Home / Editorial / CRONICA SATULUI

CRONICA SATULUI

Ne e frică de vorbe, dar rostim cuvinte. Nu ne interesează dacă sunt reale sau complexe ori deliruri ale unor
minţi bolnave.Trecem unii pe lângă alţii fără a ne privi în ochi sau a ne adresa măcar „clasicul“ „cf?” (ce faci?) al adolescenţilor de astăzi. Suntem o societate vitezistă, ţăranul de azi nu mai merge cu sapa în spinare la arie. Şi-o agaţă mândru de şaua scuterului, îşi potriveşte casca pe cap (dacă o are) şi „dă bice” cailor putere.

Ţăranul modern îşi uită calul în grajd şi agaţă căruţa în urma tractorului second-hand. Deh!… suntem o ţară europeană şi ne impunem un comportament pe măsură. Gheorghitză îşi ia toiagul, traista cu merinde (o traistă ecologică, luată de printr-un supermarket) şi I-Phone-ul pentru a pleca la o nouă zi de muncă, pe imaş, cu oile.

Câmpurile „e pline” de cântec şi voie bună. Nu, Gheorghitză nu are trişcă. Din difuzorul I-Phone-ului răsună vesel „Te pup, pa, pa!”. Gheorghe s-a emancipat, Ion s-a modernizat, Vasile sa europenizat… Cu toate acestea, seara, pe marginea şanţului, lângă o crâşmă prăfuită de la ţară, şi Gheorghe, şi Ion, şi Vasile, cu vechea halbă de bere sau cu vestitul „tun” în mână, vorbesc vorbe şi cuvântă cuvinte. Atunci Gheorghe, Ion, Vasile, Maria, Ileana, Floarea sunt vocea satului. Sunt oameni care-şi plâng nevoile, care-şi spun păsurile, care-şi exprimă
speranţele…

Gheorghe, Ion, Vasile, şi alţii ca ei suntem de fapt NOI, „Cronica satului”, o voce prin care cei 4900 de locuitori ai comunei Fîntînele doresc să se facă auziţi. Să plângem sau să râdem, să spunem poveşti sau realităţi. Pentru că noi, noi toţi, oameni ai acestei comune, dorim să informăm şi să fim informaţi!

About the author

Silviu MIHAI

About cronicasatului

Check Also

ELITA ECVESTRA LA „CUPA BUCOVINEI”

Nu mă îndoiesc că toată lumea, chiar și din cel mai mic sătuc, știe că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *