Home / Reportaj / CONTROL DE CATRE I.P.J. SUCEAVA

CONTROL DE CATRE I.P.J. SUCEAVA

În perioada 01.04.-03.04.2014, la nivelul I.P.J. Suceava au fost organizate acţiuni în cadrul cărora s-au combătut tăierile ilegale de arbori și nu numai… nu s-au omis însă nici problemele legate de furt, comercializarea materialelor lemnoase, a transportului fără prevederile legale.

Echipele mixte de control, polițiști ai Serviciului de Ordine Publică- Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, Serviciul Rutier, structurilor de ordine publică de la poliţiile municipale şi orăşeneşti ale I.P.J.Suceava, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava şi Direcţiei Silvice Suceava au participat la această acțiune. Au avut loc verificări drastice în ceea ce privește achiziția, debitarea și comercializarea masei lemnoase. În cadrul acțiunii au fost efectuate 144 de controale, au fost aplicate 242 de sancțiuni contravenționale în valoare de 57.595 lei, au fost constatate 5 infracțiuni și au fost confiscate bunuri în valoare de peste 104.032 lei.
Chiar dacă pe raza județului Suceava au mai avut loc controale efectuate de polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, administratorii firmelor de prelucrare a lemnului și nu numai, continuă să defrișeze pădurile ilegal. În urma controlului s-a mai constatat că suprafețele defrișate sunt brăzdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialului lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legală fiind de 25 grade).
Cu ocazia verificării legalităţii achiziţiei, debitării şi comercializării masei lemnoase efectuate la o societate comercială, cu sediul în oraşul Frasin, județul Suceava, poliţiştii împreună cu specialiştii I.T.R.S.V. Suceava, au constatat faptul că în luna martie 2014, firma a achiziţionat cantitatea de 140 m.c. cherestea răşinoase şi a livrat cantitatea de 150 m.c. lemn rotund răşinoase cu avize din care nu rezultă provenienţa legală a materialului lemnos.
Întrucât din primele verificări a rezultat faptul că administratorul firmei a achiziţionat şi livrat în luna martie 2014 către diferite persoane juridice cantitatea de 1.031,76 mc. lemn rotund şi 167,93 mc. cherestea răşinoase cu avize de însoţire, în care a consemnat în mod fictiv că operaţiunile s-au efectuat, în cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, fapte prev. şi ped. de art. 320 şi 323 C.pen.
Totodată, societatea în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei, în conformitate cu prev. Legii nr. 171/2010 şi s-a confiscat valoric cantitatea totală de 290 mc. masă lemnoasă în valoare de 90.000 lei.

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *