Home / Educational / Afaceristii satelor

Afaceristii satelor

Pentru 15 tinere din comuna Valea Ursului, un fost profesor a devenit, administratorul firmei care le înţelege, le ajută şi le oferă un loc de muncă aproape de casă. Este vorba despre Bogdan Huci, profesor de educaţie fizică şi sport în cadrul Liceului Tehnologic cu profil confecţii textile din comună. Care e povestea acestui dascăl tânăr, care s-a încumetat să îşi ia propria afacere în mâini, la sugestia unui administrator renumit din Roman? „În urmă cu doi ani l-am cunoscut pe dl. Sorin Chriac, administratorul societăţii Caremil şi am aflat atunci că intenţiona să vină în ajutorul femeilor care făceau naveta la fabrica sa din Roman, prin deschiderea unor secţii de profil la sate.

Ideea de a fi propriul şef, de a oferi locuri de muncă, de a avea materie primă şi piaţă de desfacere mi-a dat curaj şi am zis că voi încerca”, îşi aminteşte cu plăcere Bogdan Huci. Aşa că a închiriat un spaţiu, în fosta cooperativă, adică magazinul sătesc de pe vremuri, care are două încăperi, primind utilajele pentru lucru de la firma Caremil. A avut norocul ca cinci confecţionere localnice să dorească să renunţe la naveta în Roman şi să lucreze în sat iar acestora acestora li s-au alăturat mai apoi şi foşti absolvenţi ai liceului de profil din comună. În urmă cu un an a deschis atelierul. „La început a fost greu şi, deşi aveam câteva luni de ucenicie în societatea Caremil alături de maistrul Mihaela Enea, care mi-a fost profesor în domeniu şi mi-a explicat fiecare maşină şi fiecare procedeu, practica a fost şi de data asta mai grea decât teoria”, ne spune administratorul de la Valea Ursului.

Cu toate acestea s-a ambiţionat şi a continuat ceea ce îşi propusese: să aibă propria sa afacere (cu atât mai mult cu cât avea suportul şefilor din Caremil, avea deja utilajele, pe care şi le-a cumpărat în timp, iar oamenii veneau să ceară de lucru). „Au fost momente când am simţit că e greu, dar gândind că există o piaţă de desfacere, că marfa vine croită, iar noi nu ne ocupăm decât de asamblat, călcat şi livrat, mi-am zis că trebuie să continui, şi, azi pot spune că s-a meritat”, ne-a declarat Bogdan Huci.

La secţia de confecţii de la Valea Ursului sunt 28 de angajaţi (dintre care 15 sunt foşti absolvenţi ai liceului din comună). Mai sunt doritori, însă spaţiul nu permite deocamdată noi angajări. Însă cei care muncesc de la început sunt mulţumiţi şi spun deschis că e o idee foarte bună să ai de lucru aproape de casă. „ Am făcut 10 ani naveta la Roman, mă trezeam la patru, plecam la ora cinci din comună şi stăteam o oră în autogară, în oraş până se deschidea fabrica. A fost greu! Azi, economisesc timp şi bani, pentru că înainte se duceau lunar cam 200 de lei pe navetă. Sunt mulţumită aici şi nu e doar părerea mea, toţi vor spune la fel. Salariile se dau la timp, sunt fete care primesc peste 1000 de lei lunar, plus bonuri de masă. E mare lucru să ai de muncă aproape de casă”, ne mărturiseşte maistrul atelierului, Corina Novac. După ce a fost în Italia, Ana Maria Grădinaru, o tânără angajată a secţiei din comună a constatat că tot mai bine este să lucreze acasă, alături de familie: „Îmi place aici. Am început pe maşină, iar acum sunt la controlul de calitate. Cât despre şeful nostru, aş spune că e înţelegător, e corect şi ne plăteşte la timp.”

Printre cele 25 de femei sunt şi trei băieţi care lucrează la maşina de cusut. „Am aproape un an de când lucrez, am 18 ani şi îmi place ce fac. Actualul şef mi-a fost diriginte şi am dorit să vin să lucrez în maşină.Sunt mulţumit!”, ne spune Geani Ionuţ Grădinaru. Lângă el stă un alt tânăr, Bogdan Darie, care după ce şi-a completat şcoala tehnică începută la liceul din comună cu trei clase finalizate la un liceu din Roman, s-a reîntors să lucreze în sat. „Am vrut să mă angajez la ţevi, în Roman, pentru că sunt specializat şi în instalaţii sanitare, dar nu aveau locuri disponibile şi am zis că nu trebuie să stau. Prietena mea lucra aici deja, aşa că am venit şi eu. M-am acomodat şi e bine că avem în sat aşa o oportunitate”, ne spune tânărul Darie.
Aşadar, societatea Caremil a oferit această oportunitate nu numai celor de la sate, prin crearea locurilor de muncă, ci şi micilor întreprinzători care, după cum ne-a mărturisit administratorul Caremile, Sorin Chiriac, „trebuie să ştie să vorbească şi să motiveze oamenii, să-i înţeleagă şi să aibă spirit întreprinzător”. Faţă de aceste calităţi, Bogdan Huci, afirmă că prima condiţie să porneşti la drum este să-ţi placă, pentru că şi aşa se poate face „educaţie pentru muncă şi prin muncă”.

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

White Smoke – un om, o poveste

White Smoke – se află în comuna Ipotești, județul Suceava. Gabriel Ostrovan, administratorul White Smoke, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *