Home / Interviu / Un primar pentru care „NU SE POATE” nu se poate

Un primar pentru care „NU SE POATE” nu se poate

Dãnuț Gavriliuc, primarul comunei Verești, are 45 de ani, este economist de formație și a adus aceastã localitate, din 2008, de când a fost ales prima datã, la un stadiu de dezvoltare de invidiat. Nu crede în vorbe, ci în fapte, dar mai ales în oameni și beneficiazã de aportul unei echipe tinere, pe care șia format-o cu abilitatea unui selecționer de naționalã. Omul lui de bazã, împreunã cu care formeazã un tandem al eficienței executive este viceprimarul Aurel Tabãrã, ce numãrã 41 de ani, funcționeazã la cote înalte de energie managerialã și spune simplu, cu modestie: „Nu e ușor sã ții pasul cu primarul Gavriliuc. Dar mã bucur cã fac parte din echipa lui și acest lucru nu poate decât sã mã oblige sã fac totul bine”. Primarul Dãnuț Gavriliuc a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, pe parcursul cãruia l-am descusut pe toate pãrțile despre ce se mai întâmplã în comuna pe care o conduce.

Domnule primar, sã trecem la treabã… Ce proiect aveți în derulare în momentul de fațã? Pentru cã ne-a ajuns la urechi ceva despre un drum care a tot „strigat” în anii din urmã și iatã cã se face…

– Aveți informații exacte. Este vorba de Mãsura 3.2.2D, de reabilitare a drumurilor calamitate ca efect al inundațiilor din 2010. Așa cã DC 66, care se face, se reface, se lucreazã în draci și, în 10 iunie 2014, va fi predat, cum se spune, la cheie. Drumul dintre Hancea și Corocãiești, în total 5,65 km de asfalt, șanțuri betonate etc. Valoarea licitatã a proiectului este de 1,150 milioane euro și a intrat în execuție în luna septembrie.

– N-a fost ușor…

– Ce e ușor pe lumea asta? Procedura a durat un an de zile, au fost și contestații, cum se întâmplã în zile ca ale noastre, dar am reușit sã rãzbim. Am biruit, cum se spune.

– Gurile rele spun cã proiectul s-a blocat…

– Știu, mi-a ajuns și mie la urechi, am „prieteni”, chiar din Corocãieștii mei, care vorbesc tâmpenii. Drumul e acolo, lumea vede cã se lucreazã la el și iatã cã existã și oameni din ãștia. Pe scurt, ca sã vorbesc pe înțelesul tuturor, ne încadrãm în prima tranșã din banii alocați prin Fondul Național de Garantare. Trebuie sã obținem certificarea banilor alocați, ca sã deblocãm tranșa a doua. Am zis cã-l fac acest drum? L-am fãcut și repet, pe 10 iunie 2014, drumul va fi dat în folosințã.

– Cine merge pe mâna dumneavoastrã nu pierde, cu alte cuvinte…

– Dumneavoastrã ați spus-o. Nu am cãutat niciodatã sã mint oamenii. Tot ce am promis în campania electoralã am realizat, ba chiar mai mult. Știți, eu am un principiu în viațã: dacã zic, atunci fac. Altfel nu candidam de douã ori. Comuna asta, îmi pare rãu s-o spun, a fost lãsatã de izbeliște din 1990 pânã în 2008. Nu s-a fãcut nimic. Îmi pare rãu cã n-am candidat din 2000, pentru cã altfel arãta Vereștiul astãzi. S-au pierdut SAPARD-uri, s-au pierdut o grãmadã de fonduri. Când am vrut sã fiu primar, m-am întrebat… De ce candidezi tu, Dãnuț? Așa, ca sã te afli în treabã? Nu, voiam sã vãd în comuna mea asfalt, trotuare, voiam un centru civic frumos. Cred cã acum centrul civic aratã cum ar trebui sã arate un centru civic în secolul 21.scoala

– Știm și vã dãm dreptate. Despre școli, despre culte ce ne puteți spune?

– În 5 ani, am ajutat fiecare cult, nu a existat unul sã nu primeascã bani de la bugetul local. O sã ajung și la școli, pentru cã, vrând – nevrând, îmi ridicați mingea la fileu…

– Haideți sã vã ridic mingea cum trebuie, atunci. Știm cã aveți 12 proiecte finalizate sau în curs de finalizare finanțate exclusiv din bugetul local.

– Așa este, ne putem mândri cu asta. Anul acesta, adicã în 2013. E mult, e puțin? Alții sã judece. Noi facem. Noi, adicã echipa mea.

– Sã revenim la școli…

– Da, școlile… Pãi, la cea din Bursuceni, avem termopane, gard nou, din fier forjat, plus temelie, pavaj curte interioarã plus parcare, la Școala Corocãiești avem termopane, gard din fier forjat și pavaj, de asemenea. La Biblioteca comunalã – gard din fier forjat. La Școala Verești, sunt termopane în proporție de 70% și amenajarea unui trotuar. De altfel, avem finalizat 1,2 km de trotuare la Verești. Omul trebuie respectat, sã aibã pe unde merge, pe unde pãși… Apropo, iluminatul public e non stop, în toate localitãțile. Non stop, se înțelege cã pe timp de searã și noapte, de la ora 7 la 19. Glumind, am o vorbã, când știu cã cele 1600 de becuri de mare putere funcționeazã: și-așa e greu pentru oameni, mãcar sã aibã luminã…

– Am vãzut cã aveți un cãmin cultural fain în Corocãiești…camin cultural corocaiesti

– Ați vãzut bine. Ce nu știți, însã, e cã toți banii vin din bugetul local. Și „avem di tãti”, cum se spune. „Tãti” noi. Mobilier, inclusiv la bucãtãrie, cum se gãsește la orice restaurant care se respectã. Totul e nou, de la încãlzire centralã, pânã la grupuri sanitare. La cãminul cultural din Verești sper sã finalizãm modernizarea pânã de sãrbãtori. Dar, pentru cã vorbeați de școli… Toate au asigurat combustibilul pentru iarnã. Copiii nu trebuie sã stea în frig.

– Ne aducem aminte cã, de când sunteți primar, copiii reprezintã un capitol aparte în economia preocupãrilor de edil-șef...

– Așa este. De Crãciun, în fiecare an, fiecare copil a avut, din 2008, de când sunt primar, a primit un pachet. Anul ãsta, cu ajutorul lui Dumnezeu și al sponsorilor, copiii vor primi din nou pachete. Așa trebuie sã fie, cã de aia existã sãrbãtori și luna cadourilor.

– La Bursuceni cum stați cu drumul?

– Ați atins un punct nevralgic… Dar iatã cã am un rãspuns și la aceastã problemã. Finalizãm studiul de fezabilitate pentru DC 65 Corocãiești – Bursuceni spre Dumbrãveni. Și, în 2014, vom identifica ce mãsuri europene se deschid pentru 2014 – 2020. În caz contrar, vom gãsi sursã de finanțare, chiar dacã va trebui sã facem credit. În 2015, cred cã bursucenenii vor avea asfalt.

– Cã veni vorba de Bursuceni. Aveți un viceprimar de acolo, Aurel Tabãrã.Cum e lucrul în echipã cu el?

– Ați punctat bine. Echipã, deoarece eu nu fac nimic de unul singur. De unul singur poți sã fluieri, dacã îți vine. Oamenii, echipa conteazã. Ce pot sã spun? Uneori, sunt nevoit sã merg afarã din Verești, pentru cã așa se impune, știu sigur însã cã Aurel mã supline ște cu brio. Revenind la echipã. Altãdatã dãdeam și 100 de telefoane pe zi. Acum nu e nevoie, pentru cã am oameni care știu ce au de fãcut.

– De asfalt ne-am lãmurit și vã felicitãm. Apã – canal?

-Avem întocmit deja un studiu de fezabilitate, iar mãsurile se vor deschide la anul, dupã cum știți. Este vorba de 3,5 km de canalizare și 6 km de apã, cu stație de epurare, respectiv stație de filtrare și pompare plus castel. E vorba de Hancea și Verești.

– Din nou, nu putem spune decât cã alți primari, care așteaptã cu mâna întinsã fonduri, ar fi uimiți…

– Uimiți, neuimiți, aceia primesc fonduri, deși au datorii. Noi nu avem datorii și nu primim. E corect? Dincolo de asta, avem o relație bunã cu noua conducere a CJ. Puteți sã specificați asta și nu spun minciuni. E și acolo o echipã tânãrã.

– Despre viața economicã în Verești ce ne puteți spune?

– Este, și din plin. Stricto sensu, sunt agenți economici de anvergurã, cum ar fi TAGRO GRUP Iași, profil de activitate creșterea suinelor, cu o cotã semnificativã de contribuție, prin taxe și impozite locale, la buget, de aproximativ 1,2 miliarde lei vechi, avem FLAGGA, cu buteliile, și avem Symetrica, ambele cu o cotã sensibil egalã de circa 600 de milioane. Dincolo de asta, mã bucur cã s-au creat pentru locuitorii comunei și locuri de muncã prin aceste firme. Un loc de muncã înseamnã alte patru – cinci persoane din acea familie care trãiesc de pe urma acelui loc de muncã.

– Aveți, domnule portar, pentru cã știm cã ați jucat și fotbal în aceastã calitate, echipã în Liga a IV-a?

– Avem. „Viitorul Verești” se cheamã echipa. Am promovat anul acesta și nu pot decât sã mã bucur. Dincolo de faptul cã, de când sunt primar, pentru cã mai joc și eu ceva fotbal, mi-am rupt 7 coaste… (Râde ghiduș.) Sã revin. Avem contract de sponsorizare cu TAGRO, de vreo 100 de milioane vechi, și cu Symetrica de vreo 50 de milioane. Sunt costuri mari și implicarea acestor firme în sport e salutarã. Salvatoare, deci, în condițiile unei echipe mici, în plinã ascensiune. Anul ãsta am ajuns în finala Cupei României, faza pe județ, dar, pentru cã într-o competiție trebuie sã existe un învins și un câștigãtor, am pierdut noi, în fața celor din Frãtãuții Vechi. Așa e în sport. Avem teren bun, cu cel mai bun drenaj, pentru cã solul e nisipos, avem apã curentã, dușuri, boilere, vestiare, tot ce trebuie.

– Ce-i trebuie, domnule primar, unui om ca toți oamenii, cum sunteți dumneavoastrã, cu nimic deosebit fațã de alții, cu alte cuvinte, cu un nas, douã urechi și un cap între ele, pentru a reuși sã facã ceva pentru comunitatea care la ales?

– Îi trebuie oameni și încrederea în ei. Și încã ceva. Un principiu de la care sã nu abdice niciodatã: „NU SE POATE” nu se poate.

Mugur GEU

 

About cronicasatului

Check Also

White Smoke – un om, o poveste

White Smoke – se află în comuna Ipotești, județul Suceava. Gabriel Ostrovan, administratorul White Smoke, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *