Home / Actualitate / APIA – „AGENTIA DE PLATI ILEGALE PENTRU AGRICULTURA”

APIA – „AGENTIA DE PLATI ILEGALE PENTRU AGRICULTURA”

În serialul descinderilor spectaculoase ale DNA a fost inclus şi un lanţal slăbiciu­nilor… agricole. Miercuri, 4 iunie directorul general al Agenţiei pentru Plăţi în Agricul­tură a fost vizitat cu noaptea-n cap de că­tre procurorii DNA Suceava, care prezentau probe cum că Gheorghe Benu, directorul general APIA, se află în ilegalitate.

Directorul general este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului în le­gătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Su­ceava. Bineînţeles că, odată cu Delia Mol­doveanu, întreaga filială APIA Suceava s-a bucurat de protecţia de la „centru”.

Practic, principalul prejudiciu pe care APIA l-a adus statului a fost acordarea de subvenţii „pe sub mână”, unor persoane de legătură din judeţul Suceava.

În urma celor 13 percheziţii, în judeţe­le Dâmboviţa şi Suceava şi municipiul Bu­cureşti – pentru că întreaga anchetă s-a desfăşurat pe un teritoriu destul de vast, mai multe persoane, mai mult sau mai pu­ţin cunoscute, au fost aduse la DNA Suceava pentru audieri.

Directorul general al APIA central, Ghe­orghe Benu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Su­ceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fer­mieri, cu toţii au fost luaţi la întrebări cu privire la subveţiile pe care le-au acordat, sau le-a primit, după caz.

DRUMUL BANILOR

Ancheta a vizat subvenţii acordate în perioada 2012-2014 şi acoperă, în total, un prejudiciu de peste 5 milioane de lei.

Subvenţiile erau acordate din fonduri europene, pentru exploataţii agricole sau asociaţii zootehnice fictive, sau făcute să pară mai populate pe hârtie. Aceste sub­venţii erau acordate cu prioritate şi de cele mai multe ori nu beneficiau de controalele ulterioare în teren. Practic, primeau banii dar nu mai prezentau ulterior nicio garanţie că banii ar fi fost folosiţi pentru dezvolta­rea agricolă. Implicarea Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, a devenit evidentă în momentul în care DNA a făcut ancheta publică şi a cerut informaţii şi do­cumente oficiale pentru cercetări. Atunci se pare că au apărut probe că Benu îi trans­mitea directorului adjunct răspunsurile la aceste solicitări, astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală. Delia Moldoveanu mai este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea respectării destinaţiei sub­venţiei, în formă continuată, abuz în servi­ciu contra intereselor publice, dare de mită şi omisiunea sesizării. Aceasta, odată ajun­să în funcţie, a atras alte persoane influen­te din alte instituţii din judeţ, care o ajutau să faciliteze acordarea acestor subvenţii.

Acest lucru era posibil cu ajutorul docto­rilor veterinari, care ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate ex­ploataţii virtuale. În acest caz este implicat şi consilierul judeţean Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine „Piatra Şoimului”. Acesta a fost reţinut, fiind suspectat de ges­tionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune. Potrivit procurorilor DNA, Aso­ciaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Ta­urine „Piatra Şoimului”, ar fi obţinut ilegal subvenţii de peste 1,1 milioane de lei, în campaniile agricole 2010-2013.

În acelaşi caz, Ionela Melania Blănariu, consilier în cadrul APIA Suceava, a fost şi ea audiată de către procurorii anticorupţie. În dosarul privind acordarea ilegală de sub­venţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată în stare de libertate pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept.

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoşa fost şi el inclus pe lista de audiaţi, însă la ieşirea de la audierile de la DNA Su­ceava a declarat, că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănun­te întrucât ancheta este în desfăşurare.

Într-o extensie a acestui dosar se află şi şeful Poliţi­ei Judeţene Suceava, Ioan Crap, care este suspectat de DNA de abuz în servi­ciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava, fiind şi acesta audiat.

Neculai Toma, medic veterinar din Ho­rodnic şi reprezentantul Asociaţiei Cres­cătorilor de Animale Horodnic, este şi el cercetat pentru înşelăciune, în formă con­tinuată, fals în înscrisuri sub semnătură pri­vată, tentativă la comiterea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declara­ţii în formă continuată.

În cadrul APIA Suceava, unii funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a do­sarelor de subvenţie au admis la plată ce­reri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăs­tiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligi­bilitate. „Astfel au fost solicitate și acor­date subvenţii, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar, precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zoo­tehnice”, se arată într-un comunicat al DNA postat pe site-ul instituţiei.

DNA precizează că, deşi era la curent cu neregulile în forma penală, Ghoerghe Benu, în loc să sesizeze organele judiciare, a pre­ferat să o consilieze pe Delia Moldoveanu cu privire la solicitările DNA , astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal.

Printre cei audiaţi se numără şi medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Su­ceava, Lucian Ciobanu, care este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor pu­blice, dar şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava care este sus­pectată de instigare la abuz în serviciu, în acelaşi dosar.

Aceştia sunt, deocamdată, cercetaţi în libertate.

Mihaela Mihai, procuror general DNA Su­ceava, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Su­ceava au fost luate măsuri asiguratorii.

Magistraţii au decis ca Dorel Gheorghe Benu şi Delia Moldoveanu să fie cercetaţi în arest la domiciliu în acest dosar, în timp ce, pe 5 iunie, Tribunalul Suceava a decis ca medicul veterinar Toma Neculai şi consi­lierul judeţean Ioan Piticari să fie cercetaţi sub control judiciar.

La nivel înalt, se pare că nu a fost singu­rul care a preferat să ignore neregulile din cadrul APIA Suceava, ministrul agriculturii declarând că ştia că sunt probleme la Agen­ţia de Plăţi în Agricultură de la Suceava, dar că prejudicial nu este chiar atât de mare. Cu toate acestea, Directorul general al APIA a fost suspendat din funcţie, în timp ce, după finalizarea anchetei, pentru APIA Su­ceava se întrevede o reorganizare intensă.

Cătălina C.

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *