Home / Magazin / Ceapa, aliment si medicament

Ceapa, aliment si medicament

Ceapa este utilizată aproape zilnic în alimentaţie însă are şi o multitudine de utilizări în scopuri terapeutice, unele cunoscute de zeci de ani, altele, mai puţin cunoscute.
Astăzi – despre cataplasma cu ceapă şi sare
Ceapa dispersează congestia şi/sau toxinele de sub piele, care pot cauza vânătăi, umflături, inflamaţii şi durere. Apoi, ajută la eliminarea toxinelor, transportându-le prin sânge, limfă şi piele. Sarea creşte puterea de extragere pe care o are o cataplasmă cu ceapă. Cu ajutorul acestei combinaţii se obţin rezultate bune şi rapide în diferite situaţii precum: apă la genunchi, încheieturi sau membre răsucite sau luxate, umflături ale unor răni vechi sau ale zonelor operate, congestie la plămâni sau la alte organe, lovituri la cap cu apariţia de cucuie. În unele situaţii este mai convenabil de utilizat o cataplasmă de ceapă fără sare. Sarea însă are proprietatea de a oferi o putere suplimentară de extragere a lichidelor (fluidelor) nedorite.
Cum se prepară această cataplasmă
Pisaţi sau tocaţi fin suficientă ceapă, cât să acopere zona vătămată. La această pastă de ceapă, adăugaţi sare în proporţie de 2:1, adică pentru o cană de ceapă tocată adăugaţi ½ cană de sare. Este preferabilă sarea de mare care se găseşte în comerţ. Este bine ca sarea să nu conţină iod (neiodată). Puneţi acest amestec pe şi/sau în jurul încheieturii, vânătăii, cucuiului, inflamaţiei, luxaţiei, umflăturii etc. plasaţi-o fie direct pe piele, fie înveliţi amestecul într-o pânză subţire de fibre naturale şi fixaţi pânza pe locul respectiv cu un bandaj elastic sau cu bandă chirurgicală. Cum cataplasma este umedă, şi este bine să o menţineţi aşa, înfăşuraţi întreaga zonă într-o folie de plastic. Acoperiţi marginile, cât puteţi de mult, cu bandă adezivă. Dacă reuşiţi să menţineţi pielea uscată în jurul cataplasmei, puteţi lipi bandajul de plastic pe piele, în felul acesta obţinând, de obicei, o bună izolare.
Cel mai bine este să aplicaţi catapeteasma pe timpul nopţii. Cataplasma trebuie menţinută pentru cel puţin două ore!
Când veţi înlătura cataplasma veţi constata, probabil, că ceapa are un miros ciudat. Aceasta datorită fluidelor extrase de la locul afectat. Dacă nu doriţi ca pielea să rămână cu miros de ceapă, spălaţi locul respectiv apoi frecaţi cu suc de lămâie.
De obicei aplicarea unei singure cataplasme este suficientă însă, mai există şi excepţii, în cazul congestiilor pulmonare sau a rănilor mai vechi.
Se poate utiliza şi o cataplasmă încălzită, de exemplu în congestia pulmonară. În aceste cazuri este foarte simplu să puneţi cataplasma, cu tot cu pânză, în cuptor, pe un vas gătit, până se încălzeşte suficient. Poate fi menţinută caldă cu ajutorul unei sticle de apă fierbinte.
Nu uitaţi că amestecul dă rezultate bune şi fără sare. Sarea este utilă doar în cazuri mai grave.
Şi nu uitaţi: e mai uşor să previi decât să tratezi, iar plantele pot deveni „prietenele noastre”!

Prof. Simona SALDINGER

About cronicasatului

Check Also

ANTREPRENORII SATELOR

V-aţi săturat să lucraţi pentru cineva? Visul dumneavoastră este să aveţi o afacere proprie de care să vă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *