În serialul descinderilor spectaculoase ale DNA a fost inclus şi un lanţal slăbiciunilor… agricole. Miercuri, 4 iunie directorul general al Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură a fost vizitat cu noaptea-n cap de către procurorii DNA Suceava, care prezentau probe cum că Gheorghe Benu, directorul general APIA, se află în ilegalitate.
Directorul general este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava. Bineînţeles că, odată cu Delia Moldoveanu, întreaga filială APIA Suceava s-a bucurat de protecţia de la „centru”.
Practic, principalul prejudiciu pe care APIA l-a adus statului a fost acordarea de subvenţii „pe sub mână”, unor persoane de legătură din judeţul Suceava.
În urma celor 13 percheziţii, în judeţele Dâmboviţa şi Suceava şi municipiul Bucureşti – pentru că întreaga anchetă s-a desfăşurat pe un teritoriu destul de vast, mai multe persoane, mai mult sau mai puţin cunoscute, au fost aduse la DNA Suceava pentru audieri.
Directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, cu toţii au fost luaţi la întrebări cu privire la subveţiile pe care le-au acordat, sau le-a primit, după caz.
DRUMUL BANILOR
Ancheta a vizat subvenţii acordate în perioada 2012-2014 şi acoperă, în total, un prejudiciu de peste 5 milioane de lei.
Subvenţiile erau acordate din fonduri europene, pentru exploataţii agricole sau asociaţii zootehnice fictive, sau făcute să pară mai populate pe hârtie. Aceste subvenţii erau acordate cu prioritate şi de cele mai multe ori nu beneficiau de controalele ulterioare în teren. Practic, primeau banii dar nu mai prezentau ulterior nicio garanţie că banii ar fi fost folosiţi pentru dezvoltarea agricolă. Implicarea Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, a devenit evidentă în momentul în care DNA a făcut ancheta publică şi a cerut informaţii şi documente oficiale pentru cercetări. Atunci se pare că au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct răspunsurile la aceste solicitări, astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală. Delia Moldoveanu mai este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dare de mită şi omisiunea sesizării. Aceasta, odată ajunsă în funcţie, a atras alte persoane influente din alte instituţii din judeţ, care o ajutau să faciliteze acordarea acestor subvenţii.
Acest lucru era posibil cu ajutorul doctorilor veterinari, care ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale. În acest caz este implicat şi consilierul judeţean Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine „Piatra Şoimului”. Acesta a fost reţinut, fiind suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune. Potrivit procurorilor DNA, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine „Piatra Şoimului”, ar fi obţinut ilegal subvenţii de peste 1,1 milioane de lei, în campaniile agricole 2010-2013.
În acelaşi caz, Ionela Melania Blănariu, consilier în cadrul APIA Suceava, a fost şi ea audiată de către procurorii anticorupţie. În dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată în stare de libertate pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept.
Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoşa fost şi el inclus pe lista de audiaţi, însă la ieşirea de la audierile de la DNA Suceava a declarat, că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare.
Într-o extensie a acestui dosar se află şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, care este suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava, fiind şi acesta audiat.
Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este şi el cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.
În cadrul APIA Suceava, unii funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. „Astfel au fost solicitate și acordate subvenţii, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar, precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice”, se arată într-un comunicat al DNA postat pe site-ul instituţiei.
DNA precizează că, deşi era la curent cu neregulile în forma penală, Ghoerghe Benu, în loc să sesizeze organele judiciare, a preferat să o consilieze pe Delia Moldoveanu cu privire la solicitările DNA , astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal.
Printre cei audiaţi se numără şi medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, care este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava care este suspectată de instigare la abuz în serviciu, în acelaşi dosar.
Aceştia sunt, deocamdată, cercetaţi în libertate.
Mihaela Mihai, procuror general DNA Suceava, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii.
Magistraţii au decis ca Dorel Gheorghe Benu şi Delia Moldoveanu să fie cercetaţi în arest la domiciliu în acest dosar, în timp ce, pe 5 iunie, Tribunalul Suceava a decis ca medicul veterinar Toma Neculai şi consilierul judeţean Ioan Piticari să fie cercetaţi sub control judiciar.
La nivel înalt, se pare că nu a fost singurul care a preferat să ignore neregulile din cadrul APIA Suceava, ministrul agriculturii declarând că ştia că sunt probleme la Agenţia de Plăţi în Agricultură de la Suceava, dar că prejudicial nu este chiar atât de mare. Cu toate acestea, Directorul general al APIA a fost suspendat din funcţie, în timp ce, după finalizarea anchetei, pentru APIA Suceava se întrevede o reorganizare intensă.
Cătălina C.