Home / Actualitate / Interviu cu Alexandru Recolciuc – artist muzică populară din Bucovina

Interviu cu Alexandru Recolciuc – artist muzică populară din Bucovina

 

Când spunem folclor, ne referim la identitate , sufletul acelui popor, sentimentele lui , trăirile și visele sale. Bucovina este una dintre cele mai frumoase provincii carpatice, este un ţinut fascinant prin istoria locului şi a oamenilor, prin armonia peisajului cu cele mai frumoase culori. Aici este locul unde mulți artiști de seamă au cântat și cântă cu dragă inimă promovând această zonă prin cântec, joc și voie bună.

Alexandru Recolciuc a debutat în anul 2001, la emisiunea televizată “Ploaia de stele”, prezentată de Cosmin Cernat. După acest debut frumos, au urmat mai multe participări la festivaluri, precum “Maria Tănase” din Craiova, “Nehoiu” în Bistrița și concursuri, recompensate cu numeroase premii.

Primul pas al artistului de muzică populară Alexandru Recolciuc, în domeniul muzicii, a avut loc odată cu câștigarea preselecției pentru ansamblul de tineret “Balada”, din cadrul Ansamblului “Ciprian Porumbescu”. După un an de zile, s-a dedicat carierei solo, iar primele înregistrări au avut loc în anul 2001.

Acesta a absolvit Școala Populară de Arte din Suceava în anul 2003.

Alexandru Recolciuc
Alexandru Recolciuc

Artistul a lansat mai multe albume, imprimate cu “Rapsozii Botoșanilor”, cu orchestra “Ciprian Porumbescu”, cu Fanfara “10 prajini”, condusă de Ovidiu Lipan Țăndărică, precum și unul cu Orchestra Națională “Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros de la Chișinău.

Repertoriul artistului de muzică populară de astăzi este cules din satul natal, din satele vecine, din zona Bucovinei și a mănăstirilor, iar acestea transmit toate sentimentele de dragoste, de voie bună și veselie tuturor celor care îl ascultă, fie la spectacole sau la petrecerile exclusiviste.

Viața la țară, pentru artistul de astăzi, Alexandru Recolciuc, înseamnă port și tradiție , folclorul a luat naștere la sat acolo unde doina și vioara îmbracă permanent zilele de sărbătoare.

Ține o legătură strânsă cu locul copilăriei sale și vizitează des satul Plăvălari, comuna Udești, județul Suceava .

Scena, pentru artistul Alexandru Recolciuc, înseamnă locul unde simte că poate transmite cel mai bine mesajul cântecului popular oamenilor care îl ascultă.

„Originile noastre românești sunt foarte importante, acestea sunt transmise din moși strămoși și au fost păstrare cu sfințenie până în zilele noastre pentru a fi transmise mai departe.

Ceea ce ne lipsește, în prezent, din muzica populară autentică sunt artiștii care au plecat dintre noi și care au cântat până în ultima clipă a vieții lor muzică autentică. În zilele noastre, din nefericire, se pune mai mult accent pe muzica comercială.” afirmă artistul.

Din repertoriul artistului Alexandru Recolciuc amintim:

Apreciază tinerii care aleg să ducă mai departe această frumoasă tradiție a portului popular, muzica autentică însă, în același timp, le oferă și un sfat prețios și anume: ,,Să respecte pe cei din jurul lor și să înțeleagă că nu se poate peste noapte să ajungi vedetă , ci doar prin muncă și stăruință”.

Un articol realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

About Emanuel Corduneanu

Check Also

Tragedie la Botoșani! Un motociclist a murit, iar o tânără și mama sa au ajuns la spital – FOTO&VIDEO

Un bărbat a murit, iar o tânără de 21 de ani și mama sa au …

3 comments

  1. Ce frumos este sa vezi cum artistii nostri continua sa promoveze cultura si traditiile noastre, sa ne arate ca folclorul nu este doar o simpla forma de muzica, ci o parte din sufletul nostru. Alexandru Recolciuc este un exemplu de devotament si munca asidua, iar prin cantecele si vocea sa, ne poarta intr-o lume plina de bucurie si voie buna. Iti multumesc pentru dedicarea ta fata de folclorul romanesc si iti doresc mult succes in continuare! 🎵🇷🇴

  2. Folclorul este sufletul unui popor, iar Bucovina este una dintre cele mai frumoase provincii carpatice pline de istorie si oameni minunati. Faptul ca artistul de muzica populara, Alexandru Recolciuc, promoveaza cu drag aceasta zona prin muzica sa este de apreciat. Este important sa ne amintim intotdeauna de originile noastre si sa le transmitem mai departe cu sfintenie. Ma bucur ca tinerii de astazi sunt interesati de traditiile si portul popular, iar faptul ca artistul nostru ii sfatuieste sa muncim si sa ne respectam ne arata ca este un adevarat ambasador al culturii noastre autentice. Oameni ca el ar trebui sa fie mai mult promovati si respectati pentru ca, din pacate, astazi se pune accent mai mult pe muzica comerciala. Multumim pentru articolul minunat despre acest artist de suflet, Emanuel Corduneanu! #IsRoman 🇷🇴 🤝

  3. Foarte frumos articolul despre artistul Alexandru Recolciuc! Ma bucur sa vad ca tanarul nostru pastreaza traditiile si portul popular autentic, cantand cu pasiune si dedicare despre frumusetea si bogatia Bucovinei. Este important sa ne cunoastem radacinile si sa le respectam, asa cum face si acest artist de seama. Felicitari pentru promovarea folclorului si pentru munca depusa! Sper ca tinerii se vor inspira din exemple precum al dumneavoastra si vor duce mai departe aceasta frumoasa traditie. Multumesc pentru sfatul oferit tinerelor generatii si le urez mult succes in continuare! #IsRoman 🇷🇴 🤝

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *