IZVOR PLIN DE GUNOAIE ÎN FÎNTÎNELE
În comuna Fîntînele există un pârâu care dă bătăi de cap localnicilor, mai ales celor care locuiesc în aval. În pârâul cu pricina se aruncă gunoaie, fapt care duce la poluare pe termen lung, și mai ales la inundații. La fiecare ploaie mai serioasă, oamenii sunt în pericol să le fie inundate culturile, grajdurile și nu în ultimul rând casele. Pânza freatică a fost afectată de gradul mare de poluare din zonă, dar deocamadată nu s-a luat nicio măsură. În speranța că vom face auzită vocea localnicilor, am stat de vorbă cu acei locuitori care s-au arătat bucuroși să ne împartă câteva informații.
Coșuleanu Aurel, 41
– Câte izvoare colectează pârâul care trece prin Stamate?
– Două.
– Am înțeles că sunt probleme? Inundații. Din cauza resturilor menajere, personal ați avut probleme? Curăță cineva acest pârâu?
-Da, numai eu, Aurel!
– Stați foarte aproape de acest pârâu, a fost cazul să ajungă apa până la casă?
-Deocamdată nu, dar mai – mai.
–La Bănești am înțeles că se bifurcă, și că a inundat.
-Da, e inundație acolo, din cauza iazului, că nu-i dau drumul la iaz. Trebuie să-i dea drumul. Are la pod, la Bănești, nivel, și trebuie să-i dea drumul.
–Eu am înțeles că s-a deviat de la curs, datorită blocajului provocat de resturile menajere, e adevărat, ce credeți că ar trebui făcut?
-Primăria, ar trebui sa vină cu utilaje, să curețe zona.
Coșuleanu Silvia
– Ați spus că a venit domnul primar pe aici, să vadă situația?
– N-a fost el, a fost domnul vice cu șeful de post, dar nu s-a luat nicio măsură. Tot au spus că trebuie să ducă apa. Să vină, să sape, că dacă ți-aș arăta în casă, tot e umed și ud până și grajdul este afectat. Nu are unde să se scurgă, apa vine de la 2 izvoare, de la Dănila și de aici. Să se facă ceva, să vină cu utilaje, dar dacă primăria nu se implică…
–Ați fost la Primărie?
-Am fost, am strâns și semnături. Și nu s-a luat nicio măsură. S-au tot întrebat ce să facem, și cum să facem.
– Apa de băut, de unde o luați?
– Din fântână, de unde? Nu e strălucită, dar ce să facem?
Bejinaru Tinca, 64 ani, Stamate
-Moșneagul meu are 74 de ani, și nu vine nimeni să ne ajute. Uite ne îneacă apa, cum stăm noi aici, în vale.
–Ați vorbit mai departe, v-ați adresat autorităților?
– Da, am mers la Primărie, dar primarul când ne vede, fuge. Asta-i problema. Și, o mizerie de nedescris, care vine pe gârla asta, și toată se strânge aici. Eu sunt gunoierul satului. Cine vrea să vină să vadă, să vină aici pe „colțul vesel”. Tot e numai mizerie. Când mă duc la Primărie, primarul tot zice ‹ Am să fac, tanti Tinca, am să fac, am să vin să văd ›. De când e domnul primar la comuna Fîntînele, niciodată nu a venit să vadă cum trăim noi. Asta nu-i ceva de râs, asta-i ceva de plâns. Noi suntem doi oameni bătrâni, bolnavi, nu putem să ținem piept la toate gunoaiele astea, la toată apa, care se scurge tocmai de la Corocăiești, și de la 2 izvoare din Stamate.
–De când, a devenit pârâul o problema?
-De la Revoluție. Pe timpul lui Ceaușescu, în grădină aici, era imaș, era porumb, morcov și acuma e stuf, papură și baltă. Și nu vine absolut nimeni. Am fost la Primărie, și domnul primar l-a luat pe domnul vice și pe domnul Leonte, că nu știu ce funcție îndeplinește, ei au venit, s-au uitat și s-au întors înapoi la Primărie, că era bine și călduț. Asta-i treaba.
Călin Jean, 84 ani, Bănești.
– Aveți probleme cu acest pârâu, am înțeles că a inundat în zona dvs.
– A inundat! E vorba de pârâul care vine de la Stamate. Ultima dată am fost la primar prin februarie – martie și ne-a spus că așteaptă bani de Uniunea Europeană. Nu sunt bani. Aici trebuie excavator, trebuie muncă. I-am spus să vină sa vadă ce este de făcut. Să vedem cum să facem, dar să vină măcar să vadă, însă nu a venit. I-am zis, că așa cum a pus balastru pe alte străzi din sat să pună și la noi, pe valea asta, dar nu a mai pus nimic. Noi o să ne strângem toți oamenii, și dacă nu vrea să vină la noi, o să mergem noi la Suceava la Consiliu.
–La Bănești de când persistă această problemă?
– De mai mult timp. Primarul dinainte, a venit, s-a interesat, a rezolvat problema, dar de când e ăsta nou, nu a mai făcut nimeni nimic.
Minodora B., 80 ani, Bănești.
– Acum câțiva ani în urmă au venit doi ingineri și au măsurat. Ne-au întrebat dacă nu îi lăsăm să ne facă niște șanțuri, prin grădină, ca să nu ne mai inunde. Dar o vecină de aici nu a fost de acord, și nu s-a mai făcut nimic. Primarul a spus să avem răbdare, să primească bani de la Uniunea Europeană.
–Ați făcut reparații la casa, cine mai este în situația dumneavoastră?
– Da, păi, toți avem casele așa…mai ales când vine apa…
– Apa din fântâni este potabilă?
-La mine e bună,. Am noroc că este fântâna mai sus.
–Deci ați fost, ați vorbit cu primarul?
-Da am fost, a zis cum prinde bani, cum vine și ne ajută. Dar până atunci, măcar o mașină – două de balastru să ne aducă aici, pe stradă.
L-am intalnit pe Lazăr Petru, consilier local în comună.
Acesta era familiarizat cu această situație, dânsul făcând parte din administrația anterioară, atunci când mai mulți săteni au mers în repetate rânduri la Primărie. După cum, chiar dumnealui declară, ultima activitate legată de acest subiect, pe care primăria a întreprins-o a fost acum mai bine de doi ani:
-Referitor la gârla care vine de la cele două izvoare de la Stamate, în anii trecuți, mai exact în mandatul celălalt, ne-am deplasat la fața locului, dar cetățenii și-au depus gunoaiele pe pârâu, și-au făcut podină din lemn, iar gunoaiele se duc în aval de casele lor, ceea ce face să se colmateze șanțul, iar când s-a mers să se curețe, au spus că este proprietatea lor, refuzându-ne accesul.
– Când se întâmpla asta?
– Acum doi ani. Au fost alocați bani din bugetul local, dar proprietarii nu ne dau voie, nu putem face nimic.
–Chiar dacă se inundă gospodării din aval?
-Chiar și așa, nu putem face nimic, fără acordul proprietarilor, și nu sunt nici cooperanți. Întrucât tot ceea ce s-ar scoate din râu, ar trebui depozitat pe marginea șanțului oamenii nu sunt de acord. Spun că au culturi și că nu se poate.
Ioan Sofronie, viceprimar comuna Fîntînele.
-Domnule viceprimar, legat de problema cu pârâul Sălăgeni, ce ne puteți spune?
-Pârâul Sălăgeni colmatează o serie de terenuri ale unor cetățeni care nu pot cultiva nici măcar pășune pe aceste suprafețe. Este în atenția conducerii primăriei să se dea drumul nivelului iazului din satul Bănești, să curgă în pârâul Văduleț, iar din Văduleț să se verse în Siret. Astfel se vor decolmata aceste suprafețe, iar oamenii vor putea să-și cultive terenurile. Practic, una din probleme o reprezintă nivelul crescut al iazului.
–De-a lungul timpului s-au tot strâns deșeuri, apa nu-și mai poate continua cursul, se vor lua măsuri de strângere a gunoaielor?
-Strângerea gunoaielor este o problemă mai veche vizată de autoritățile locale, dar unii cetățeni nu înțeleg că există mașini de gunoi care vin regulat să-l colecteze, și pur și simplu aruncă gunoiul, îl acoperă cu noroi și astfel crește nivelul mâlului, fapt pentru care apa nu poate trece de aceste blocaje.
În cele din urmă, am luat legătura cu primarul, care ne-a explicat întreaga situație, ba chiar a venit și cu vreo două soluții, care, declară acesta, vor fi puse imediat în aplicare.
Gheorghe Cornea, primar comuna Fîntînele.
– În ultimul timp, dat fiind faptul că a plouat extrem de mult, canalul de la Bănești s-a colmatat. Deocamdată nu am avut posibilitatea să mergem pe teren să rezolvăm problema, dar sperăm că atunci când vremea se va mai îndrepta să reușim să mergem acolo cu buldoexcavatorul să rezovlăm problema oamenilor.
– Au mai fost probleme de acest gen?
– Da, îmi aduc aminte că în celălalt mandat, fostul viceprimar a fost în teren și a decolmatat cu o echipă de lucrători, și de atunci până acum nu au mai fost probleme așa mari.
– Nivelul iazului reprezintă vreun risc?
– Da, și acolo este o problemă, dar vrem să dăm drumul la deversorul de la Călugăr, și sperăm ca apa să-și revină la limitele normale.
O altă veste bună este că pe data de 3 Iunie, a.c., s-a emis Ordinul de începere a lucrărilor la drumurile comunale si podețele afectate de inundații. Peste 7 km de drum și 20 de podețe vor fi modernizate în satele Stamate și Slobozia. Drumurile vizate sunt: în satul Stamate – DC 65 (din Valea Lacului până la Școala Primară 2) – 2,6 km și DC 89C (de la hotarul satului Stamate până în dreptul locuinței lui Coșuleanu Gheorghe) – 0,9 km și în satul Slobozia – DC 89B – 3,5 km.
Slobozia, comuna Fîntînele
Oltița Todircă, interpretă de muzică populară
– Am copilărit în comuna Fîntînele, fiind născută în Slobozia, îmi aduc aminte cu nostalgie de vremurile în care mă jucam pe malul pârâului.
De mai bine de 20 de ani nu mai locuiesc în Slobozia, pentru că drumurile vieții m-au purtat către alte localități, dar mă întorc mereu cu drag aici și mi se pare că timpul într-adevăr s-a scurs și peste geografia satului. Tot caut acel pârâu lângă care am crescut și unde mă jucam cu tălpile goale în apă, și nu-l mai găsesc, pentru că, din câte am înțeles nu mai curge pe aici. Îmi aduc aminte că se chema pârâul Sălăgeni, și din păcate acum nu mai este decât mâl uscat.
– Cum vedeți astăzi satul copilăriei dumneavoastră?
– A îmbătrânit satul meu natal. La biserică oamenii nu mai ajung, că sunt prea bătrâni. Îmi amintesc că pe vremuri erau niște oameni curajoși, nici comuniștii nu au putut să-i mute de aici. Părinții mei au construit casa în care stau acum, dar mai aveam vecini care dacă era inundați de pârâu, mergeau la partid să ceară să fie mutați. Ai mei, însă, nu au plecat niciodată. Și ca ei mai sunt și alții, care au o dragoste nemărginită pentru pământ, cu rădăcini adânci în aceste locuri. Pe vremuri, comuniștii s-au răzbunat pe localnici, nu le-au pus curent electric, nu le-au pus fir de telefon. Eu până la 14 ani nu am avut curent electric acasă. Oamenii au fost și sunt săraci aici, și puținul pământ pe care îl au l-ar fi îngrijit mai bine dacă pârâul ar mai trece pe aici. Școala de aici e închisă; îmi amintesc câți copii veneau la școala din sat, eram așa de mulți, însă acum toți merg la Fîntînele. M-aș bucura să fie întrebuințată ca loc de întâlnire, să vină primarul să facă ședințe aici, că poate doar așa o să fie îngrijită. Dacă un lucru nu e folosit, nu e nici îngrijit, în timp piere, și e păcat să lăsăm o fărâmă de istorie în paragină.
Ionel CURCAN