Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, Şcoala Gimnazială din Rotunda, Şcoala Gimnazială nr 3, din Suceava, Şcoala Gimnazială din Băneşti şi Şcoala Gimnazială din Fântânele au avut ca reprezentanţi echipele de fotbal, antrenate de profesorii de la clasă, care, la sfârşitul zilei au format şi cel mai atent juriu.După primele meciuri de fotbal, au fost departajate echipele care au trecut în etapa următoare de cele care se vor mai antrena şi pentru anul următor, astfel încât la prânz se juca deja finala, între cele mai bune două echipe, şi anume echipa Şcolii Fântânele şi echipa Şcolii Gimnaziale din Vereşti. Scorul a fost unul strâns, însă golul înscris de echipa din Vereşti a făcut diferenţa dintre echipele finaliste. Aşadar cu un scor de 1- 0 pentru Şcoala Gimnazială din Vereşti, competiţia a luat final.

Locul secund a fost ocupat echipa Şcolii din Fântânele, iar locul al treilea a revenit echipei de la Liceul Tehnic “Mihai Eminescu” din Dumbrăveni. Odată cu premierea, juriul format din antrenorii tuturor echipelor au decis să premieze şi eforturile jucătorilor care au dat dovadă de aptitudini sportive peste medie.S-a premiat cel mai tânăr jucător, pe numele său Darius Botezatu, care este abia în clasa a treia şi care joacă pentru echipa din Udeşti. Şcoala nr. 3 din Suceava a avut doi premianţi, şi anume premiul pentru cel mai bun fundaş, revenit lui Bogdan Borosan, şi premiul pentru cel mai bun atacant acordat lui Mihai Bogdan. Cel mai bun mijlocaş din “Cupa recolta” a fost Adrian Coroamă, de la Şcoala Gimnazială din Vicovul de Jos, cel mai bun portar al competiţiei a fost Sebastian Cozma, din Dumbrăveni, iar tehnica de joc cea mai eficientă a aplicat-o Florin Scutelnicu, din echipa şcolii gazdă. Una dintre vedetele cupei a fost şi golgeterul, Alex Cornea, elev la şcoala din Fântânele, în timp ce echipa care a jucat corect până la capăt a fost cea de la Şcoala Gimnazială din Siminicea. La finalul competiţiei, premianţii au primit medalii şi trofee, după merit, prin grija unor sponsori inimoși.

Partea a doua a zilei copilului, s-a marcat la Şcoala din Băneşti printr-un alt concurs, de data acestă cu tentă muzicală. Festivalul – Concurs de Interpretare Vocală – „La fântâna dorului” a fost gazda elevilor care posedă voci deosebite şi fac eforturi pentru a-şi perfecţiona stilul, tehnica şi interpretarea vocală. Cu acest prilej, au fost invitate mai multe şcoli din judeţ, dar şi din judeţele învecinate, tocmai pentru a crea legături noi între şcolile din ţară.

Concursul cu parfum tradiţional a avut concurenţi din judeţul Suceava şi din judeţul Iaşi, care au fost împărţiţi pe categorii de vârstă. La categoria ciclul primar (6 -10 ani), concurenţii au avut de pregătit două cântece în ritmuri diferite: o piesă lentă (doină sau baladă) și o piesă ritmată (horă, bătută sau sârbă) din zona etnografică de provenienţă a elevului.

 

La categoria a doua, gimnaziu, cerinţele au fost aceleaşi, însă aşteptările au fost mai mari, datorită şi experienţei mai bogate pe care o aveau concurenţii.

Fiecare elev participant la secţiunea canto popular a etalat costumul popular specific zonei de provenienţă. Concurenţii au avut câteva criterii bine stabilite pe care au iîncercat să le îndeplinească, din acestea amintim:

a) calităţi vocale-timbru, tehnică, ambitus, susţinere, respiraţie;

b) intonaţie, acurateţe;

c) respectarea partiturii ;

d) alegerea pieselor pentru concurs ;

e) originalitatea interpretării ;

f) dicţie ;

g) personalitatea artistică a interpretului ;

h) omogenitatea interpretării voce-acompaniament;

i) prezenţa scenică;

j) autenticitatea repertoriului, valoarea şi dificultatea acestuia;

k) autenticitatea costumului popular.

Respectarea acestor criterii a fost atent supravegheată de cei cinci membrii ai juriului: Mihai Ciprian Alin – preşedintele juriului, profesor, Gagiu Ciprian Andrei – membru, profesor, Adriana Apostol – intrepret de muzica populară, Gagiu Ovidiu Daniel – profesor şi Leonard Breabăn – administrator NGGS Suceava. După dezbateri fervente, membrii juriului au decis.

Trofeul Festivalului  “La fântâna dorului ” 2014 a mers către Iulian Aghiniţăi, trofeu care a fost însoţit de suma simbolică de 300 lei,

La Secţiunea 6-10 ani (ciclul primar):

Premiul I -150 lei a fost câştigat de Livia Brădăţan de la Clubul Copiilor din Fălticeni, în timp ce premiul al II –lea, în valoare de 100 lei a mers către Josefina Telescu eleva a Şcolii gimnaziale “Mihai Eminescu” din Buneşti.

Căştigătoarea premiului al III-lea, în valoare de 50 de lei a fost Ligia Buruiană, de la Şcoala Gimnazială Siminicea.

Secţiunea 11-14 ani a avut de asemenea trei câştigătoare: Denisa Apetrei, de la Liceul Tehnic “ Oltea Doamna” din Dolhasca, a câştigat premiu I, şi suma simbolică de 150 de lei. Premiile al II-lea şi al treilea au fost meritate pe deplin de Iuliana Chirică de la Liceul tehnic din Dumbrăveni, respectiv de Luiza Muscalu de la Şcoala Gimnazială din Muncelu de Sus din judeţul Iaşi.

Toţi participanţii au primit diplome de participare la Festival, pentru ca măcar simbolic să le fie răsplătită truda şi talentul.

În paralel cu aceste activităţi, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Băneşti a fost gazda unui simpozion-dezbatere pe tema vieţii lui Mihai Eminescu. Având în vedere faptul că în localitate se află biserica unde a fost înmormântată bunica maternă a poetului, mai mulţi scriitori şi ziarişti suceveni s-au aşezat la discuţii pe baza unor aspecte inedite din viaţa poetului. Aceştia au vizitat biserica, o ctitorie veche de peste 300 de ani, construită din lemn, şi din păcate nu destul de bine întreţinută ( nu din cauza lipsei de interes, ci din cauza eternei lipse de fonduri). Cu toate acestea, oamenii de cultură suceveni s-au arătat bucuroşi că au avut prilejul să dezbată informaţii vechi şi noi despre simbolul nostru naţional.

Scopul întregii desfăşurări de forţe a fost descoperirea şi afirmarea tinerelor talente vocale pe plan naţional, promovarea muzicii populare româneşti autentice, stimularea de noi talente interpretative in vederea promovării lor, dar să nu uităm de stimularea creativităţii şi a potenţialului artistic al elevilor, desfăşurarea unor activităţi menite să sărbătorească copiii şi afirmarea lor prin limbajul universal al artei și sportului.

Singurele obiective, şi cele mai importante de altfel, ale organizatorilor au fost : dezvoltarea capacităţii de colaborare şi cooperare între comunităţile şcolare, implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţi extraşcolare, prin sprijinirea bilaterală a realizării în comun de proiecte, cunoaşterea şi redescoperirea specificului local: obiceiuri, tradiţii, orizont geografic, istoric, conştientizarea semnificaţiei Zilei de 1 Iunie, cultivarea sensibilităţii şi aptitudinilor artistice ale preşcolarilor şi elevilor, dezvoltarea imaginaţiei, identificarea şi cultivarea gustului pentru frumos şi nu în ultimul rând legarea unor prietenii cu copiii din alte zone ale țării.

Proiectul nu ar fi ajuns şi la a doua ediţie, dacă PROF. Mihai Silviu-Gabriel, Director al Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu Băneşti împreună cu PROF. Pavelescu Maria, Asociaţia Educatorilor Suceveni, nu ar fi luat iniţiativa şi dacă partenerii de nădejde Breabăn Leonard, NGGS Suceava, Metal Termo Industry  şi “Cronica Satului”, nu ar fi fost alături de copiii din Suceava, Iaşi şi Botoşani.

La final, Aghinițăi Ioan, conducătorul fanfarei “Valea Siretului”, împreună cu aceasta au făcut un spectacol pe cinste, bucurând spectatorii. Părinţii şi profesorii organizatori, au avut o zi lungă, dar, în definitiv, zâmbetele copiilor au fost mai importante, fapt pentru care deja se întrevede ediţia a III-a, din 2015.

 

La reușita acestor activități, care au adunat în curtea Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu peste 500 de elevi, părinți, cadre didactice, autorități locale, a contat mult sprijinul oferit, în calitate de organizatori, Primăria comunei Fîntînele, Centrul Cultural Bucovina, Asociația Educatorilor Suceveni, Inspectoratul Școlar al județului Suceava precum și de NG Grupul de Securitate Suceava.

La sfârșitul unei zile lungi dar frumoase, directorul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Bănești, profesorul Mihai Silviu Gabriel, ne-a declarat că “acest proiect educațional, pe care îl derulăm de şase ani, aduce, de fiecare dată, tuturor celor care se adună în parcul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu, motive de satisfacție și bucurie, prin ineditul și varietatea activităților desfășurate. Anul acesta, de 1 iunie, toți cei prezenți au putut lua parte la activități sportive și culturale,. Mulțumim pe această cale celor care s-au implicat în organizarea și susținerea proiectului şi au fost alături de noi”

Cătălina CHITIC

 

About cronicasatului

Check Also

După 20 de ani, aur olimpic pentru la canotaj 8 plus 1 feminin

Pregătit de Antonio Colamonici și Marcus Despina, antrenorul responsabil de barcă, echipajul de 8 plus …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *