
Diana Penciuc, cu origini din Botosani, având vatra părintească în Comuna Tudora, s-a născut într-un sat bogat în tradiții, iar copilăria a fost împodobită cu cântece populare, cântece de fanfară, colinde, și obiceiuri de iarnă.
Chiar și astăzi își amintește de zilele copilăriei petrecute la bunici, cu acel radio pe perete, unde marii artiști intrau în casele noastre prin muzica lor autentică, de suflet și dor.
Cea mai mare bucuria a sa a fost, când peste ani, i-a putut cunoaște personal și a urcat pe marile scene alături de ei, atât ca solist vocal, cât și ca prezentator. Iubitoare de folclor, a încercat, de-a lungul timpului, să imprime cântece si colinde culese din satul natal, pentru a nu se pierde esența tudorenilor. De asemenea, în majoritatea cântecelor, aduce în atenție locul natal, dar și persoanele dragi. Țăranul român a cântat așa cum i-a fost inima: când de jale, când de fericire… Cântecele sunt trăirile oamenilor, și se bucură enorm ca a îmbrățișat această “ cale de comunicare” cu cei ce îi ascultă cântecele.
Ai putea să ne povestești când și cum a fost primul tău pas în lumea muzicii si cine te-a îndrumat pe acest drum?
Mereu mi-a plăcut să zic că muzică m-a ales pe mine, pentru ca povestea mea este atipică. Deși am cântat de mică în diverse coruri, și simțeam că muzica îmi este balsam pentru suflet, n-am preconizat schimbarea ce urma să se producă în viața mea. Totul s-a schimbat când am întâlnit un OM, care m-a îndrumat vehement pe calea cântecului popular, iar aici mă simt cel mai bine, cea mai autentică și plină de sens.
Cum ti-ai descrie meseria si viata de până acum ca interpret de muzică populară?
Pe cât de frumoasă este această cale, pe atât de anevoioasă, cu urcușuri și coborâșuri, precum este și viața. Și când o ușă s-a închis, s-au deschis alte 3 ferestre. Mă pot bucura de un palmares de spectacole pe care le-am prezentat, dar și unde am cântat, având pe aceeași scenă artișți mari ai muzicii populare. M-a binecuvântat Dumnezeu cu momente unice

De ce acest stil muzical și nu altul?
În folclorul românesc, mă regăsesc cel mai bine, pentru că răsare din inimă. Este vorba de trăire! Pentru mine, costumul popular este cel mai frumos stil vestimentar. Uneori am impresia că nu pot exprima în cuvinte dragostea ce i-o port.
Ce părere ai despre industria muzicală din Romania, în ansamblul ei și in particular, pe segmentul pe care te-ai axat? Se păstrează și se promovează folclorul în prezent?
Mi se pare că fiecare gen muzical are publicul lui. Observ că sunt, în continuare, mulți tineri și copii care îmbrățișează drumul cântecului popular. Acest lucru atestă faptul că cei ce vin din urma noastră, vor ține flacăra folclorului aprinsă.
Cum ai descrie momentul în care le cânți oamenilor?
Când urc pe scenă să le cânt oamenilor, îmi doresc conectare de la inimă la inimă. Atât îmi doresc: să pătrund în sufletul ascultătorului, să îl bucur, sau să îi ofer o licărire de speranță.

Cum își câștigă publicul un tânăr interpret de muzică populară și cum face față concurenței ?
E o întrebare tare bună, și nu am un răspuns prea clar, dar cred că răzbești prin muncă, răbdare si demnitate!
Ce îți place sa faci în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?
Când găsesc un răgaz, îmi place să călătoresc. Mi se par alte lecții de viață, de deconectare, de relaxare.
Care este cea mai de suflet melodie pe care o fredonați mereu?
Toate piesele îmi sunt dragi, dar cea care îmi stârnește lacrimi când o interpretez este ~ “Azi cant pentru a mea bunica” ~ deoarece atât versurile reprezentative, cât și videoclipul , vor rămâne ca un tezaur al familiei. Am reușit să îi cuprind în imagini pe bunicii mei, și peste ani, aceste imagini vor cântări enorm pentru noi.
Ce crezi că lipsește la momentul actual în muzica autohtonă ?
În ziua de azi, mi se pare că la muzică autohtonă lipsește răgazul de a fi ascultată.
Artiștii sunt nevoiți să scoată piesa, după piesa, după piesa… Si am auzit adesea în rândul colegilor de breaslă care sunt întrebați “Când scoateți o melodie nouă?”, în condițiile în care, au lansat material nou cu câteva luni în urmă. În aceste momente, artistul devine bulversat, nu înțelege de ce oamenii nu absorb mesajul lor, de ce mereu este nevoie de nou. Eu am și acum imprimate în suflet cântece din copilărie, și când le ascult, parcă mă reîntorc la momentele de atunci.

Un mesaj pentru publicul tău și pentru cititorii ziarului Cronica Satului:
Mă bucur că mai sunt cititori de frumos și oameni care militează să aducă în lumină astfel de lucrări. Sunt onorată că mă aflu printre cei care mai au lucruri de povestit, și multe încă de realizat. Mă înclin în fața dumneavoastră și nădăjduiesc că am fost o filă de poveste pe sufletul domniilor voastre.
Mai jos veți găsi o parte din piesele cântate de tânăra artistă de muzică populară:
Cântec cules de la o bătrână din satul său natal, Veronica Doroftei
Colind cules din Vatra satului
Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu