Home / Actualitate / SPERANTA BOLNAVILOR

SPERANTA BOLNAVILOR

În urmă cu aproape 45 de ani un preot catolic a dorit ca într-un sat din judeţul Neamţ să facă o fabrică pentru comunitate şi o sală de naşteri. La vremea aceea natalitatea era ridicată în zonă şi o „casă de naşteri” ar fi venit în ajutorul femeilor de atunci. Deşi a obţinut toate avizele necesare anilor  70, statul a împiedicat realizarea acestei iniţiative, astfel că preotul Mihai Rotaru din comuna Barticeşti a sfârşit fără să i se fi îndeplinit această dorinţă. Douăzeci de ani mai târziu, după 1990, un alt preot român stabilit în Austria, Fechet Alois, a dorit să materializeze planul predecesorului său, care a murit torturat pentru că dorea să vină în sprijinul populaţiei.

Astfel, după 1991 şi până în 1995 s-a construit ceea ce azi vedem la Barticeşti , un centru medical, numit „Speranţa bolnavilor”. Centrul medical din Barticeşti şi-a deschis  porţile pentru a oferi oamenilor din zonă servicii medicale de calitate, având pentru început un laborator de analize, radiologie şi câteva cabinete cu medici de specialitate.

 

Centru de Recuperare

 

 

În urmă cu şase ani, la conducerea Centrului a fost numit actualul director , preotul Mihai Budău. Acesta nu numai că a menţinut ceea ce era deja la standarde de calitate, dar a extins serviciile medicale prin înfiinţarea unui centru de recuperare, care a triplat numărul angajaţilor ajungând azi de la 20 la 70 de cadre şi personal medical.  „Acest centru de recuperare este o soluţie pentru dezvoltarea serviciilor medicale, o alternativă la ceea ce nu exista în zonă şi o soluţie pentru a rentabiliza activitatea centrului. Acum exist[ aici cabinete medicale pentru fiecare specilitate în parte, avem un laborator de analize la standarde europene şi dotat şi o secţie de radiologie. Am înfiinţat apoi un bazin interior cu apă sărată adusă de la un izvor din Bacău, un altul exterior care funcţionează doar pe timpul verii, precum şi o sală dotată cu toată gamă de aparate medicale destinate recuperării,” a precizat directorul de la Speranţa Bolnavilor Barticeşti, Mihai Budău.  Centrul de recuperare oferă pe lângă cele două bazine  de apă sărată cu hidromasaj şi posibilitatea de electrofizioterapie, băi galvanice, kinetoterapie, existând 40 de locuri de cazare pentru persoanele care vin din alte judeţe sau cărora medicii de specialitate le prescriu un tratament complet pentru recuperare. Centrul este dotat de asemenea cu bucătarie proprie, iar pentru bolnavii cu regim alimentar nu mai e o problemă alimentaţia.  „ Avem contract şi cu Casa de Asigurări de Sănătate ceea ce ne dă posibilitatea de a deconta o parte din procedurile medicale pe care le au bolnavii. Pentru zece zile de tratament care conţine un pachet de patru proceduri, unul de analize medicale, consult de specialitate, acces nelimitat la bazin, hidroterapie ,cazare şi trei mese pe zi, un pacient plăteşte 1100 de lei, iar pentru cei care beneficiază de bilet de trimitere ce poate fi decontat de Casă în limita fondurilor din luna respectivă, costul ajunge la 950 de lei”, ne-a declarat directorul Mihai Budău.  Începând cu vara anului trecut, când vremea permite, este deschis şi bazinul cu apă sărată din exeriorul clădirii, la care intrarea  este 20 de lei pe zi, iar copii sub 7 ani beneficiază de gratuitate. În acest preţ este inclus şi şezlongul.

 

Centru de Îngrijiri Paleative sau „Terapia Durerii”

 

 

Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” sau Centrul Medical de la Barticeşti aşa cum îl ştiu toţi cei din zona Romanului face parte după cum spune preotul director din misiunea bisericii Catolice de a veni în sprijinul celor care suferă. Şi pornind de la acest scop, directorul Centrului nu se opreşte aici, el doreşte ca în viitorul apropiat să deschidă un centru de Îngrijiri Paliative „pentru toţi acei care nu au parte de un sfârşit demn sau care nu au condiţii pentru a fi îngirjiţi atunci când nu se mai poate face nimic. Există un spaţiu unde putem să deschidem un astfel de centru, s-au purtat câteva discuţii şi cu investitori străini şi sperăm ca în doi, trei ani să avem primii 15 bolnavi care să beneficieze de serviciile medicale. Însă nu am abandonat ideea părintelui Mihai Rotaru de acum mai bine de 20 de ani, de a avea aici, în Barticeşti şi o maternitate, cu chirurgie, neonatologie şi chiar o secţie de cardiologie”, a încheiat, preotul Mihai Budău.

Şi dacă ar fi să ne luăm după faptul că spiritul celui ce a fost Papa Ioan Paul al II lea încă veghează asupra celor ce lucrează la Centrul Medical Barticeşti – întrucât la capela din incintă există câteva picături din sângele Papei- atunci cu siguranţă , peste ceva timp, aici va exista un adevărat spital dotat la standarde europene.

 

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

DIRECT DIN FABRICĂ face angajări

Magazinul nou deschis ,,Direct din Fabrică” , face angajări în orașul Bacău pe postul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *