Home / Actualitate / VALEA MOLDOVEI : „DESPRE SUCCESE SI INFRANGERI”

VALEA MOLDOVEI : „DESPRE SUCCESE SI INFRANGERI”

Primarul comunei Valea Moldovei, sportiv de performanță, are câteva atuu-uri care se potrivesc perfect cu funcția sa. Grație unei voinețe și a unei energii debordante, tot ceea ce își propune, reușește. La al 3-lea mandat, edilul comunei, mărturisește că „a fi primar nu este o fericire, ci mai degrabă este un destin”. Valea Moldovei este o comună în care conviețuiesc 4300 de locuitori. De când ambițiosul primar, Moroșan Constantin a preluat frâiele comunității, Valea Moldovei s-a schimbat așa cum nimeni nu cred să mai fi visat vreodată. Aceasta, deoarece se fac investiții fără precedent. Atmosfera din aparatul de conducere al comunei este una pașnică, iar problemele cetățenilor își găsesc întotdeauna rezolvare. La poalele munților, comuna Valea Moldovei parcă ar fi pictată.

Domnule primar, sunt sigură că programul dumneavoastră este foarte aglomerat, dar cam câte ore munciți pe zi?

Nu există program fix. Putem vorbi de 8-10-15 ore de muncă.

-Cum ați ajuns primar?

-Aș putea spune că la insistențele unor persoane dragi mie, dar, oarecum mi-am dorit și eu acest lucru. Deși concurența a fost mare, oamenii au ales bine, zic eu.

-Care erau problemele localității când ați ajuns în funcție?

-Am făcut o inventariere, deşi cunoşteam problemele înainte de a candida, mi-am făcut un plan şi am încercat în acelaşi timp să-mi respect programul electoral cu care am venit în faţa cetăţenilor, pentru că acolo erau numai situaţii cu care se confruntau oamenii acestei localităţi, şi să încercăm să rezolvăm cât mai mult din el. Niciodată nu o să poţi finaliza tot ce ţi-ai propus într-un an sau într-un mandat, dar, dacă începi, încet – încet rezolvi o parte din probleme, începi să mulţumeşti şi cetăţeanul. Deși Valea Moldovei este ultima din punct de vedere al alfabetului, și a fost ultima din punct de vedere al problemelor, am încercat să lucrăm la fiecare capitol în parte şi să creăm în primul rând un colectiv la primărie care să presteze cu şi pentru cetăţean. Eu zic că am reușit.

-Domnule primar, care sunt cele mai importante proiecte de care sunteți mândru?

-De-a lungul timpului, comuna Valea Moldovei a avut parte de foarte multe schimbări. Începând cu anul 2002, a fost finalizat proiectul privind canalizarea. De asemenea, au fost modernizate drumurile, iluminatul public. S-a construit o stație de epurare, s-a consolidat un sediu pentru persoanele agresate fizic (din fericire nu au fost semnalate cazuri de violență fizică). Totodată sunt mândru că am reușit să cumpăr ulilaje (tractor, remorcă, autoutilitară și altele) care să ajute la modernizarea și întreținerea comunității. În satul Miron le-am oferit oamenilor pășune pentru a-și constui case. Au mai existat proiecte, însă mai mici, nesemnificative comparativ cu cele menționate anterior. Am încercat să modernizez comuna, pentru ca cetățenii să aibă condiții ca la oraș. Aș vrea să menționez și faptul că nu există bani suficienți la bugetul local. Acest lucru se datorează amenzilor pe care le încasează locuitorii comunei, majoritatea din satul Miron și pe care nu le plătesc. Dacă aș avea mai mulți bani din venituri proprii (impozite, taxe din amenzi etc.), atunci aș reuși să fac mai multe pentru comuna Valea Moldovei. Lipsa banilor mă împiedică să schimb și mai mult localitatea.

-Amenzile provin din …?

-Circulație și chiar agresiune verbală sau fizică. În satul Miron locuiesc mai mulți oameni de etnie romă. Aceștea sunt ceva mai agresiv. S-au obișnuit să meargă la poliție pentru orice scandal, oricât de minor ar fi. Primesc amendă, însă refuză să o plătească. De aici și problema bugetului local.

-Domnule primar, reușiți să mulțumiți pe toată lumea?

-Ca primar, nu vei reuși niciodată să mulțumești pe toată lumea. Este imposibil. Există o vorbă din bătrâni „dacă-i dai toată săptămâna și nu-i dai sâmbăta e tot nemulțumit”. În cazul meu se potrivește. Cetățenii, indiferent de problema pe care o au, ei știu că trebuie rezolvată. Există o legislație, pe care eu o respect, indiferent cine bate la ușa mea. Din nefericire, oamenii de la țară nu sunt bine informați în ceea ce privește cadrul legal. De aici vin controversele și criticile. Cetăţenii au nevoie de respect, au nevoie să fie ascultaţi şi să fie luaţi în serios. În Primăria din Valea Moldovei, problemele cetăţenilor sunt cele mai importante, iar soluţionarea acestora se face în cel mai scurt timp. Cred că un bun primar trebuie să îi respecte pe cei pe care îi reprezintă, iar mie nu-mi place să las oamenii să aştepte la uşă. Cetăţenii sunt în centrul atenţiei iar uşa mea este întotdeauna deschisă pentru ei. Aşa că de ori câte ori oamenii au câte o problemă, le-o rezolv cu cea mai mare plăcere.

-Cum staţi la capitolul locuri de muncă în comună?
Avem mari probleme, pleacă mulţi în străinătate. E un lucru foarte bun că oamenii pleacă şi se întorc cu banii în localitate. Totuși, tinerii au posibilitatea să se dezvolte în această comună, deoarece primăria îi susține. Există deja tineri care încearcă să facă ceva în această comuna. S-aconstruit o mini-fabrică, unde vor exista angajări. De asemenea, aflându-ne la poalele munților, beneficind de material lemnos, mulți și-au cumpărat banzicuri. Alții se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor. Sper ca în viitor să ne dezvoltăm și mai mult și să se diminueze rata șomajului, până atunci acestea sunt singurele alternative.

-Dumneavoastră sunteţi unul dintre primarii care au înţeles că fără educaţie şi fără cultură nu se poate. Degeaba vrei să le faci pe celelalte, dacă nu ai educaţie – corect?
– Trebuie să ne descoperim identitatea. Sunt copii care astăzi habar nu au cine sunt, din ce neam provin, pe ce lume trăiesc. Eu am fost alături de ei şi voi fi în continuare. Chiar vreau să le modernizez Biblioteca, ca să le dau posibilitatea să vină să citească mai mult. Să vină cu profesorul, în mod organizat, nu doar unii, iar ceilalţi să „o şteargă” acasă. Nu! Toată lumea ar trebui să meargă la Bibliotecă, ar trebui să fie obligatoriu.

Alte planuri pe care le aveţi, domnule Moroșan?

În continuare îmi propun să modernizez celelalte drumuri comunale. De altfel, vreau să înfințez un grup sanitar, deoarece comuna Valea Moldovei are nevoie. Școlile și grădinițele au nevoie de o restructurare, de aceea voi pune în aplicare acest proiect. Îmi doresc să perfecționez bazele sportive și să achiziționez un bus pentru școală, astfel elevii să nu fie nevoiți să parcurgă 7km pe jos. Sunt foarte multe de făcut, de aceea încet și sigur voi transforma comuna Valea Moldovei într-un loc modern. Va înflori sub ochii mei și cu ajutorul meu. Oamenii vor avea condiții de trai ca la oraș.

Care este principiul după care vă ghidați în viață?

-Sunt succese care te înjosesc și înfrângeri care te înalță. Corectitudinea și cinstea m-au făcut să înaintez în viață.

-Vă gândiți să mai candidați?

-Sincer, cred că da. Aș vrea să fiu un primar pensionar.

Interesant este că un primar, înainte de a ajunge în funcţie, face promisiuni. Dumneavoastră, în funcţie de promisiunile pe care le-aţi avut în campanie – sau proiectele cu care aţi venit în faţa cetăţenilor – în ce măsură credeţi că sunt ele realizabile până la terminarea mandatului? Că mă gândesc că, probabil, dacă dumneavoastră vă faceţi treaba, o să aveţi şanse să fiţi reales şi, poate, chiar o să aveţi dorinţa să candidaţi din nou? În ce măsură credeţi că proiectele pe care vi le-aţi propus au şanse să fie realizate până la următoarele alegeri?
Am să încerc să nu promit şi să îmi fac treaba, cum aţi amintit şi dumneavoastră, o să avem kilometri de drumuri modernizate, pentru că avem deja un proiect în acest sens. De asemenea, voi renova instituțiile publice. Deci, în mare parte, am făcut ceea ce mi-am propus.

-Dacă ar fi să schimbați ceva la cetățenii din comuna dumneavoastră, ce ați schimba?

-Cred că nimic. Până în prezent au fost înțelegători, nu au creat probleme.

Cum reușiți să mențineți curățenia în comuna Valea Moldovei?

-În fiecare săptămână, oamenii scot la poartă sacii cu gunoaie, iar un tractor le ia și le duce într-un loc special amenajat. Astfel, nu se mai aruncă pe marginea pârâului.

-Ce mesaj le trasmiteți locuitorilor din Valea Moldovei?

-Sper ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să reuşim împreună finalizarea proiectelor de mai sus, care vor conduce în final, la ridicarea nivelului de trai. Îi asigur că voi continua să fiu un sprijin garantat, că voi încerca să găsesc soluţii legale problemelor cu care se confruntă. Îi salut pe toţi, le transmit tuturor un gând curat, multă sănătate, respectul şi consideraţia mea. 

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

După 20 de ani, aur olimpic pentru la canotaj 8 plus 1 feminin

Pregătit de Antonio Colamonici și Marcus Despina, antrenorul responsabil de barcă, echipajul de 8 plus …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *