Home / Religie / Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Stamate a fost resfintita

Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Stamate a fost resfintita

”Nu voi uita niciodatã ce am vãzut azi. Voi povesti și voi scrie undeva, ca sã învețe și alþii!”, a spus în cuvântul sãu IPS Pimen, referindu-se la gestul frumos al localnicilor de a-și aștepta oaspeții cu porți învelite în scoarțe strãmoșești și mese pe care se aflau pâini coapte în cuptorul casei și apã de fântânã

Eveniment deosebit de important, pe 22 septembrie, pentru comunitatea din Fântânele. Peste 800 de credincioși s-au adunat, cu mic, cu mare, în satul Stamate al comunei pentru a asista la resfințirea de cãtre ÎPS Pimen și un sobor de 14 preoți a Bisericii Nașterea Sf. Ioan Botezãtorul. Arhiepiscopul Sucevei și Rãdãuților a fost întâmpinat la intrarea în localitate de copii îmbrãcați în straie naționale, întregul traseu fiind parcurs întro caleașcã trasã de doi cai, pusã la dispoziție de primãria localã. La evenimentul religios au luat parte și Cãtãlin Nechifor, președintele CJ Suceava, și prefectul județului, Florin Sinescu.

Porțile caselor, semn de mare sãrbãtoare și respect pentru oaspeții comunei (trebuie spus cã evenimentul s-a bucurat și de prezența câtorva sute de oameni din alte localitãți ale județului și nu numai), au fost îmbrãcate de localnici cu scoarțe tradițional țesute și scoase din lada de zestre numai la zile de maximã importanțã. O pâine coaptã în cuptorul casei și o canã cu apã de fântânã, puse pe o masã în fața acelorași porți festive, au completat, simplu și binevenit, semnificația aparte pe care au dat-o gazdele evenimentului religios. În cuvântul sãu, dupã resfințirea sfântului locaș, ÎPS Pimen a spus: „Am sfințit ceea ce ați lucrat dumneavoastrã aici, la înnoirea bisericii (…). Ați fãcut o minune, iubiți credincio și! Nici nu m-am așteptat sã fie așa de frumos și înãuntru, și în afarã. Vãd multe lume în haine de sãrbãtoare. Am vãzut, însã, ceva frumos, pe la porți, oamenii au scos un covor, ba și o masã pe care au pus pâine și apã, semn cã sunt bucuroși și deschiși pentru oaspeți.

Nu voi uita niciodatã ce am vãzut azi. Voi povesti și voi scrie undeva, ca sã învețe și alții!” Reamintim cã puternicul incendiu care a mistuit, pe 21 august a.c., magazia bisericii, a vãduvit locașul de cult, printre altele, și de importante obiecte de cult. Au ars în timpul sinistrului, izbucnit de la un scurtcircuit (la un conductor electric defect sau neizolat corespunzãtor), multe prapuri și cruci, dar pânã și veșmintele preotului. Duminicã, parohul Mihai Leucã, mult încercat sufletește dupã nedorita întâmplare, a primit laude și mulțumiri din partea ÎPS Pimen. Biserica din Stamate dateazã din secolul 19, mãrturie stând pisania de la intrarea în sfântul locaș.

(M.G.)

About cronicasatului

Check Also

SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA – DE LA SPIRITUALITATEA ORTODOXĂ LA FOLCLOR

În fiecare an, la 14 octombrie, Ortodoxia ţine marele praznic al Cuvioasei Parascheva, sfânta la care credincioşii români au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *