Home / Localitati / Neamt / Cursuri de apicultori cu diplomă Pregătiri pentru fonduri europene

Cursuri de apicultori cu diplomă Pregătiri pentru fonduri europene

Camera Agricolă din Roman a dat din nou startul la cursuri pentru apicultori, începând cu 24 februarie. La curs s-au înscris 25 de doritori de a se iniţia în creşterea albinelor şi exploatarea mierii de albine. Cursul este susţinut de inginerul Maria Caraiman, angajat al Camerei Agricole şi durează 360 de ore, adică trei luni. „Costul unui astfel de curs este de 250 de lei, iar la final toţi absolvenţii vor primi un certificat recunoscut în toată Uniunea Europeană, diplome care vor conta foarte mult şi la întocmirea documentaţiei pentru accesarea unor fonduri nerambursabile, prin Măsura 112 sau 141, măsuri care se anunţă a fi destul de tentante din punct de vedere financiar”, a precizat Maria Caraiman.
Şi anul trecut au fost trei astfel de cursuri, cu câte 25 de înscrişi, număr limitat de cursanţi de către Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei. În 2012, toti apicultorii care au accesat fonduri europene, prin Măsura 112 au ridicat până la 40.000 de euro.
Camera Agricolă se va ocupa şi de susţinerea unor cursuri de fermier în producţie animală, la care s-au înscris deja patru cetăţeni, curs destinat tuturor celor care deţin exploataţii zootehnice, precum şi un curs de lucrător în cultura plantelor pentru culturi agricole de câmp, legumicultură, pomicultură şi viţă de vie. „Cursul pentru fermier are 162 de ore şi costă 200 de lei, iar cel din cultura plantelor se întinde pe trei luni şi prețul este de 250 de lei. Ambele oferă la absolvire diplome recunoscute în Europa şi pot însemna un pilon important în întocmirea dosarului pentru fonduri nerambursabile”, a precizat reprezentantul Camerei Agricole din Roman. Aceasta susţine că lumea a început să afle şi să îşi manifeste dorinţa de a urma astfel de specializări, cu atât mai mult cu cât au constatat că, la preselecţia de culegători de căpşuni în Spania, un astfel de document a contat foarte mult pentru recrutare.
Menţionăm că înscrierile pentru astfel de cursuri şi alte informaţii se pot obţine de la biroul Camerei Agricole Roman, care se află în camera 63, din cadrul Primăriei municipiului Roman.
Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

De ce vă pleacă angajații ?

Angajații nu părăsesc companii, ci își părăsesc superiorii. Compania e doar o entitate fiscală . …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *