Visul copilului Gabriel Treteag din copilărie este același cu cel al adultului de astăzi ?
Răspuns – Am fost un copil ca oricare altul, dintr-o familie normală, un copil crescut la țară, în comuna Cornu Luncii. Un copil care până la vârsta de 9 ani nici măcar nu știa că există această posibilitate, nu mi-am putut imagina atunci că există profesori care pregătesc copiii pentru a păși pe acest drum, chiar dacă îmi plăcea să cânt, să dansez, nu am crezut că se poate. Astfel, la vârsta de 9 ani am pășit în această lume. Visul meu de atunci… având în vedere tot ce v-am spus, la acea vârstă nici nu știam la ce să visez, nu știam ce înseamnă muzica, scena, publicul aplauzele, așadar nu aș fi putut visa la asta. În gândirea mea de copil, visurile mele s-au rezumat la un singur lucru, anume să cânt. Așa am început, cu dorința de a cânta, nu știam unde și când, dar asta îmi doream. Și da, acum visez la același lucru. Ce s-a schimbat este modul de gândire, experiența și viziunea. Acum știu unde mă situez, știu ce cânt, știu unde am ajuns să cânt și știu unde îmi doresc să ajung cu cântecul meu, dar, la bază, nimic nu s-a schimbat, încă visez să cânt, toată viața.
Ce înseamnă, de fapt, muzica pentru tine?
Răspuns – Muzica… aș putea să vă povestesc acum despre ce înseamnă muzica, noțiuni teoretice și practice, însă aș minți dacă aș spune că acesta este primul lucru la care m-am gândit. Pentru mine, muzica pe care o cânt reprezintă viața mea, reprezintă un stil de viață. Ce trăiesc astăzi, cânt mâine. Muzica este atât de complexă în sufletul meu, e fericire, tristețe, distracție și încercări. Sunt implicat 100% în muzica mea, simt și trăiesc fiecare vers, pentru că în acest mediu am crescut.
Care sunt primele amintiri legate de muzică ?
Răspuns – Primele amintiri legate de muzică sunt de la prima apariție pe scenă, când, la 9 ani, am participat la un concurs pentru elevi, unde am cântat „Nici la vară nu mă-nsor” și „Cântă cucu bată-l vina”. Țin minte și acum că nu aveam nici costum popular și nici mamei nu i-am spus că merg, abia cu o zi înainte a fost anunțată de doamna învățătoare. N-a avut timp nici să mă certe că nu i-am spus, în seara respectivă a trebuit să umble tot satul să găsească un costum popular, apoi m-a ascultat de două ori să vadă cum cânt (a fost în premieră și pentru ea), iar de dimineața am plecat în Suceava la concurs, unde surpriză mare, am ieșit pe locul al doilea. După această experiență am cunoscut-o pe doamna profesor Maria Macovei, iar, de atunci până în ziua de astăzi îmi veghează drumul artistic.
Ce fel de muzică promovezi, cea comercială sau muzica de suflet care reprezinta originile sacre ale poporului român?
Răspuns – Încă de la început, doamna profesor Maria Macovei mi-a format acest respect pentru folclorul autentic, iar, de atunci până în present, nu m-am abătut niciodată de la această învățătură. Este adevărat că urmăresc acele cântece autentice în care să se regăsească și generațiile tinere, pentru că aceasta este datoria mea, să arăt că folclorul este actual mereu, indiferent de vârstă și este al nostru, ne face să fim români, să simțim românește. Trebuie să recunosc că este foarte greu, dar Dumnezeu mi-a scos în cale oameni extraordinari care au grijă să nu mă abat de la acest principiu, anume: doamna profesor Maria Macovei, doamna Herna Săndulean, maestrul Mihai Cotos, doamna Elise Stan, doamna Iuliana Tudor și mulți alții.
Cum ai defini cuvântul ,,scenă „, ce înseamnă pentru tine?
Răspuns – Într-un singur cuvânt aș defini scena ca fiind o punte. Punte pe care pășesc și mă apropii de oameni. Nimic nu se compară cu acest sentiment, să le fiu aproape, să le cânt și să comunicăm. Nu puține au fost momentele în care nu mă simțeam tocmai bine, iar odată cu primul pas făcut în scenă totul se schimba, parcă pășeam într-o altă lume. Este greu să fii natural pe scenă, dar odată ce ai reușit și ai trecut de această punte, găsești iubirea oamenilor și este cea mai mare satisfacție pe care o poate avea un artist, consacrat sau la început de drum cum sunt eu.
Cu ce personalități din industria muzicală ai colaborat?
Răspuns – Am avut ocazia să colaborez cu mari nume ale folclorului românesc, artiști, etnomuzicologi, ansambluri și orchestre. Am avut ocazie să colaborez cu doamnele Iuliana Tudor și Elise Stan în cadrul emisiunilor și spectacolelor organizate de către Televiziunea Română. Tot prin intermediul Televiziunii Române am reușit să colaborez cu artiști precum: Voltaj, Cornelia și Lupu Rednic, Matilda Pascal Cojocărița, Grigore Gherman, Sorin Filip și Alexandru Brădățan. Am avut ocazia să colaborez în numeroase spectacole cu Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” – Suceava, Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” – Iași. Cu multe orchestre: Orchestra „Lăutarii” – Chișinău, Orchestra „Folclor” – Chișinău și majoritatea orchestrelor din țară. Sunt onorat de toate aceste colaborări și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot!
Ai un loc de muncă momentan? Studiezi sau doar cânți la diferite evenimente?
Răspuns – În momentul de față nu sunt angajat. Îmi urmez studiile la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – Iași, în ultimul an de studii. Pe lângă facultate, am un program foarte încărcat cu diferite evenimente, spectacole, emisiuni și colaborări.
Melodii proprii ai reușit să înregistrezi ?
Răspuns – Am reușit să îmi construiesc un repertoriu destul de apreciat cu ajutorul maestrului Mihai Cotos căruia îi sunt recunoscător, însă abia acum mă axez total pe partea de repertoriu. Până acum am participat la festivaluri concurs de gen de unde am adus multe premii în Bucovina, am încheiat această etapă, iar acum am trecut la următoarea – repertoriul. Am fost învățat că nu ai cum să realizezi ceva de durată fără să parcurgi toate etapele!
Ce crezi că ne lipsește nouă, astăzi, ținând cont că faci parte din noua generație care va duce mai departe ștafeta portului popular prin muzica populară?
Răspuns – Mă bucur să văd că ușor ușor lumea revine la folclor, însă tot mai avem de muncit. Consider că apariția atâtor mijloace tehnologice de promovare, utilizate în exces poate duce la îndepărtarea publucului de sălile de spectacol. Dacă ne lipsește ceva este interacțiunea, niciun video de pe YouTube nu poate reda emoția trăită într-o sală de spectacol!
Crezi în valori morale, le aplici?
Răspuns – Cred în valorile morale și imi ghidez viața după acestea. Apreciez și trăiesc după valorile omului de la țară: credința, respectul, iubirea, dragostea de pământ și țară. Aceste valori îmi aduc liniștea, asta îmi doresc să și promovez, haideți să fim mai simpli! Să ne bucurăm de lucrurile mărunte, să ne apropiem de natură, de animale, dar și unul de celălalt!
Un mesaj pentru publicul tău și pentru cititorii ziarului Cronica Satului :
Răspuns – Vă mulțumesc pentru tot, oameni dragi!
Fără voi, toată munca și sacrificiile pe care le facem nu si-ar avea rostul, voi faceți ca totul să merite! Vă iubesc!
Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu