Home / Informatii utile / ANIMALELE CARE NE FAC MAI FERICITI

ANIMALELE CARE NE FAC MAI FERICITI

Persoanele entuziaste, zâm­bărețe, și care par mai fericite decât restul sunt, cu siguran­ță, proprietarii unor animale de companie. Cel puțin acesta este rezultatul unui studiu care ne arată că animalele de companie cresc semnificativ calitatea vieții oamenilor, mai ales din punct de vedere emoțional.

Patru animale ce ne fac să zâmbim:

1. Câinii

Cercetările arată că prezența acestora ne ajută să menținem valori normale ale tensiunii ar­teriale, colesterolului si triglice­ridelor. De asemenea, iubitorii și posesorii de căței trăiesc mai mult după ce au suferit un atac de inimă decât persoanele care nu au un exemplar. „Câinii au un efect remarcabil în ceea ce pri­vește fericirea și longevitatea oamenilor”, este de părere dr. Marty Becker, autorul The Healing Power of Pets. „Simpla atingere a unui câine este asemănătoare cu un tratament la spa. După numai un minut sau doua corpul elibe­rează substanțe precum dopami­ne și serotonina”, mai spune spe­cialistul. La toate acestea se mai adaugă modul remarcabil al câini­lor de a detecta cancerul și de a prevedea episoadele epileptice.

2. Pisicile

„Acestea își pot ajuta stăpânii să se elibereze de stres la fel de mult ca și câinii, doar că studii­le în acest sens sunt mai puține față de cele care arată beneficiile de pe urma creșterii unui câine“, este de parere Alan Beck, direc­torul The Center for Human-Ani­mal Bond de la Purdue University School of Veterinary Medicine. Totuși, unul dintre cele mai bine efectuate, sugerează că atât câi­nii cât și pisicile pot contribui la destresarea stăpânilor. Un alt stu­diu efectuat la Universitatea din Minnesota a demonstrat faptul că oamenii care nu au pisici sunt supuși unui risc cu 40% mai mare de a muri din cauza unui atac de inimă față de persoanele care au o felină acasă.

3. Peștii

Acvariul cu pești este cea mai bună alternativă dacă ești stre­sat sau alergic la părul de câine sau cel de pisică și nu îți poți lua un animal cu blăniță. “Când te uiți la peștii din acvariu este ca atunci când asculți muzică“, spune Dr. Becker. Multe studii au demonstrat faptul că petrecerea timpului în natură eliberează oa­menii de stres și le îmbunătățește starea de sănătate. „Un acvariu este un mic ecosistem pe care ți-l aduci în casă“, adaugă Dr. Becker.

4. Păsările

„Prietenii oamenilor de mulți ani, abia acum păsările au fost recunoscute pentru efectele be­nefice pe care le au asupra sănă­tății oamenilor“, spune Dr. Gregg Takashima. La fel ca și peștii, aceste viețuitoare aduc natura la tine acasă și au un efect relaxant și chiar energizant asupra ta. Nu este neapărat nevoie să îți cum­peri o colivie și să le ții în casă, spun specialiștii. Dacă le privești în curte, efectul este același.

Cătălina C.

About cronicasatului

Check Also

Muzeul Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic din Ciocănești

Ciocănești este comună-muzeu încă din 2003, lucru care vorbește de la sine despre nivelul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *