Home / Actualitate / PLOILE AU VENIT DE HAC CULTURILOR

PLOILE AU VENIT DE HAC CULTURILOR

Ultimele zile ale lunii iunie și primele zile ale lunii iulie au adus pentru agricultură mai multă pagubă decât ajutor. Așa se face că majoritatea culturilor întinse de grâu, orz sau rapiță vor avea o producție cu aproximativ 20 % mai mică decât în anii trecuți. Deși în această perioadă recoltarea grâului ar fi fost în toi, ploile torențiale au făcut acest lucru imposibil, iar grâul a rămas pe cîmp. Deși prin nordul Moldovei culturile poate au scăpat nevătămate, partea de sud a țării a avut de suferit. Nu putem răsufla ușurați pentru că prețul grâului ne va afecta cu siguranță, pe toți.Problema a fost că vremea a întârziat practic recolta, în sensul că nu a putut fi adunată de pe câmp. Ploile le-au făcut bine atât plantaţiilor de grâu, cât şi celor de porumb, dar nu şi acolo unde cantităţile de apă au fost exagerat de mari. În zona Buzăului şi în Brăila nu au fost probleme mari, aşa că zilele astea va fi cules grâul”, ne-a explicat Nicuşor Manea, specialist în morărit.
Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, o situaţie diferită e în Constanţa şi în Argeş, unde se estimează că aproape 40.000 de hectare cultivate cu grâu, orz şi rapiţă sunt compromise. Şi în Olt, mulţi fermieri se plâng că grâul s-a înnegrit pe câmp şi că nu mai poate fi folosit decât pe post de furaj.
Să sperăm totuși că agricultura de subzistență a României mai are măcar o șansă să-și revină până la toamnă pentru a nu fi martori la o creștere dezastruoasă a prețurilor.

Elena STOIAN

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *