Home / Reportaj / O mieluta alba, ratacita pe munte, l-a salvat pe Ionut

O mieluta alba, ratacita pe munte, l-a salvat pe Ionut

Ionuț Ursu, copilul de 6 ani dispãrut pe munte, pe 18 septembrie 2013, în pãdurea comunei Fundu Moldovei, a fost gãsit o zi mai târziu, la ora 14.45. Ionuț Ursu alãturi de scms Vasile Reabschi (stânga) – șeful Poliței Câmpulung, Gavril Ursescu și vicele Dorel țîmpãu Întâmplarea face ca un om din zonã, Gavril Ursescu, sã-și fi pierdut în acea dimineațã o mieluțã albã, pe care a cãutat-o ceasuri în șir. La un moment dat, printre târșuri, când abandonase orice speranțã de a o mai gãsi, a auzit behãitul micului animal, s-a luat dupã el și, în scurt timp, în fața ochilor i-a apãrut oița rãtãcitã. Omul s-a bucurat enorm sã-și gãseascã mieluța albã, și imediat, semn de la Dumnezeu, a gândit, l-a vãzut și pe Ionuț. A cãrui bucurie a fost și mai mare, dupã noaptea înfricoșãtoare, neagrã, umedã și rece pânã la oase petrecutã în pãdure.Gavril Ursescu a anunțat imediat autoritãțile aflate cu zecile în zonã. Un echipaj SMURD a fost direcționat sã preia copilul și sã-l transporte la cea mai apropiatã unitate spitaliceascã pentru investigații.

Un „Bunã ziua cristalin” și din toatã inima

Imediat gãsirii copilului, la ora 14.47, am reușit sã luãm legãtura, pe mobil, cu viceprimarul comunei Fundu Moldovei, Dorel țîmpãu, care se afla, împreunã cu alte autoritãți, în mașina cu care era transportat Ionuț de pe munte pânã la joncțiunea cu autospeciala SMURD trimisã sã-l preia. Obosit și emoționat dupã cãutãrile îndelungi, oficialul ne-a spus, printre intermitențele aferente agitației din mașinã și lipsei semnalului telefonic, cã puștiul a fost gãsit în zona Vârfului Botușul Mare, la circa 7 km de locul unde a fost vãzut ultima oarã și cã pare în regulã din punct de vedere al stãrii de sãnãtate. Ni l-a dat chiar la telefon, Ionuț salutându-ne cu un „Bunã ziua!” cristalin și cu toatã gura. Din câte am reușit sã aflãm ulterior de la autoritãți, Ionuț a avut prezența de spirit sã-și petreacã noaptea pe munte într-un copac.

Povestea dispariției

La 18.09.2019, ora 21, Postul de poliție Fundu Moldovei a fost sesizat prin 112, de cãtre Gherasim Ursu, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, despre faptul cã, fiind la cules de ciuperci în pãdurea din zona ,,Deluț”, comuna Fundu Moldovei, nepotul sãu, Ionuț Ursu, de 6 ani, din comuna Fundu Moldovei, s-a rãtãcit în pãdure în jurul orei 17 și nu a mai rãspuns la chemãrile tatãlui și rudelor. Pentru cãutarea minorului dispãrut, la fața locului s-au deplasat peste 100 persoane, din care 14 polițiști, 10 jandarmi, 4 polițiști de frontierã cu camere de termoviziune, 4 lucrãtori din cadrul I.S.U. Suceava, 3 salvamontiști și peste 65 civili, lucrãtori silvici, voluntari. Numãrul polițiștilor a fost suplimentat, fiind constituite echipe de cãutare împreunã cu 36 de jandarmi (jandarmi montani din cadrul posturilor de jandarmi montane din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului și lucrãtori ai Detașamentului de Intervenție al Jandarmeriei Suceava), pãdurari, paznici de vânãtoare și voluntari. Din ancheta poliției rezultã cã, miercuri, copilul a mers în pãdure la cules de bureți, pe raza satului Deluț din Fundu Moldovei, împreunã cu tatãl sãu, cu unchiul sãu și cu un frate mai mare. În jurul orei 17, Ionuț a dispãrut.

Membrii familiei au declarat cã acesta se afla împreunã cu fratele sãu mai mare, în vârstã de 8 ani și cã, speriat de câinii de la o stânã, a fugit. O greșealã pe care o fac de regulã toți pãrinții în aceeași situație a fost cã autoritãțile au fost sesizate de dispariție cu mult dupã constatarea acesteia, abia în jurul orei 21. Timp de patru ore, tatãl și unchiul au încercat singuri sã-l gãseascã pe bãiat.

De bãgat, simplu, la cap

„Facem un apel cãtre pãrinți și cei care au în îngrijire și supraveghere minori ca orice dispariție a unui copil sã fie semnalatã de îndatã, orice întârziere reducând șansele ca activitãțile de cãutare întreprinse de autoritãți sã aibã rezultatele scontate”, se aratã într-un comunicat al IPJ Suceava. (A.S.)

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *