Home / Politie / 136 DE ANI DE PUSCARIE PENTRU TRAFIC DE DROGURI

136 DE ANI DE PUSCARIE PENTRU TRAFIC DE DROGURI

Primul dosar greu de trafic de droguri de mare risc din istoria Sucevei (zeci de kilograme de heroină şi cocaină), aflat pe rolul Tribunalului şi restituit, în luna octombrie 2010, DIICOT Suceava, pentru încălcarea procedurilor, iar apoi trimis, în recurs, spre rejudecare, aceluiaşi tribunal de Curtea de Apel Suceava, şi-a jucat penultimul act la instanţa de fond, care a dat celor 12 protagonişti pedepse însumând 136 de ani de închisoare. Sentința nu e definitivă.
Speţa privindu-i pe tinerii Ingrid Tecuceanu (actualmente Lesniac, prin căsătorie), Mitică Constantin Jardă, Marian Mihai Poroşnicu, George Ionuţ Bleancă, Decebal Lucian Ignătescu, zis „Panterică”, Liviu Ilucă, Alecsandru Bogdan Grosu, zis „Bog”, Bogdan Iovu, zis „Văru”, Cătălin-Constantin Anghelina, zis „Anghel”, Lucian-Adrian Străchinaru, zis „Fliper” sau „Flip”, Petrică Marcel Popescu, zis „Skipy” şi Lucian Lupu (cu vârste cuprinse, la acea dată, între 23 şi 35 de ani), care a ţinut, în iunie 2009, capul de afiş al presei sucevene şi naţionale, a fost restituită, în primă instanţă, procurorilor, la cererea avocaţilor inculpaţilor, care au invocat nelegalitatea actului de sesizare a instanţei. Apărătorii au clamat lipsa de procedură, arătând instanţei că probatoriul nu a fost în totalitate administrat în faza de urmărire penală. Din cererea avocaţilor a rezultat că solicitarea de comisii rogatorii internaţionale, introdusă de DIICOT Suceava, a ajuns la dosar după sesizarea instanţei prin rechizitoriu şi nu înainte, cum ar fi fost, spuneau apărătorii, legal.
În aceste condiţii, care le anulau, practic, munca depusă în faza de urmărire penală, procurorii aveau două soluţii: fie se puneau din nou cu burta pe… dosar, fie făceau recurs. Au făcut recurs şi au câştigat.
Tribunalul Suceava i-a condamnat la închisoare pe cei 12 după cum urmează: Poroşnicu – 15 ani, Jardă – 15 ani, Lupu – 10 ani, Bleancă – 7 ani, Grosu – 7 ani, Ignătescu – 12 ani, Iovu – 12 ani, Tecuceanu – 12 ani, Străchinaru – 12 ani, Anghelina – 12 ani, Popescu – 10 ani şi Ilucă – 12 ani.
De reţinut că Lupu a mai fost condamnat anterior în alt dosar de trafic de droguri de mare risc, judecătorii suceveni decontopind, procedural, pedepsele din acea speţă, iar apoi contopindu-le cu cele date în dosarul curent, pedeapsa rezultată fiind de 10 ani.

VILEGIATURIŞTI PEMAPAMOND
„Cea mai mare reţea de trafic de droguri din Suceava”, cum a fost denumit conţinutul dosarului, se referă la grupul de racolatori de traficanţi de droguri anihilat la începutul verii anului 2009, cu peste 20 de persoane racolate, care ar fi transportat zeci de kilograme de heroină şi cocaină dintr-o parte în alta a globului. O bună parte dintre cărăuşi, prinşi fiind, ispăşesc pedepse în închisori din diferite colţuri ale lumii.
Începând cu luna februarie 2009, organele de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Serviciul Antidrog, ar fi obţinut date şi indicii cu privire la faptul că, pe raza municipiului Suceava, există mai mulţi tineri din cartierele Obcini, Iţcani şi Burdujeni care, având acces la diverse informaţii şi legături referitoare la traficul internaţional de droguri de mare risc şi, în mod special, cu gândul la beneficiile materiale imediate şi importante care s-ar putea obţine prin implicarea în acest gen de acţiuni ilegale, au desfăşurat în mod mai mult sau mai puţin coordonat activităţi de organizare, conducere sau finanţare a transportului internaţional de droguri de mare risc.
Unii dintre inculpaţi ar fi intrat în contact cu membri ai unor astfel de reţele internaţionale, fiind racolaţi la rândul lor pentru a efectua transporturi de acest gen. Ar fi intrat, potrivit rechizitoriului, chiar în legătură cu dealerii internaţionali de droguri, iar ulterior au devenit şi ei organizatori ai transporturilor internaţionale de droguri de mare risc. Beneficiile rezultate s-ar fi împărţit cu cărăuşii racolaţi şi, deopotrivă, cu membrii reţelelor internaţionale de trafic de droguri de mare risc.
Inculpaţii ar fi racolat mai multe persoane din Suceava, în special tineri cu vârste între 18 – 27 ani, proveniţi, cu precădere, de la casele de copii şi care, după împlinirea vârstei de 18 ani, au devenit asistaţi social, prin prezentarea oportunităţii de a câştiga în mod uşor sume importante de bani şi garantarea siguranţei acestor activităţi. Aceştia au fost puşi, ulterior, se arată în rechizitoriul procurorilor, la dispoziţia unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc, heroină şi cocaină, scopul sucevenilor fiind obţinerea de foloase materiale (imediate şi injuste, potrivit legii).
Pentru dovedirea infracţiunilor, a fost desfăşurată o activitate constând în principal din urmărirea şi ascultarea telefoanelor celor implicaţi în aceste acţiuni.
În intervalul decembrie 2008 – mai 2009, emit procurorii în rechizitoriu, au fost organizate, de cei 12 tineri trimişi în judecată, nu mai puţin de 16 transporturi de droguri de mare risc (zeci de kilograme de cocaină şi heroină), pe trasee dintre cele mai diverse, din China şi Azerbaidjan, prin Turcia, spre ţări din Europa Occidentală. Din America de Sud şi Centrală, de asemenea, spre Europa, fiind utilizaţi 21 de cărăuşi, unii dintre ei fiind folosiţi de mai multe ori, alţii devenind, după primele transporturi, membri ai reţelei.

Mugur GEU

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *