Home / Actualitate / Ziua Pompierilor din Romania

Ziua Pompierilor din Romania

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din Romania
(13.09.2014)

Pompierii Romani aniverseaza astazi 166 de ani de la Batalia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA TARII, pe frontispiciul careia se regasesc nazuintele de libertate sociala, independenta si unitate nationala ale poporului roman. Ducand mai departe traditia Armei, pompierii au respectat si indeplinit cu abnegatie misiunile incredintate nobilei profesii de salvator.
IMG_1595La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat aceasta sarbatoare cu o serie de activitati premergatoare, desfasurate la sediul inspectoratului. Dupa prezentarea mesajelor de felicitare ale presedintelui Romaniei, primului ministru, ministrului M.A.I., secretarului de stat in M.A.I.- dr. Raed Arafat, inspectorului general si al inspectorului sef, au urmat avansarile in grad inainte de termen.
Anual, de ziua armei, pompierii care obtin rezultate exceptionale in indeplinirea atributiilor specifice, sunt avansati in gradul urmator inaintea expirarii stagiului minim. Astfel, in temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne si al inspectorului general al I.G.S.U., au fost inaintati in gradul urmator doi ofiteri si cinci subofiteri.
Tot in acest cadru festiv, pentru 50 de pompieri militari s-au conferit/acordat diplome de merit, de onoare si de excelenta, plachete onorifice, embleme de merit, distinctii de serviciu-insigne simbol si insigne onorifice, pentru rezultatele obtinute.
DSC_0170Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bataliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din Romania” si Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos – patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.
De asemenea, in cursul acestei saptamani, au fost prezentate in cadrul expozitei „Arc peste timp”, mai multe documente si fotocopii din Arhivele Nationale, cu file din istoria pompierilor suceveni si evolutia formatiunilor din domeniul situatiilor de urgenta, atat la sediul inspectoratului cat si la cel al Palatului Administrativ.
* * *
De ziua lor, pompierii militari suceveni au fost alaturi de cei in slujba carora sunt – cetatenii. S-au depuse coroane si jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judet si la statuia „Pompierul”, din fata Bisericii Militare, cu participarea oficialitatilor, a cadrelor militare active si in rezerva, a jurnalistilor si a celor care au dorit sa fie alaturi de sarbatoriti.
A urmat un moment sustinut de Fanfara Primariei, in foisorul din Parcul Central al municipiului, cu cantece patriotice si de promenada.


Cetatenii au vizionat tehnica de interventie a salvatorilor, expusa in fata Palatului Administrativ, s-au documentat la punctele de informare si s-au bucurat impreuna cu militarii, atunci cand acestia au defilat cu cantec si cu toate autospecialele din dotare pe traseul Palatul Administrativ – Biblioteca Judeteana – Hotelul Bucovina – Policlinica Municipala – Stadionul Areni – sediul inspectoratului.
Surprizele pompierilor militari suceveni nu s-au incheiat aici, pentru ca au urmat „Porti Deschise”, in toate subunitatile din judet, si o expozitie in parcarea Iulius Mall Suceava, unde toti cei prezenti au putut viziona exercitii demonstrative, tehnica de lupta si punctele de informare preventiva.

Sursa: www.pompierisv.ro

Galerie foto

 

About Ionel Curcan

Check Also

Mihaela Stoiciuc Vasilică

Mesajul omului de afaceri, Mihaela Stoiciuc Vasilică – candidat independent la Primăria Botoșani

Sistemul electoral românesc este un amestec alambicat care trimite vedete de partid pe liste electorale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *