Aflat la al treilea mandat de primar (și anterior, unul de viceprimar) consecutiv, edilul – șef al orașului Salcea are grijã din punct de vedere administrativ de soarta a 10.500 de oameni, care stau în 3300 de case. Oraș de gradul III, Salcea cuprinde fostele sate Plopeni, Salcea, Mereni și Vãratec, Prelipca având statut de sat afiliat. Cea mai mare parte a locuitorilor este de naționalitate românã. Existã și o comunitate formatã din romi, care trãiesc în cartierele Salcea și Varatic. Predominã cultul creștin ortodox, secondat de o serie de culte neoprotestante – creștini dupã Evanghelie, penticostali, bapti ști. Am stat zilele acestea la taifas cu dl primar Ilie Lungu, abordându-l direct și frontal, cum s-ar zice, cu un interviu.
– Care e secretul dumneavoastrã? Ce faceți de tot vã aleg oamenii? Care ar fi clenciul unei funcții de asemenea importanțã cum e aceea pe c are o dețineți? știm cã omul sfințește locul. și totuși?…
– Sã nu minți oamenii și sã nu faci promisiuni la ceea ce nu poți sã realizezi. Nu știu dacã sunt vorbe mari, dar eu așa simt, ãsta e adevãrul. Dacã mințeam, oamenii nu mã mai alegeau. – Vorbiți frumos de adevãr, de faptul de a-ți respecta cuvântul dat… Sprijiniți biserica, școala, componenta socialã a vieții acestui oraș? – Cum sã nu? Indiferent de confesiune, am sprijinit și vom sprijini toate cultele, școlile constituie un capitol prioritar. Avem reparații capitale la cãminul cultural, Avem o grãdinițã construitã prin Banca Mondialã, am reparat dispensarul, avem farmacie…
– Cum ați vedea aspectul economic al orașului?
– Dacã în perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populația activã își desfãșura activitatea în unitãțile industriale din municipiul Suceava, dupã 1990, acest procent sa redus drastic, coborând la aproximativ 3 %. Foștii muncitori au devenit fermieri și au continuat tradiția de cultivatori ai pãmântului, mai ales la Prelipca și Vãratec. În prezent, peste 30 % din populația activã se ocupa cu activitãți agricole.
-Cã vorbeați de populația activã… Cam câți au plecat din Salcea pe alte meleaguri?
– Nu pot ști cu exactitate, e o dinamicã, sã-i spun complexã, pe care nimeni nu sare cum s-o știe la milimetru, însã aproximativ 20 % din populația cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani a emigrat în alte țãri ale Uniunii Europene, pentru a-și cãuta un loc de muncã. Acest lucru s-a reflectat în nivelul de viațã al multor familii care sunt ajutate de membrii plecați. Astfel, a început sã creascã numãrul utilajelor agricole din localitate (tractoare, remorci, semãnãtori etc.), numãrul caselor nou construite, al produselor electrocasnice din gospodãrii și, nu în ultimul rând, al autoturismelor proprietate personalã.
– Sã revenim la școalã. Statistic, cum stați?
– Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezintã 35 % din locuitorii orașului, au absolvit învãțãmântul gimnazial, persoanele cu vârsta cuprinsã între 35 și 60 de ani, cu o pondere de 45 %, au ca pregãtire școli profesionale și licee, segmentul de vârstã 15 – 35 de ani, ce reprezintã 15 %, a absolvit cursuri liceale, postliceale și universitare.
– Care ar fi una dintre problemele din momentul de fațã a administrației pe care o gestionați?
– Sunt mai multe probleme, dar una stringentã e legatã de un gol legislativ, dacã vreți. și mã refer la circuitul actelor. E vorba de moșteniri, vânzãri – cumpãrãri etc.. Oamenii nu vin sã- și înregistreze aceste acte și, neînregistrându-le, nu poți avea o evidențã foarte clarã a fondului funciar. Aceste date vin introduse pe calculator și, vã dați seama, s-ar diminua mult și timpul de așteptare etc.
– Una dintre prioritãțile primarului Ilie Lungu a fost și este canalizarea orașului, din câte știm. Cum stați cu canalizarea? Aveți un proiect în derulare…
– Exact. Avem un proiect, s-a semnat, s-a predat amplasamentul și se va trece la execuție. S-a fãcut evaluarea ofertelor și a câștigat TMUCB București, în asociere cu CON Bucovina. E vorba de 14 km de rețea de apã și 38 km de rețea de canalizare.
– Cu gazul?…
– Este tras o parte, dar, dupã ce societatea s-a privatizat, investițiile de extindere a rețelei au încetat.
– Domnule primar, dacã ați fi sã faceți o scurtã descriere a puterii economice a orașului Salcea, în ce termeni ați vorbi?
– Puterea economicã, hmmm… Este strict legatã de cea naționalã. Avem, ca sã spun așa, de toate, existã firme mai multe, dar care traverseazã aceeași perioadã grea ca toate firmele din țarã. Avem prestãri servicii, producție, de toate, sunt toate felurile de firme, dar pãstrãm amprenta crizei de la nivel național…
– Sunteți oraș. Aveți cartiere rezidențiale?
– Nu existã cartiere rezidențiale, sunt cartiere normale, unde s-a investit. Noi mai avem fãcute din fonduri proprii 18 km de canalizare, 56 km de rețea de apã, deja introdusã, stație de epurare, stație de apã, sunt lucruri normale, care intrã în sfera normalului de funcționare a unei comunitãți.
– Nu e un lucru ușor sã le faci pe toate. și deodatã…Câte mandate spuneați cã aveți pânã acum?
– Trei de primar și unul de viceprimar.
– Asfaltãri?
– Suntem în curs de execuție, ca sã zic așa. Am asfaltat chiar și în acest an mai multe drumuri. E vorba de drumul spre Vãratec, am asfaltat recent strada Victoriei din Salcea, 780 m, avem asfalt pe strada Progresului, 450 m… Construim remiza PSI…
– Dumneavoastrã aveți și pompierii proprii, aveți și buldoexcavator, din câte ne aducem aminte…
– Tocmai, aceste utilaje stau sub cerul liber și atunci când ai nevoie, îți trebuie douã ore numai ca sã le pornești. Avem mașinã de salubrizare și tot așa, stã afarã sub cerul liber și nu e în regulã.
– De câte ori se strânge gunoiul în oraș?
– O sãptãmânã da și o sãptãmânã nu.
– Sintetizând, sã facem o recapitulare a obiectivelor propuse, realizate, în curs de realizare și de realizat…
– Introducerea rețelei de canalizare, construirea de noi drumuri de acces pentru cetãțeni. Suntem destul de avansați, sã vedem care sunt modalitãțile, trebuie sã facem niște schimburi de terenuri. Extinderea spațiilor verzi, ar mai fi un obiectiv… și în acest an am plantat o suprafațã de jumãtate de hectar și avem peste 5 h în care am plantat copaci. Vom rezolva în totalitate problema canalizãrii la Salcea, în momentul când se va derula Programul POS Mediu, cu fonduri structurale în valoare de 10,6 milioane euro. Acest program se adreseazã localitãților Salcea și Plopeni. Se va termina canalizarea pe Salcea, unde avem 9 km de canalizare în funcțiune și pe Plopeni, unde urmeazã sã se extindã cu 14 km rețeaua de apã. Diferența de canalizare pânã la 38 km va însemna acest serviciu pe toate strãzile în Plopeni. S-a fãcut licitația și am înțeles cã în perioada urmãtoare trebuie sã se semneze contractul. Urgent, avem asfaltarea strãzilor pe care au fost introduse utilitãțile. Pe strada Victoriei, acum pe strada Progresului. Reparație capitalã la grãdinița Salcea, izolarea termicã a școlii Salcea, totul este fãcut, geamuri, uși, praguri… La capitolul trotuare, s-au executat 1000 și ceva de metri de trotuare pe strada Victoriei. Lucrãrile sunt finalizate. Ce mai avem? Mansardarea și izolarea termicã a dispensarului uman din Salcea, am investit mult, are apã, canalizare, izolație, uși, geamuri. S-a introdus gaz metan la cãminul cultural, vom da drumul la încãlzire. La capitolul cultural, avem sprijinirea Ansamblului Sãlceanca. Vrem sã construim o creșã, stadiul de proiect. Ultimii patru ani au mai adus și alte investiții la Salcea, cum ar fi amenajarea parcului din zona centralã, montarea a peste 150 de lãmpi de iluminat pe strãzi, dar și izolarea, respectiv acoperirea rezervoarelor de apã ale casei de apã. În privința drumurilor, s-a reușit aplicarea celui de-al doilea strat de asfalt de la DN 29 (care face legãtura între Suceava și Botoșani) spre Prelipca, dar și pietruirea unui drum nou înființat și care pleacã din dreptul proprietãții lui Petru Onofrei și ajunge la locuința lui Cornel Pintilie. Aaa!… Sã nu uit: drumul spre aeroport a fost asfaltat integral, fiind finalizate și lucrãrile de extindere a trotuarului, pe o distanțã de 500 de metri.